Destinacije :: Riječka regija ::

Smešten u Kvarnerskom zalivu, u kom se Mediteran najdublje usekao u kopno Srednje Evrope i ispod planine i parka prirode Učka, te zaklonjen od jakih vetrova okolnim ostrvima, Opatija predstavlja savršeno mesto za odmor, kako za ljubitelje prirodnih lepota, tako i za one koji veliku pažnju posvećuju kulturi, istoriji i lepoj arhitekturi.

Opatija je, između ostalog, vodeće turističko odredište u Hrvatskoj, u kome se organizuju brojni kongresi, seminari i savetovanja.

Kako je Opatija nastala

Priča o Opatiji sudbinski je povezana sa crkvicom Svetog Jakova, za koju se smatra da je podignuta na mestu svetilišta nekom drugom božanstvu, i crkveni posed koji će se kasnije razviti u grad. Sveti Jakov bio je zaštitnik hodočasnika i putnika, pa onda apotekara, kožara, ratara i voćara. Opatija Svetog Jakova se prvi put spominje 1453. godine.

Tadašnje naselje je sačinjavalo svega 35 kuća, smeštenih uz crkveni kompleks. Smatra se da je u njima je živelo svega 250 stanovnika koji su se uglavnom bavili pomorstvom, poljoprivredom i ribolovom. Godine 1844. u gradu je izgrađeno čuveno, klasično zdanje ville Angiolina, te se ta godina uzima kao početak razvoja turizma ovog mesta.

Međutim, nagli uspon Opatija doživljava tek nakon 1880. godine, kada Društvo južnih železnica kupuje celu tu oblast. U to vreme nastaju brojne luksuzne vile, letnjikovci, hoteli, pansioni, sanatorijumi, paviljoni, kupališta, šetališta i parkovi. Tada nastaju neka od najčuvenijih gradskih zdanja, kao što su hotel Kvarner, zatim hotel Imperial i Park Opatije, šetalište Lungomare, villa Amalia i druga. Kao rezultat ovog naglog razvoja, 1889. godine Opatija dobija status elitnog letovališta i zimovališta, odnosno klimatskog lečilišta. Iste godine otvara se kulturni dom Zora, sa čitaonicom, i u to doba postaje središte kulturnog života u Opatiji i okolini.

Crkva Marijina Navještenja

Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije, poznatija među lokalnim stanovništvom kao “Vela crekva“ ili “Nemačka crkva“, spada u najljepše delove opatijske panorame. Svojom spoljašnjom lepotom i impozantnošću krasi Opatiju i daje joj celovitost.

Crkva je sagrađena 1914. godine. U njenoj unutrašnjosti prevladavaju granit i opeka. Nacrtna priprema nove crkve, poverena je Karlu Sajdlu (1858-1936), bečkom đaku Teofila Hansena. Gradnja crkve je započela 1906. godine, a istovetno je započeta i gradnja crkvenog doma.

Park Prirode Učka

Park Prirode Učka se nalazi u planinskom masivu Učke, i obuhvata površinu od 160km². Proglašen je zaštićenim područjem 1999. godine. Blizina mora pogoduje specifičnoj klimi i bujnoj vegetaciji sve do samih vrhova. Mnoge zaštićene i retke biljne i životinjske vrste se, shodno tome, mogu naći u rezervatu.

Najviši vrh Učke je Vojak, na nadmorskoj visini od 1401 metar i tamo je sagrađena kamena kula s koje se za vreme vedrih dana pruža fantastičan, panoramski pogled na istarsko poluostrvo, ostrva severnog Jadrana, planine Gorskog kotara, pa čak na Veneciju i Alpe.

Kanjon Vela draga

Među vrednostima nežive prirode Parka posebno mesto zauzima kanjon Vela draga. Ovaj lokalitet zaštićen je pre više decenija kao geomorfološki spomenik prirode, a odlikuje se slikovitim soliternim krečnjačkim stubovima i stenama koje predstavljaju izuzetnu geomorfološku vrednost.

