Destinacije :: Istra ::

Novigrad je ljupki gradić smešten na najlepšem poluostrvu hrvatskog primorja, zelenoj Istri, ponosi se svojom ribarskom tradicijom i modernom marinom koja sa svojih pet zvezdica privlači i vlasnike najluksuznijih jahti. Uz, to prelepa okolna priroda doprinosi da se gosti Novigrada osećaju opušteno i bezbrižno, daleko od stresa i užurbanosti koje nosi svakodnevnica. Gradić je lociran na severozapadnoj obali Istre, gde je voda plića, dakle ulazak u more pristupačniji, obala razuđenija, a zalasci sunca se utiskuju u pamćenje.

Novigrad ili Cittanova d`Istria što je italijanski naziv, koji se još uvek upotrebljava kao zvaničan, takođe predstavlja i graditeljski biser, prepun istorijskih i kulturnih znamenitosti u kojima njegovi posetioci mogu uživati tokom popodnevnih i večernjih časova dokolice, dok lutaju uskim uličicama tipičnog mediteranskog grada i tako se upoznaju sa crticama iz njegove istorije. Kada ste već tu, svakako je topla preporuka da svratite u neki od restorana kako bi se počastili nekim od izvanrednih istarskih morskih specijaliteta.

Kratka istorija Novograda

Novigrad je mesto burne i bogate prošlosti. Krasi ga zaštićena i sakrivena luka koja je podstakla naseljavanje ovog mesta još u antičko vreme. Iako nije poznato kada je grad podignut, smatra se da je pod imenom Emonia najpre služio kao kolonija grčkih moreplovaca.

Nakon rimskih osvajanja, naučnici pretpostavljaju da je na tom području najpre bila smeštena rimska vila, nalik na mnoge pronađene u okolini, pa da se oko nje, zbog položaja pogodnog za odbranu, u kasnoj antici razvio kastrum, naselje koje je u razdoblju od IV do VII veka postupno poprimalo gradski karakter.

Ovo mesto se, međutim, pod imenom Neapolis prvi put pominje krajem VI veka. Smatra se da je za vreme Franačke države, na prelazu iz VIII u IX vek Novigrad proživeo jedno od najbogatijih razdoblja svoje istorije. Kao sedište franačkog kneza Ivana, bio je polazište za feudalizaciju, te postao deo glavnih kulturnih tokova Evrope. Tokom narednih vekova grad je pretrpeo pustošenje gusara, malarije i kuge. Tokom XVIII veka zahvaljujući vlasti Napoleonove Francuske, Austrougarske i Italije, koje su se smenjivale, Novigrad se oporavlja, da bi krajem XIX veka počeo da se razvija turizam koji procvat doživljava tokom XX veka kada se grade moderni hoteli, vile, kampovi i drugi objekti.

Zidine – Staro jezgro Novograda

Staro jezgro Novograda nekada je čitavo bilo opasano zidinama u obliku zupčastih kruna, što je bilo tipično obeležje srednjovekovne obrambene arhitekture. Zidine su bile podignute tokom XIII veka, za vreme vladavine Mletačke republike, a danas su od njih ostali samo delovi. Tokom teških perioda, meštani su zidine koristili kao „kamenolom,“ upotrebljavajući kamenje za izgradnju kuća.

Muzej Lapidarijum

Muzej Lapidarijum, sam je po sebi znamenitost budući da predstavlja remek delo modernog dizajna, koji se odlično uklopio u staro gradsko jezgro. Ipak, najviše se ističe po tome što se u njemu nalazi jedna od najvažnijih zbirki kamenih spomenika u Hrvatskoj. Ima ih oko stotinu i pokrivaju raspon od antičkih vremena do XVIII veka. Zbirka obuhvata arhitektonske elemente, grbove i delove oltarnih ploča.

Župna crkva Sv. Pelagija i sv. Maksima

Župna crkva Sv. Pelagija i sv. Maksima je trobrodna bazilika, izgrađena u stilu baroka, koja je svoj izvorni oblik dobila u ranohrišćanskom periodu. Tragovi ranijih razdoblja mogu se videti na njenom severnom uzdužnom zidu, gde su 1972. godine otkriveni starohrišćanski prozorski okviri. Do sredine XIX veka ova crkva bila je katedrala.

