Destinacije :: Zadarska regija ::

Petrčane je predivno malo turističko mesto, idealno za odmor. Ovo gotovo 900 godina staro ribarsko seoce udaljeno je 12 kilometara severozapadno od Zadra, kultrnog i istorijskog centra Severne Dalmacije. Petrčane su mesto gde se još uvek oseća tradicionalni dalmatinski duh, i predstavlja oštar kontrast između najmodernijih hotela i otkrivanja starog sjaja fasadne arhitekutre.

Petrčane poseduje 2 kilometara šljunkovitih i stenovitih plaža

Ovo mesto krase 2 kilometara šljunkovitih i stenovitih plaža sa uređenim prilazima, a izuzetna bistrina i prozirnost morske vode, kao i njene duboke nijanse plavetnila karakteristike su čiste i nezagađene prirode, jer Petrčane još uvek nije pogođeno masovnim turizmom.

Plaža Žal

Plaža Žal jedna je od najatraktivnijih u čitavoj okolini Zadra, zbog peska, pristupačnog ulaza u more i dubokog hlada, jer se  čitavom obalom proteže gusta borova šuma, pa plažama ne manjka prirodnog zaklona i hladovine. Idiličnu sliku dopunjuje i „lungo mare“, dugačko šetalište uz obalu na koje Petrčani mogu biti s pravom ponosni. Klupe, večernja rasveta, i pažljivo uređene zelene površine, romantične palme i cvetni aranžmani, uz blage šumove morskih talasa čine jedan sasvim privilegovan pejzaž.

Poluostrva Punta Radmana i Punta Skale

Ovo staro ribarsko mesto danas se smatra jednim od predgrađa Zadra, a smestilo se između dva poluostrva: Punta Radmana i Punta Skale, koji su udaljeni oko 1,5 km od samog centra Petrčana. Ova polustrva imaju tako atraktivne lokacije da su sada dom najprestižnijim hotelskim lancima, najsavremenijim turisitčkim sadržajima, sportskim terenima, jaht-klubovima, vrhunskim restoranima, plažnim barovima diskotekama i noćnim provodom.

Kratka istorija Petrčana

Petrčane imaju i svoju malu luku uz more, a prvi put se spominju u Kartularu Benediktinskog samostana Svete Marije, u Zadru i to davne 1071. godine. Smatra se da je ime izvedeno od ličnog imena Petrice, i to prema davnoj tradiciji, ovo tle čuva ime svoga antičkog gosopodara, rimljanina Petricijusa.

Dugu istoriju potvrđuju i službena dokumenta počev od X veka, a poznato je da je čitavo područje tokom srednjeg veka zajedno sa naseljem bilo dobro samostana Svetog Krševana u Zadru. O njegovoj dugoj prošlosti rečito govore ruševine crkve Svete Slavine, oko kilometar severno od mesta.

Ova crkva spominje se još davne 1404. godine, a oko nje danas postoji zaselak Glupavac ili Male Petrčane. Drugo seoce koje je svedok duge istrorije je zaselak Bartulac, koji se nalazio na samoj obali, a spoinje se u glagoljskim matricama XVII veka. Smatra se da je ime dobio po majušnoj crkvi Svetog Bartula koja se na ovom mestu nalazila tokom XII i XIII veka. Ovo je, verovatno, bila prva petrčka župna crkva, čije ostatke i danas možete videti. Danas još jedino stoje ostaci 11 metara visokog zvonika i kule na pročelju crkve.

Stara crkva-tvrđava Kulina je omiljena turistička destinacija

Jedna od velikih znamenitosti Petrčana je i Kulina: ova stara crkva-tvrđava imala je veoma neobičnu sudbinu, da bi krajem XIX veka bila pretvorena u zgradu za stanovanje, što je čini jedinom ovakvom građevinom. Ova atipična sakralna građvina i danas nosi tragove zidnog freskoslikarstva.

Crkva Petrčana, Ivana i Pavla (1621. godina)

Petrčane su i dom stare i nove župne crkve, a župa zaštitnika Petrčana, Ivana i Pavla, osnovna je 1621. godine. Ostali su zapisi da su staru crkvu podigli zadarski benediktinci, a vredi je obići i kao kulturni spomenik zbog izuzetno ukrašene unutrašnjosti. Nova crkva nalazi se na centralnom trgu Petričana. Crkva Gospe od Rižurija ima nizak toranj i njena gradnja počela je u XVIII veku.

Letovalište Petrčana može da se pohvali sa tipično dalmatinskim uskim uličicama

Do centralnog trga Petrčana vodi nekoliko „kaleta“, romantičnih, tipično dalmatinskih uličica koje krase pravi dragulji mediteranske arhitekutre. U ovim uličicama nalazi se i vrhunska gastronomska ponuda sa nekoliko izuzetnih restorana i konoba.

Petričanima ne nedostaje ni večernjeg provoda

Petričanima ne nedostaje ni večernjeg provoda, pa ovde možete naći i disko klub, zatim terase kafića „budi“ raznovrsna živa muzika, a uz to, ni vrhunska večernja scena Zadra nije previše daleko.

Istorijski grad Nin

Ukoliko se zateknete ovde, nemojte propustiti da obiđete istorijski grad Nin, udaljen svega 7 kilometara severno, i uživate u fasicnantnoj istoriji i arhitekturi ovog mesta. Lako snalaženje po gradu i njegovoj okolini olakšavaju mnogobrojne, smeđe table koje će vas uputiti do svih značajnih mesta, centru, Punta Skali i drugim znamenitostima. Sve potrebne informacije možete dobiti u samoj turističkoj organizaciji koja se nalazi u centru, bilo da vas interesuje Zadar, Nin, ili bilo šta od bogate istorije, ili pak želite da svoje iskustvo obogatite ekskurzijama i izletima.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Petrčane
Rent-A-Car - PetrčaneIzleti/Ekskurzije - Petrčane

Drugi gradovi Zadarska regija