Kanjon još od tridesetih godina prošlog veka posećuju čuveni alpinisti, a danas je za poklonike slobodnog penjanja jedna od najpopularnijih lokacija u Hrvatskoj. Neke od najprepoznatljivijih biljnih vrsta ovog prelepog krajolika su šume hrasta medunca i belog graba, zatim, u višim pojasevima, šume kestena i maruna, zatim bukve, crnog graba i drugog drveća.

Na prelepim šarenim i mirisnim livadama može se videti čitav niz retkih i zaštićenih biljnih vrsta kao što su lukovičavi i kranjski ljiljan, ilirske gladiole, gorske sase, razne vrste orhideja i drugo bilje. Među životinjama na ovim prostorima su našle svoje stanište vrste kao što su veverice, sivi puh, divlja svinja, ali i beloglavi sup i suri orao.

Villa Angiolina

Villa Angiolina je zaista prelepo zdanje u Opatiji, koja označava početak razvitka turizma u ovom gradu. Građena je u neorenesansnom stilu, i okružena je parkom koji ima izuzetnu vrednost kao pravi biser pejzažne arhitekture. Građevina je simetrična, s monumentalnim stubištem i gleda na more, a ispred glavnog ulaza se nalazi centralni deo parka.

Unutrašnjost prizemlja je bogato uređena i dekorisana, ukrašena i oslikana. Na mestu vile ranije se nalazila kuća pomorca Matije Justija Katičića, koji je tokom XIX veka imanje s kućom prodao Riječkom vlastelinu Iginiu Scarpi. Danas se u okviru vile nalazi Hrvatski muzej turizma.

Opatijski park (perivoj)

Opatijski park (perivoj) koji se prostire u okolini ove vile, sastoji se od 60 polja, prostire na 3.64ha i u njemu je zasađeno oko 150 biljnih vrsta. Mnoge od tih biljaka potiču iz dalekih krajeva sveta i nisu tipične za ovo podneblje. Prenesene su s Dalekog Istoka, iz Južne Amerike, Australije i drugih krajeva. Danas je park podeljen na dve celine, jednu uz crkvu – Perivoj Sv. Jakova i drugu uz Villu Angiolinu – Perivoj Angiolina. U blizini ovog parka nalazi se i Grand Hotel Kvarner, sa svojom čuvenom Kristalnom dvoranom.

Hotel Kvarner

Hotel Kvarner je najstariji na Jadranu i u njemu su odsedali nekadašnji evropski kraljevi i carevi austro-ugarske monarhije. Zanimljivo je to da je, sredinom XIX veka izgrađen u roku od samo deset meseci. Prvobitno je planirano da hotel postane sanatorijum za lečenje plućnih bolesnika i zbog toga je groblje, koje se nalazilo u neposrednoj blizini, premešteno na drugu lokaciju.

Južni deo hotela, građen u klasičnom stilu smatra se najstarijim. U severnom delu na početku su se nalazile tople kupke, s hotelom povezane natkrivenim hodnikom. Ispred hotela, do same obale mora, bila je smeštena terasa “najelegantnije kafane na svetu.” Kasnije su je, međutim, pomerili zbog izgradnje šetališta. Na mestu toplih kupki, koje su presušile, 1913. godine podignuta je čuvena Kristalna dvorana, koja i dan danas ugošćava najsvečanije opatijske događaje i balove, između ostalih i festival Doru, odnosno hrvatski izbor za pesmu Evrovizije.

