Destinacije :: Ostrvo Čiovo ::

Okrug Gornji je jedno od najpopularnijih mesta na ostrvu Čiovo. Nalazi se na zapadnom delu i ima tu privilegiju da gleda na romantični mali arhipelag ostrva pred sobom, od kojih je najveće Sveta Fumija. Zajedno sa Okrugom Donjim, okruženo je prelepim borovim šumama, makijom i drugom bujnom mediteranskom vegetacijom, a skrovitim plažama i povučenim uvalama ne zna se broj.

Probajte neki od dalmatinskih specijaliteta

Pored toga, ponuda taverna sa čuvenim dalmatinskim specijalitetima, restorana, barova i kafića je značajna i zajedno sa blizinom grada Trogira koji je pod zaštitom UNESCO, pružiće svojim posetiocima sve ono što očekuju od dobrog i kvalitetnog odmora.

Kulturne znamenitosti gradića Okrug Gornji

Osim što okolinu ovog, nekada tradicionalnog ribarskog seoca, mogu obilaziti bilo biciklom ili pešaka, posetioci Okruga Gornjeg, mogu uživati i u njegovim znamenitostima, kao što su arheološki ostaci na lokalitetu Pivetova Glavica, i crkve Svetog Tudora iz XI i XII veka. Još jedna poznata crkva je Karla Boromejskoga iz XVIII veka.

Plaže Okruga Gornjeg

Plažu Okruga Gornjeg meštani nazivaju Kopokabanom. Ona je najpopularnija i najduža plaža na celom ostrvu Čiovo. Čitavom dužinom od 2 kilometra je šljunkovita, ima obilje prirodnog hlada, pa predstavlja savršeno mesto za odmor i zaklon od jarkog sunca. Idealna je za raznovrstan i zabavan boravak cele porodice. Od dodatnih sadržaja na plaži, tu su tuševi, javni WC, kabine za presvlačenje, a postoji i mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Ponuda raznih vodenih sportova i mogućnosti za rekreaciju je velika, kao i broj kafića i barova sa muzikom koja će prijati različitim generacijama. Nekada zabava ovde traje i do ranih jutarnjih časova. Tu su i restorani, picerije, kiosci za brzu hranu i naravno nezaobilazni štandovi za sladoled. Trogir je od ove plaže udaljen oko 3km.

Plaže Bok i Bušinci

Bok i Bušinci dve su prepoznatljive, lepo uređene plaže u Okrugu Gornjem. Deo plaže je betoniran, a ostali delovi ili stenoviti ili šljunkoviti. Na ovim dvema plažama obično je manja gužva.

Uvale Duga i Široka

Uvale Duga i Široka u poslednje vreme uživaju sve veću popularnost najviše zbog zbog čistoće mora, ali i mira koji pruža ambijent u kome se ne čuje zvuk automobila. Plaže su male i udobne, prekrivene sitnim kamenčićima i pružaju neverovatan pogled na obližnje ostrvce Sveta Fumija. U blizini se nalazi restoran u kome gosti mogu uživati u specijalitetima nacionalnih jela. Do ove plaže može se stići kolima, skuterom ili biciklom.

U toku leta, u Okrugu Gornjem se održava veliki broj koncerata, nastupa priličan broj poznatih i nepto manje poznatih izvođača, a organizuju se i plesni nastupi, dečje predstave i drugi zabavni i kulturni sadržaji.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Okrug Gornji
Rent-A-Car - Okrug GornjiIzleti/Ekskurzije - Okrug Gornji
Drugi gradovi Ostrvo Čiovo