Destinacije :: Riječka regija ::

Novi Vinodolski se nalazi u severnom delu hrvatskog primorja, u blizini Rijeke i ostrva Krk, kraj same magistrale, zbog čega je izuzetno lako doći do ovog zanimljivog gradića. Smešten u Vinodolskoj dolini, na obroncima brda, ovo mesto je idealna turistička destinacija za posetioce koji vole da kombinuju sve one dražesne čari Mediterana i Jadranskog mora, kao što su bujna mediteranska vegetacija, kvalitetni vinogradi i južno voće, sa kulturnim i istorijskim znamenitostima kao i arhitektonskim draguljima koje mogu da posmatraju dok šetaju starim, zanosnim ulicama ovog drevnog naselja.

Naravno, nikako ne treba izostaviti uređene plaže, kako u samom mestu, tako i u okolini, koje će svakom posetiocu omogućiti uživanje i opuštanje kraj kristalno čistog i prozračnog, večito plavog Jadrana.

Kratka istorija Novog Vinodolskog

Smatra se da je ovo podneblje bilo naseljeno još od rimskog doba, a iz stare, srednjovekovne frankopanske tvrđave zvane Novigrad, razvio se i proširio uz morsku obalu – Novi Vinodolski.

Ovaj primorski gradić i njegovi stanovnici u srednjem veku imali su i teških dana, kada je krajem XV veka grad stradao od kuge, sredina XVI kada su ga zapalili Turci ili kraj XVI veka kada su ga Mlečani opljačkali i porušili njegovu čuvenu tvrđavu Lopsica. Ovo nije bio kraj teških dana za grad i građane Novog Vinodolskog koji su se borili sa raznim osvajačima, glađu i siromaštvom usled koga je veliki broj stanovnika ovog gradića potražio bolji život u drugim zemljama, sve do kraja XIX veka kada polako ali sigurno počinje da se razvija turizam zahvaljujući kome u potonjim godinama grad konačno doživljava svoj procvat, a danas se smatra jednom od poželjnijih turističkih destinacija hrvatskog primorja.

Naselja koje čine Novi Vinodolski

Mesta u okolini starog jezgra grada, danas su se spojila sa Novim Vinodolskim, pa danas predstavljaju njegove bliže i nešto dalje kvartove. Tu su Povile, Bribir, Lukovo, Ledenice, Breze, Grabrova, Lukovo – Maševo, Prisika, Grižane, Donji Zagon, Kalvarija, Krasa, Scedine, Krivi Put-Alan.

Arheološko nalazište Povile

U Povilu je pronađeno bogato nalazište amfora iz perioda vladavine starih Rimljana, što govori u prilog tome da je ovo naselje nekada bilo luka koju su koristili. Inače, prvi put se kao luka pominje davne 1309. godine.

Frankopanski kaštel

Frankopanski kaštel je sazidan za vreme vladavine Frankopana, početkom XIII veka. Imao je unutrašnje dvorište i bio pojačan ugaonim kulama. Oko njega se razvio tadašnji Novi grad, opasan bedemima, koji je do danas sačuvao srednjovjekovnu strukturu uskih i krivudavih uličica, malih trgova i šarmantnih ambijentalnih celina koje su zadržale izvornu koncepciju, te posetiocima omogućavaju da se za trenutak vrate u prošlost i zamišljaju da žive u neko drugo vreme.

Nažalost, danas nije ostalo mnogo od izvornog kaštela, ali delovi građevina koji su još uvek tu, restaurirani su i o njima se danas vodi puno računa. Danas se u okviru tih starih zdanja nalaze  Gradska uprava, Gradski muzej i galerija, Gradska čitaonica i knjižara, te galerija „Turnac“ u istoimenoj kuli.

Rimska tvrđava Lopsica

Stručnjaci se zapravo nisu usaglasili da li je Lopar bio stara rimska tvrđava ili stari, srednjovekovni frankopanski grad. Bez obzira na to koja je teorija tačna, žalosno je to što su danas iz te drevne prošlosti preostali samo ostaci zidova koji zauvek ćute i čuvaju svoje tajne. Na osnovu sačuvanih ostataka i starih fotografija jasno je da je grad imao oblik petougaone građevine, koju su s sa strane prema moru branile dve jače četvrtaste kule, a sa druge strane, dve manje.

Crkva Blažene Device Marije i ostaci pavlinskog manastira

Na Ospi, u neposrednoj blizini novljanske luke, na poluostrvu Glavica, vide se ostaci manastira fratara reda sv. Pavla, poznatih još pod imenom „pavlini,“ i pod imenom „beli fratri,“ jer im je odeća bila sašivena od bele tkanine. Uz manastir je bila smeštena i crkva Blažene Device Marije na Ospi. Manastir je imao svoju luku koju je narod nazivao „fratarski porat.“ Na prostorima nekadašnjeg manastira i crkve formiralo se novljansko groblje, koje se i danas koristi.

Katedrala Sv. Filipa i Jakova

Stari deo Novog Vinodolskog, na visoravni kamene litice koja se naglo spušta prema moru nadvisuje 36 metara visok zvonik i katedrala Sv. Filipa i Jakova. Katedrala je sagrađena u stilu trobrodne bazilike. U njoj se nalaze drvene izrezbarene horske klupe iz XVII veka, vrhunsko delo veštog rezbara koji potiče iz poslednjeg perioda vladavine knezova Frankopana.