Njen najveći ukras i jedan od simbola ovog gradića predstavlja zvonik, koji dominira vizurom grada, a na njegovom vrhu nalazi se kip Sv. Pelagija, novigradskog zaštitnika. Izgrađen po uzoru na zvonik Sv. Marka u Veneciji, a posetioci se na njega mogu i popeti i odatle posmatrati nezaboravne prizore novigradske rivijere.

Pomorski muzej Gallerion

U muzeju Gallerion turisti mogu da pogledaju fantastičnu pomorsku zbirku maketa nekadašnje austrougarske carske i kraljevske ratne mornarice.

Palata Rigo

Na kilometar udaljenosti od Novigrada, na poluostrvu Karpinjan, smeštena je barokna zgrada, podignuta 1762. godine. Njenu izgradnju finansirao je grof Carlo Rigo, novigradski plemić koji je ostavio duboke i trajne tragove u kulturnom životu grada. Arhitektonsko rešenje vile Rigo je primer istarskih letnjikovaca građenih u XVIII veku.

Ladanjska vila (letnjikovac) – Manastir u Dajli

U blizini grada, postoji još jedan arhitektonski biser koji svojom skladnom lepotom, te dugom i burnom istorijom privlači pažnju, kako stručnjaka tako i slučajnih prolaznika. Vila Ladanjska sagrađena je 1839. godine, po nacrtu francuskog arhitekte koji joj je podario neoklasični izled u francuskom stilu, jedinstven na istarskom poluostrvu. Maleni mol svedoči o tome da je vila nekada imala i pristup moru.

Ovo zdanje, međutim ima još stariju istoriju. Poznato je da se na tom mestu u antička vremena nalazio rimski posed i da su ga tokom V i VI veka nove ere naselili grčki monasi koji su izgradili manastir u koji su se u IX veku uselili benediktanci. Manastir je bio posvećen Jovanu Krstitelju. Nekoliko puta je prelazio iz ruku Novigradskih plemića u vlasništvo biskupa i monaha, da bi nakon toga što je jedno vreme služio kao starački dom bio napušten. Danas ovo lepo i istorijom bogato zdanje čeka da bude restaurirano i oživljeno.

Ušće reke Mirne

Nedaleko od samog grada nalazi se ušće reke Mirne, najlepše i najduže reke na istarskom poluostrvu. Po ovoj reci moguće je krenuti na kanu safari. Okolina grada je izuzetno bogata zelenilom, tipičnim mediteranskim rastinjem,te vinogradima, a može se obilaziti kako pešaka, tako i biciklima. Vino iz ovog kraja nikako ne bi valjalo propustiti, maslinovo ulje izuzetnog kvaliteta je gotovo obavezno poneti kući, a morski specijaliteti kao što su riba, školjke i drugi, bilo bi šteta ne jesti svakog dana.

Plaže u blizini Novograda

Na području Novigrada nalaze se neke od najlepših plaža na hrvatskom primorju. Prepune su uvala, zaliva i poluostrva, kamenite, stenovite i šljunkovite. Mnoge od njih su uređene i organizovane, kao stvorene za bezbrižno opuštanje dok su neke divlje i usamljene i svakog gosta pozivaju da makar na kratko postane Robinzon Kruso.

Gradska plaža

Gradska plaža, smeštena ni manje ni više nego pod zidinama grada, je betonska sa merdevinama koje se spuštaju direktno u vodu, a postoje i molovi za pešake, koji postepeno silaze u more i čine mogućim prilaz osobama sa invaliditetom. Sportske aktivnosti koje se nude su brojne: vaterpolo, odbojka na pesku, fudbal, rukomet, košarka, boćanje, tenis, vožnja pedalina.

