Destinacije :: Istra ::

Medulin je jedno od najlepših mesta gotovo 80 kilometara duge, razuđene istarske rivijere. Od prelepe Pule, kulturnog, istorijskog i obrazovnog centra Istre do Medulina možete stići i lokalnim autobusima, a biće vam potrebno oko 40 minuta vožnje.

Medulin, nekada isključivo ribarsko mesto, danas je u punom sjaju vrhunskih turističkih odredišta sa možemo reći samo jednim ciljem: da se ponude vrhunski sadržaji za bogat i raznovrsan odmor. Godinama unazad Medulin je u potpunosti posvećen gostoprimstvu, ugostiteljstvu i sigurno se može takmičiti sa turističkim ponudama daleko poznatijih i atraktivnijih destinacija, i to ne samo hrvatske rivijere.

Medulin ima fantastičnu gradsku plažu – Plaža Bijeca

Svakako najatraktivniji deo ovog ljupkog gradića je njegaova fantastična plaža. Bijeca je čitav kilometar dugačka, peščana obala izvanredno razvijene ponude. Zaleđinu plaže čini bogata borova šuma u kojoj možete pronaći spas tokom najtoplijeg dela dana, a za sve ljubitelje prirode, ekologe i naturiste, upravo ovde se nalazi i jedan od najpopularnijih kampova.

Nekoliko plažnih barova i kafića na samoj plaži čine okosnicu noćnog života i izlazaka u Medulinu, ali najveća “snaga” ove plaže, ali i mesta uopšte su sportski sadržaji. Odbojka na pesku, ali i jahanje, golf, kuglanje, boćanje kao i veliki broj škola ronjenja, jedrenja i drugih vodenih sporotova. Lagan prilaz vodi, pesak i visoka sigurnost čine Bijecu jednom od omiljenih plaža za roditelje sa malom decom, dok mlade privlači obilje sportskih sadržaja i odlična uređenost.

Plaža Skrape – Omiljena plaža meštana Medulina

Druga, među meštanima omiljena plaža Medulina je Skrape. Stenovita obala, kristalno čisto more i fascinantna boja vode mami sve ljubitelje ronjenja, sunčanja, plivanja, ali i mališana koji među ovim stenama mogu da se upoznaju sa račićima i školjkama.

Plaža Belvedere

Treći izbor je izuzetno moderno uređena plaža Belvedere. Ukoliko vas privlači luksuzniji hedonizam, ležaljke, suncobrani i baldahini, ovo je pravo mesto da vas vide i da budete viđeni. Ovo je omiljeno mesto javnih ličnosti, i nudi posebne pogodnosti poput neograničene bežične internet konekcije, a sam prilaz vodi je uređen stepenicama.

Plaža Alba Chiare

U zaleđu plaže pruža se dugo šetalište, koje će vas provesti i pored svih restorana i kafića, a ovako možete stići i do popularne Bijece. Takođe, ukoliko krenete na drugu stranu, stići ćete do Alba Chiare – lepe, šljunkovite plaže sa uređenim parkom u zaleđu, gde možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, ali i kanue, pedaline, džet-ski ili bicikle, pa je ova plaža najpopularnija među sportistima i rekreativcima.

Medulin ima izuzetno raznovrsnu turističku ponudu

Ipak, fenomenalne plaže su tek jedan deo fantastične turističke ponude koja vas očekuje u Medulinu. Luksuzni hoteli, porodične vile, ali i kampovi i odmarališta čine Medulin izuzetno raznovrsnim, pa ovo iako naglašeno porodično mesto privlači i omladinu, a predivna prirodna okolina i duga šetališta čine Medulin izuzetno romantičnom destinacijom.

Preko zime Medulin postaje meka za profesionalne sportiste

Interesantno da ovaj grad nije isključivo letnja turistička destinacija. Jedino što se zimi izuzetno povoljna istarska klima koristi za pripreme profesionalnih sportista, pa su ovim travnjacima, trim stazama i šetalištima prodefilovale i fudbalske repreznetacije, atletičari i drugi profesionalci, amateri i rekreativci.