Ostrvce i crkvica Sv. Marino

Na samo 205 metara od obale Novog Vinodolskog, nalazi se ostrvce koje je nekada ribarima služilo kao zgodno mesto za ribolov, međutim, danas se na njemu nalazi samo mala crkva izgrađena u gotičkom stilu, posvećena Sv. Marinu, po kome je ostrvce i dobilo ime. Pretpostavlja se da je sagrađena na temeljima neke veće crkve. Na kamenom natpisu iz III ili IV veka, koji je na ostrvu otkriven, spominje se ime rimske carice Helene.

Vinodolske oči

Čitavo područje iznad i oko Novog Vinodolskog protkano je brojnim obeleženim šetačkim i biciklističkim stazama koje posetioci mogu koristiti kako bi uživali, kako u okolnoj prirodi mesta, tako i u pogledu koji se pruža sa onih tačaka koje se nalaze na brdu koje se nadvija nad ovim primorskim gradićem. Postoje, međutim, posebna mesta, koja su naročito odabrana, budući da se sa njih mogu posmatrati prizori od kojih zaista zastaje dah. Ima šest, takvih, uređenih vidikovaca, koji se jednim imenom nazivaju „Vinodolske oči.“

Tri se nalaze iznad samog grada i to su vidikovac Gradina, iznad prigradskog naselja Ledenice, Sviba, ispod Svibe, te kod Krmpota, vidikovac Kuk. Pored toga što su organizatori ovog poduhvata pažljivo vodili računa o tome da izgled vidikovca uklope u postojeće pejzaže, i da ni na koji način ne naruše prirodnu lepotu krajolika, bilo im je važno da se u sklopu svakog vidikovca nađe adekvatna signalizacija, prostor za parkiranje i okretnica u neposrednoj blizini, zatim određen broj klupa i kanti za đubre.

Staklena kapelica i Nebeski lavirint

Pored šetnji, planinarenja i biciklizma, u za to predviđenom periodu i ljubitelji lova u šumama koje okružuju Novi Vinodolski mogu uživati u lovu na raznu divljač. Posetioci u okolini mogu posetiti i Staklenu kapelicu, Nebeski lavirint i druge znamenitosti.

Gradska plaža Lišanj

Gradska plaža Lišanj jedno je od prvih kupališta Novog Vinodolskog, i potiče čak iz 1878. godine. Danas je ovo veoma popularna i odlično uređena plaža, sa velikim brojem sadržaja, kako za decu, tako i za starije. Pored brojnih sportova na vodi, ugostiteljskih objekata u blizini, u kojima se posetioci plaže mogu rashladiti ili uživati u nekim od ukusnih morskih i mediteranskih specijaliteta, na plaži mogu iznajmiti suncobran i ležaljke, te uživati u čistom i bistrom moru.

Plaža je prilično dugačka i kupači mogu da biraju da li žele da se smeste na njenom stenovitom, betoniranom, peščanom ili šljunkovitom delu. Iznad same plaže je lepo i uređeno i dugačko šetalište u kome se nalazi i park, tako da se turisti mogu zakloniti u njegovoj hladovini. U blizini plaže se nalaze i brojni sportski tereni, kao što su teniski, teren za mini golf, stolovi za stoni tenis, i teren za odbojku na pesku.

Plaža u naselju Grabrova

Ova plaža je pogodna za posetioce koji vole mir, tišinu koju remeti jedino ritmično šuštanje talasa. Budući da se sastoji iz šljunkovitog dela i iz dela koji je delimično betoniran, a delimično stenovit, predstavljaće izuzetno mesto za ljubitelje snorklinga.

Plaža u mestu Povile

Plaža u mestu Povile takođe je kombinovana, betonirana i šljunkovita plažica, uz samo šetalište, na čijem je glavnom, šljunkovitom delu smeštena i mala marina, pa posetioci mogu uživati u zanimljivom prizoru raznih čamaca i brodića.

Plaže u blizini Novog Vinodolskog

U mestašcima koja se nalaze nedaleko od Novog Vinodolskog ima još brojnih, uglavnom uređenih, ali i nudističkih plaža koje su kao stvorene za istraživanje, opuštanje, sunčanje i kupanje.

U Vinodolskom ima veliki broj kafića, barova i noćnih klubova

U gradu se nalazi veliki broj restorana, kafića, barova i noćnih klubova, prodavnica, a u okviru hotela postoji spa centar, sauna, kao i drugi sadržaji za uživanje i relaksaciju. Smeštajni kapaciteti su veliki i variraju od kampova, preko soba u domaćinskim kućama, pa sve do luksuznih hotela. Uz posebnu brigu o ekologiji i prirodnim znamenitostima ovaj grad zaista može da zadovolji svačiji ukus i želje.

Karneval Mesopust

Vrhunac letnjih događanja koja se svake godine organizuju kako bi turistima boravak u Novom Vinodolskom ostao u što lepšem sećanju je Karneval Mesopust, maskembal koji počinje od jutra i pretvara se u pravu sveopštu žurku pod maskama koja traje do kasno u noć.

Lokacija na mapi

 

Smeštaji - Novi Vinodolski
Rent-A-Car - Novi VinodolskiIzleti/Ekskurzije - Novi Vinodolski

Drugi gradovi Riječka regija