Plaža Maestral

Plaža Maestral nalazi se nedaleko od istoimenog hotela, na 1km udaljenosti od centra Novigrada. Plaža je šljunkovita i delimično betonirana, a o čistoći mora i njenoj opremljenosti i prikladnosti govori prestižna Plava zastavica. Spasilačka služba na plivače motri skoro celog dana, a ovde se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, dok su u neposrednoj blizini teniski tereni i bazen, kao i drugi rekreativno sportski sadržaji. Najmlađima je u okvirima ove plaže namenjen popularan akvapark, a moguće je iznajmiti pedaline i druge rekvizite.

Plaža Karpinjan

Plaža Karpinjan je oko 1km udaljena od centra Novigrada i do nje se može doći uređenom i osvetljenom pešačkom, ali i biciklističkom stazom. Naravno, može se stići i automobilom, koje potom valja parkirati na za to predviđeno mesto. Ova plaža je dugačka oko 500 metara i kombinacija je šljukovitog i stenovitog dela. Usled plitke vode i laganog ulaza, posebno je pogodna za malu decu i porodice.

Okružuje je park prepun hlada i zelenila, opremljena je tuševima i klupama te javnim WC-om, a u neposrednoj su blizini i sportski sadržaji: teniski tereni te igralište za košarku, mali fudbal i rukomet, kao sjajna dopuna kupanju i sunčanju. Osim toga, kada gosti ove plaže ogladne ili ožedne, mogu se počastiti u nekom od obližnjih restorana, poslastičarnica ili kafića.

Plaža Mareda

Plaža Mareda je još jedna plaža koju zbog čistoće obale i mora krasi čuvena Plava zastavica. Svoje mesto je pronašla u okviru kampa Mareda i iako se na njoj može osetiti dašak divljine, potpuno je uređena. Tu su tuševi i kabine za presvlačenje, a ne manjka ni sportskih i rekreativnih aktivnosti kao što su: tenis, stoni tenis, mini golf, odbojka na pesku, boćanje na boćalištu, tik uz more, travnati teren za mali fudbal, igralište za paintball, akvarobik, jedrenje te windsurfing.

Plaža Sirena

Plaža Sirena je kamena, manjim delom betonirana, ali tako da sa prirodnim okruženjem čini skladnu celinu. Opremljena je kabinama za presvlačenje, ležaljkama i tuševima. Iznad plaže nalazi se kamp naselje gde se mogu iznajmiti razni rekviziti za sportove na plaži i na vodi, a tu je i nekoliko sportskih terena. U sklopu naselja nalazi se i nekoliko ugostiteljskih objekata i prodavnica, gde posetioci mogu nabaviti sve što im je potrebno, ali i uživati u čarima morske kuhinje Istre.

Plaža Laguna

Plaža Laguna svoje mesto je pronašla ispod istoimenog hotela, i obiluje delovima namenjenim za sunčanje na mediteranskom suncu i kupanje u divnom plavom Jadranu. Za vreme najveće vrućine posetioce će štititi hladovina mirisnih borova, a u blizini se nalazi akvapark što ovu plažu čini naročito atraktivnom za decu.

Manifestacije, koncerti, pozorišne predstave i gastronomska obeležja

Pored kulturno istorijskih znamenitosti i plaža, turističku ponudu dopunjavaju i razne manifestacije, sportska takmičenja, koncerti, pozorišne predstave, gastronomska obeležja i drugi sadržaji. Gosti Novigrada naročito mogu uživati u nedelji 28. avgusta kada se slavi dan Sv. Pelagije, odnosno dan grada, kada se organizuju brojni koncerti, poznata biciklijada Giro di Cittanova, gde se biciklisti utrkuju trasom dugačkom 34km, zatim ribarske večeri i tradicionalni vatromet.

Novigrad – Cittanova Events

Novigrad – Cittanova Events je čitava zbirka različitih manifestacija koje se odvijaju na otvorenom, na nekoliko gradskih lokacija i besplatni su. Često se po završetku koncerta zabava nastavlja na nekom od barova na plaži sve do zore.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Novigrad
Rent-A-Car - NovigradIzleti/Ekskurzije - Novigrad

Drugi gradovi Istra