Destinacije :: Ostrvo Ugljan ::

Poljana je slikovito i mirno mesto na ostrvu Ugljan, okruženo vinogradima i maslinjacima poznato je po gostoljubivosti domaćina, dugim šetalištem koje se prostire uz more, lepim i urednim plažama i borovima koji prave divnu hladovinu.

Poljana je najmanje mesto na ostrvu Ugljan

Poljana je mala luka i uvalica koja se nalazi na centralnom delu istočne obale ostrva. Spada u jedno od najmanjih mesta na Ugljanu, a njene granice čine malo poluostrvo Sv. Petar s jedne i nizovi kuća sa prelepim vrtovima, sa druge strane. Budući da je u ovom mestu smešteno mnogo bunara i izvora vode i da tokom čitave godine ima dosta sunca, ovde lepo uspevaju razne vrste voća i povrća. Maslinovo ulje koje prave meštani izuzetnog je kvaliteta, i posetioci svakako neće pogrešiti ukoliko koju bocu viška sa sobom ponesu kući.

Crkvica Sv. Petra i tvrđava Sv. Mihovil

Crkvica Sv. Petra iz XII veka nalazi se na istoimenom poluostrvu, zaštićena je kao spomenik kulturne baštine, a građena je u stilu renesanse. Crkva Kraljice mira je u samom centru, dok se iznad Poljane, na brdu nalazi tvrđava Sv. Mihovil sa ostacima istoimene crkve i predstavlja ishodište lepe šetnje, sa koga se takođe pruža prelep pogled na mesto, more i zadarski kanal.

Sportski centar Bobac

U Poljani se nalazi i sportski centar Bobac koji pruža velike mogućnosti za rekreaciju, kao što su mali fudbal, košarka, tenis, boćanje i druge sportske discipline. Ipak, ovde nema noćnih klubova, niti velikih hotelskih kompleksa, međutim, gosti mogu uživati u bogatoj ponudi mediteranske kuhinje i ribljih specijaliteta, koju se mogu pronaći u restorančićima ovog mestrašca, i zabaviti se u nekom od barova ili kafića duž obale mora. U mestu postoji i parkić sa ljuljaškama i klackalicama, gde se mogu poigrati deca.

Krenite na izlet do Zadra

U blizini Poljane se nalazi i mesto Preko iz koga u letnjem periodu na svakih 15 minuta ide trajekt za Zadar, te pored toga što mogu posetiti znamenitosti ovog grada, mogu uživati i u čarima njegovog noćnog života.

Plaže letovališta Poljane

Prekrasne šljunkovite plaže mesta Poljane gledaju prema Zadarskom kanalu i gradu Zadru. Ovde ima i betonskih plaža, a jedna od njih nosi ime „Na žalu.“ Tu je i plaža Sv. Petar, u blizini crkvice, i plaža po imenu Centrala.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Poljana
Rent-A-Car - PoljanaIzleti/Ekskurzije - Poljana
Drugi gradovi Ostrvo Ugljan