Destinacije :: Splitska regija ::

Podstrana je malo trusitičko mesto nadomak Splita, smešteno između reka Žrnovice i Mutograsa, u podnožju Peruna, na obroncima planine Mosor. Ovaj gradić sačinjava pet seoca, od kojih je Gornja Podstrana najstarije i ujedno najviše izdignuto od svih, a zove se i jednostavno – Staro Selo. Strožanac, Grljevac, Sveti Martin i Mutogras nalaze se na samoj morskoj obali.

Poslednjih godina, upravo zahvaljujući svojom sjajnom položaju, Podstrana se ubrzano razvija kao elitno predgrađe Spilta. Prelepe plaže, duga šetališta, pešačke i biciklističke staze čine ga veoma atraktivnom destinacijom. Plaže Podstrane su sastavljene od finih sitnih oblutaka i imaju odličan prilaz i ulaz u vodu sa mestimičnim dugačkim betonskim dokovima.

Kako se uz čitavu obalu protežu mali porodični hoteli, bungalovi i apartmanski kompleksi, uz samu plažu nema prirodnog hlada, ali zato nećete imati nikakav problem da nađete ležaljke, suncobrane – niti apartmane i sobe sa čijih terasa ćete imati fantastičan pogled na more.

Plaža ispred hotela Le Meridian Lav

Po mnogim mišljenjima, najlepša plaža nalazi se ispred hotela Le Meridian Lav. Čitav priobalni deo je renoviran kada je ovaj hotel podignut. Tada je plaža obogaćena raznim dodatnim sadržajima od kojih su neki otvoreni samo za goste hotela. Ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a sa terasom na samu plažu izlazi i hotelski restoran sa kafe barom.

U Podstrani ćete moći da uživate u širokoj ponudi sportova na vodi

Na ovoj dugačkoj obali naći ćete terene za gotovo sve sportove, sa posebnim akcentom na aktivnostima na vodi – jedrenje, skijanje na vodi, iznajmljivanje brodova, kajaka i čamaca, ali i glisera mogućnosti su koje čine osnovu nezaboravnog odmora.

Podstrana je poznata i po svojoj gastronomskoj ponudi

Pored svoje bogate kulturne baštine, vina i maslina, ovaj gradić poznat je po svojoj gastronomskoj ponudi. Dalmatinski specijaliteti pripremljeni po tradicionalnim receptima se zaista izdvajaju iz čitave splitske ponude. Ovde ćete naći odličan izbor taverni, restorana i picerija, a kao najčuveniji i najstariji izdvaja se restoran „Arkada“, otvoren još davne 1969. godine.

Za ljubitelje aktivnijeg noćnog života se preporučuje odlazak u Split

Podstrana ima i veliki izbor prodavnica koje su svakodnevno otvorene i imaju dobar izbor namirnica, svežeg voća i povrća, a ukoliko ste u potrazi za velikom kupovinom, postoji veliki hipermarket udaljen samo 5 km od centra gradića. Iako je noćni život daleko aktivniji i atraktivniji u Splitu, i u Podstrani postoji nekoliko izvrsnih barova koji se nalaze na samoj plaži, i koji su otvoreni do sitnih sati.

Kratka istorija Podstrane

Podstrana je oduvek bila zanimljivo mesto za život, i stoga je puna antičkih vila i renesansnih palata koje prave društvo letnjikovcima i vikendicama. Najstariji poznati stanovnici bili su Iliri, a stari deo grada zove se Pituntium. Ovde možete videti brojne spomenike kulture i arheološke nalaze koji „pričaju“ o jednoj vrlo burnoj i zanimljivoj prošlosti.

Ljubitelji istorije obavezno trebaju da posete Staro Selo

Poklonicima istorije će Staro Selo biti veoma zanimljivo, a tamo se nalazi kuća porodice Cindro sa njihovim grbom, kao i nekoliko crkava koje su arhitektonski i umetnički veoma interesantne. Ovo drevno selo nalazi se na samoj padini brda, zaklonjeno od jakih vetrova i pod zaštitom Svetog Fabiana, kome je crkva na vrhu brda i posvećena.

Dva i po kilometra od mora, prateći vijugave serpentine, penjaćete se ka mestu gde vreme stoji makar poslednjih 100 godina. A, za verovatno najlepši vidikovac čitavog Splita biće potrebno da se odvojite od glavnog puta i krenete ka litici i moru. Odakle puca poled na čitav Jadran, ostrva, sam Split i ribarsko seoce Stobreč, koje vam može biti posebno interesantno.

Ovo etno selo je gotovo u potpunosti očuvano, sa kamenim kućama i ruševnima, odnosno ostacima koji su jasno označeni i zaštićeni kao istorijsko i kulturno nasleđe, pa je ovde bilo kakva gradnja zabranjena. Ovaj lokalitet možete posetiti i sami, ali uz stručno vođstvo možete biti sigurni da vam neće promaći bogata istorija ovog mesta i svi njegovi kulturološki aspekti, jer u blizini postoji nekoliko crkava i sakralnih objekata koji mogu biti zanimljivi svim zaljubljenicima u kulturu i istoriju.

Podstrana je idealana polazna tačka za obliazak cele Dalmacije

S obzirom na zaista odličan geografski položaj Podstrane, odavde možete krenuti na raznovrsne izlete – do Dubrovnika, Međugorja i Mostara, kao i u posetu ostrvima Brač, Hvar i Solta ukoliko ste ljubitelj pomorstva i plovidbe, i naravno nezaobilaznog obilaska Krke i Plitvičkih jezera, ako ste ljubitelj aktivnog odmora i predivne, netaknute prirode.

Plitvice su nezaobilazan predmet posete čak i turista koji nisu ljubitelji prirode

Naravno, Plitvice bi trebalo da obiđete čak i ako niste ljubitelj prirode, jer biste ovde mogli da se zaljubite u neverovatna jezera i spektakularne boje. Za sve avanturističkog duha, prolećni i letnji meseci prava su prilika da se ode na rafting uzbudljivim brzacima Cetine.

Ako boravite u Podstrani, onda obavezno morate posetiti i Split

Naravno, kada se zateknete u Podstrani, Split je nezaobilazna destinacija. Samo 8 km udaljen, drugi po veličini grad u Hrvatskoj jedna je od najpopularnijih destinacija na jadranskoj obali. Ne kaže se bez razloga da je ovaj grad večno mlad, a poznat po svojim brojnim istorijskim spomenicima koji svedoče o burnoj prošlosti. Dioklecijanova palata, Železna vrata, katedrala Svetog Duje, konkatedrala Svetog Petra i manastir Svetog Frane samo su neka od mesta koja golicaju maštu i mame sve više turista svake godine.

Tu je i ljupko mediteransko mestašce Omiš sa prelepom plažom

A, na ušću reke Cetine u Jadransko more, i na 15 km južno od Podstrane nalazi se Omiš, u autentično mediteranskoj atmosferi, okružen svojim moćnim tvrđavama i obogaćen mnogobrojnim crkvama i samostanima. Omiš je grad koji verovatno ima najveću gustinu kulturnih dobara i spomenika, pa je prosto nezaobilazan grad za sve koji žele da iskuse pravu bogatu istoriju Dalmacije.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Podstrana
Rent-A-Car - PodstranaIzleti/Ekskurzije - Podstrana
Drugi gradovi Splitska regija