Šetalište Lungomare

Lungomare je 12 km dugo šetalište na obali mora koje povezuje mesta Preluk, Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran, na Opatijskoj rivijeri. Godine 1885. počelo je uređivanje šetališta, u isto vreme kad su otvoreni prvi hoteli u Opatiji, Gran Hotel Kvarner i Hotel Imperial. Radovi su završeni 1889. godine kada je Opatija bila proglašena klimatskim lečilištem, a sa mestom Lovran spojeno 1911. godine u vreme najveće ekspanzije turizma na rivijeri. Čuveni opatijski park svojim središnjim delom izlazi na Lungomare, a kraj njega se nalaze i najveće znamenitosti ovog primorskog grada.

Skulptura „Devojka s galebom“

Skulpturu Devojka s galebom, koja se smatra savremenim simbolom Opatije kreirao je vajar Zvonko Car i postavljena je 1956. godine. Smeštena je na jednoj steni i kraj nje se pruža prelep pogled na Opatiju. Zanimljivo je da se u galebovom kljunu, kao delu Kipa devojke s galebom, nekada nalazila riba, koja je vremenom iščezla.

Pre 1956. godine, na mestu ove skulpture stajala je skulptura Madonna del Mare. Bila je postavljena da bdi nad dušom grofa Arthura Kesselstadta, nestalog u prolećnoj oluji na moru 1891. godine. Autor ove skulpture je Hans Rathauskog iz Graca, koji je takođe i autor fontane Helios i Selena u Parku Sv. Jakova, te biste Theodora Billrotha u Parku Angiolina. Danas se skulptura Madone nalazi u Hrvatskom muzeju turizma.

Kupalište Slatina

Kupalište Slatina je najpoznatija opatijska plaža koja se nalazi u samom centru grada, tik uz Lungomare i opatijsku ulicu slavnih. Predstalja kombinaciju betonske i peščane podloge i mnogi turisti se baš za nju odlučuju s obzirom na to da raspolaže brojnim i veoma raznovrsnim ugostiteljskim, rekreativnim i sportskim sadržajima, te plažnim mobilijarom, kao i da se u blizini nalaze sve gradske znamenitosti i da je veoma pogodna za porodice sa decom.

Plaža Ičići

Plaža Ičići spada u najveće i najuređenije plaže na opatijskoj rivijeri. Nalazi se u centru Ičića, jednom od tri dela ovog grada, i proteže se na 441 metar. Čine je betonske površine za sunčanje, mali peščani deo, zelene oaze u centru, a na istočnom delu plaže ima i šljunka. Plaža je prilagođena i osobama sa invaliditetom. Tu su i spasioci, a brojni ugostiteljski objekti, WC, tuš kabine i kabine za presvlačenje kao i igrališta, sportski objekti i stanice za rekreaciju nalaze se na samoj plaži. Zbog čistoće mora i raznovrsnosti sadržaja nosi Plavu zastavu.

Plaža Škrbići

Plaža Škrbići je mala, uređena i nalazi se, takođe uz Lungomare, u blizini hotela Miramar. Betonirana je i šljunkovita, sa sređenim stepeništem za ulazak u more.

Plaža Tomaševac

Plaža Tomaševac smeštena je u blizini hotela Ambasador u Opatiji. Spada među najpoznatija opatijska uređena kupališta i posebno je pogodna za decu, za koju postoji i poseban uređeni deo.

Plaže Medveja, Lovrana i Mošćeničke Drage

U drugim mestašcima koja takođe pripadaju ovoj opštini izdvajaju se brojne plaže koje plene svojom prirodnom lepotom i nesputanošću. Najpoznatije od njih su Medveja, u podnožju Učke, plaže Lovrana i prelepih sedam peščanih plaža Mošćeničke Drage.

Festivali u Opatiji

Na opatijskoj rivijeri se tokom godine organizuju brojni festivali i manifestacije od kojih su najpoznatije karneval, koji se održava početkom godine, brojni koncerti, pozorišni festivali, gastronomske manifestacije, Festival vatrometa, Liburnia Džez festival i druge.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Opatija
Rent-A-Car - OpatijaIzleti/Ekskurzije - Opatija

Drugi gradovi Riječka regija