Destinacije :: Dubrovačka regija ::

Ploče, hrvatski grad i morska luka u Dalmaciji nalazi se u zalivu na trećem km od ušća Neretve, na obali Neretvanskog kanala.  Ovaj prvobitno ribarski gradić, dobio je naziv po svom rečnom dnu za koga su lokalni ribari govorili da je ravno poput ploče. Nagli razvitak mesta počinje nakon Drugog Svetskog rata kada se shvata značaj i potencijal položaja.

Zaliv zatvara poluostrvo Pelješac koje deluje kao prirodni lukobran. Ploće krasi prelepa riva ili šetalište koje se proteže duž čitave obale koja sa svojim palmama i izuzetnom higijenom ostavlja lep utisak. Vidikovci na obodima grada ostavljaju bez daha. Tu su i bioskop, banke, razne prodavnice i svi ostali objekti koji čine jedan poslovan grad.

Maraton Lađa

Najveći događaj koji se održava u Pločama je Maraton Lađa koji je u prošlosti umeo da okupi i do 50.000 ljudi. To je amatersko sportsko takmičenje u upravljanju starih izvornih plovila – lađa, i to od Metkovića do Ploča, u dužini od 22.500 metra. Ovo je ujedno najmasovnije i najgledanije takmičenje te vrste u čitavoj Hrvatskoj.

Baćinska jezera

U neposrednoj blizini se nalaze Baćinska jezera sa divnom plavozelenom bojom vode, a pogled na njih sa uređenih stajališta opuštajuće deluje na turiste. Ovde ima prostora za kampove, ima mnogo trske i zelenila u izobilju. Baćinska jezera su mala ostrvca sa vodenim meandrima koja kako izbliza, ali i sa daljine daju atraktivan prizor. Tu je i gradic Metković koji leži u neposrednoj blizini ušća Neretve u more u kojem su obe obale Neretve naseljene i lepo urađene.

Peščane plaže neretvanskog ušća

Peščane plaže neretvanskog ušća svakog letas privlače brojne kupače i surfere, koji uživaju u Suncu, moru i vetru. Ušće je prepuno dece, kojima je ovo područje zbog plićaka idealno za uživanje u letnjim radostima. Ova plaža nije uređena, pomalo i divlja i zapuštena, ali pored toga ovde dolazi dobar broj kupača i surfera koji koriste pogodan vetar za bavljenje svojim omiljenim sportom.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ploče
Rent-A-Car - PločeIzleti/Ekskurzije - Ploče

Drugi gradovi Dubrovačka regija