Tokom boravka u Medulinu možete krenuti na mnoštvo dnevnih izleta

Izvanredan geografski položaj čini ovo mesto prosto idealnim za različite poludnevne i dnevne izlete, pa ako ste naklonjeni avanturizmu, možete krenuti i u obilazak medulinskog arhipelaga koji čine malena ostrva Cej, Levan i Bodulaš. Ovo je, takođe, izvanredna prilika za sve poklonike jedrenja, ali i za ronioce, bilo na dah ili sa bocama, kao i za ribolovce. Poslednjih godina, Meduljani se sve više vraćaju svojim tradicijama, pa je plavorepa tuna postala prava trofejna lovina. Inače, samo ova riba u Medulin godišnje dovodi stotine pecaroša iz čitavog sveta.

Brodovima možete krenuti na poludnevne izlete i uživati u jedrenjacima, skrivenim plažama i kupanju na otvorenom moru, a najmlađima će čuvena crvena polupodmornica možda biti i najzanimljiviji izlet. Sasvim jedinstvena prilika da upoznate podvodni svet i uživate u neverovatnim prizorima, a da ipak ostanete na suvom i bezbedni.

Uz to, snorkling na Kamenjaku, kajakarenje arihpelagom, ali i alpinizam u kombinaciji sa adrenalinskim skokovima u vodu sa velikih visina, skokovi sa padobranom i panoramski letovi namenjeni su najhrabrijima i najizdržljivijima, ali su dugačka šetališta, trim staze i sportski tereni, luna parkovi i igrališta širom otvoreni za sve. Ništa manje atraktivni nisu ni ostali istarski gradići koji baštine srednjevekovna jezgra i zidine, a sama blizina Brijuna, Plitvičkih jezera, i rta Kamenjak čine Medulin izuzetno privlačnim za sve ukuse.

Veoma važno arheološko nalazište iz rimskog perioda – Vižula

Kako je ovo gradić duge istorije, kulturnu baštinu Medulina predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta – Vižula. Ovo zeleno poluostrvo u srcu grada dom je luksuzne, antičke vile, jednog od carskih poseda i omiljenih odmarališta cara Konstantina Velikog, rođenog 280. godine nove ere. Po svemu sudeći, palata je građena tokom čitava III veka, a ovde možete videti ostatke prostorija za svakodnevni život, peristil, kao i kupatila.

Vila je bila raskošno ukrašena različitim dekoracijama, mozaicima, muralima i freskama, mermernim, bronzanim i staklenim arhitekturnim dekoracijama, pa predstavlja izvanredan primer kasne rimske raskoši i luksuza. Pored ostataka ovog kompleksa, na Vižuli se možete šetati fantastičnom prirodom, a pored lepih šetališta postavljene su mnogobrojne informativne table o svakodnevnom životu Rimljana na ovim prostorima.

Crkva Svetog Agnesa (1893. godina)

Ljubiteljima sakralne arhitekture pažnju će bez sumnje privući i Crkva Svetog Agnesa. Svojom belom fasadom, centralnom gradskom pozicijom i zvonicima-blizancima, ova crkva podignuta 1893. godine svakako dominira panoramom Medulina.

Crkva je kuriozitet i veliki ponos meštana baš zbog toga što je jedina crkva u Istri sa dva zvonika. U ovu crkvu vredi ući čak i ako niste posvećeni vernik: predivan mermerni oltar, rad Anta Orlića, sa statuama Device Marije, Svetog Agnesa, Svetog Jovana i Svetog Petra neki su od najlepših primera sakralne umetnosti u Istri.

Svakako, bilo koji obilzak Medulina provešće vas i pored šarene luke u kojoj uvek ima vezanih brodića, jahti i razvijorenih zastava i jedara, a upravo ovde se nalaze i najizvrsnije konobe. Ovako duga ribarska tradicija, razuđenost obale i ostrvlja ostavljaju vas da sami otkrivate posebnosti tradicionalne kuhinje.

Obavezno probajte neko od lokalnih specijaliteta

Od specijaliteta nude se salate od rakova i škampi, brodet, crni rižoto, ali i istarski pršut, aromatične testenine sa tartufima i raznovrsne voćne poslastice. Predivna klima tokom čitave godine, izvrsna klopa, fantastične plaže i jedinstvena priroda, uz brižljivu pažnju posvećenu razvoju svih aspekata turizma – rekreativnog, sportskog, kulturnog ili avanturističkog, čine Medulin jednim od najboljih mesta da započenete svoju Istarsku avanturu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Medulin
Rent-A-Car - MedulinIzleti/Ekskurzije - Medulin

Drugi gradovi Istra