Destinacije :: Krk ::

Malinska je smeštena za zapadnoj obali predivnog ostrva Krk, u šumovitom Dubašljanskom zalivu. Ovaj zaliv veoma je razuđen i obiluje borovim šumarcima, čempresima i drugim zimzelenim drvećem, i veoma je zaštićen od jakih vetrova. Ovde nema ni mnogo padavina tokom godine, a sa 260 sunčanih dana godišnje, pravo je mesto da se odmorite, napunite baterije i „nabacite“ željeni ten.

Malinska je poznata i po banjskim kupalištima

Prirodne lepote, blaga mediteranska klima i kontrast prozračne svetlosti, zelenog zaleđa ostrva i plavetnila mora značajno određuju ovo mesto, a uz bujnu vegetaciju i fantastičnu mikroklimu, Malinska je poznata i po banjskim kupalištima.

Kratka istorija Malinske

Svoje ime duguje mlinu izgrađenom tokom XV veka, kada ovde nije bilo ničega sem jednog samostana, a na značaju dobija tokom XVIII veka, kada je ovde izgrađena luka. Pravu prekretnicu čini prvo pristajanje parobroda u Malinsku 1866. godine, tršćanske linije za Rijeku, koja počinje da pravi trgovačke veze, a prvi turisti ovde stižu već 1880. godine.

S početka, Malinska je bila izletište opatijskih stanovnika i turista, atrakcija zbog divlje prirode, da bi se kasnije otkrili i banjski potencijali mesta, pa Malinska postaje i pravo mondensko letovalište, koje posećuje i plemstvo, na čelu sa austrijskim prestolonaslednikom – Rudolfom. Tako je potom, Malinska predstavljena u turističkim brošurama Austrougraske kao „neotkriveni biser Kvarnera“.

Gradska plaža Rupa

Geografija zaliva, sa mnogo malih uvala pravi je raj za ljubitelje raznovrsnih plaža. Gradska plaža, Rupa, nalazi se u samom centru Malinske, i jednim delom je betonirana, dok je drugi deo plaže peskovit. Takođe, plaža je okružena bogatim zelenim parkom, i odlično je organizovana, pa se na njoj nalaze i tuševi, kabine za presvlačenje, a u njenom zaleđu je centar gradića, sa kafićima, restoranima, poslastičarnicama.

U ovom parku postoji i igralište za decu, pa je ova plaža zaista odličan izbor za porodice sa decom, kao i starija lica ili osobe sa smetnjama kretanju. O čistoći i organizovanosti plaže Rupa najbolje govori prestižna Plava zastavica, koja se tu ponosno vijori godinama unazad.

Plaža Malin Draga kod hotela Malin

Druga fantastična plaža je Malin Draga, koja se nalazi ispred hotela Malin. Ova dugačka, betonirana plaža sa velikim vodenim parkom i toboganom za decu odličan je izbor i za sve koji su mladi duhom. U blizini ove plaže ima obilje ugostiteljskih objekata, kao i igralište za odbojku na pesku, pa je Draga omiljena plaža rekreativaca i ljubitelja aktivnog odmora. I ova plaža je divno uređena, sa kasakadnim terasama i zelenim šumarkom gde se možete skloniti od najveće vreline, a čistoća vode i plaže, kao i sigurnost posetilaca nagradile su je Plavom zastavom.

Plaža u zalivu Rova – Jedna od najlepših plaža u Malinskoj

Kristalno čisto more krasi i jednu od najlepših plaža u Malinskoj, koja je smeštena u zalivu Rova. Široko zaleđe ove plaže ograđuje hotelski kompleks, pa je ova plaža odlična za porodice, jer bez ijedne ulice ukolo, klinci mogu slobodno da trčakaraju i uživaju u veseloj igri sa vršnjacima. Ova plaža je uređena, delimično peščana, i ovde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a u njenom sklopu je i plažni bar hotela, gde se možete osvežiti. U zaleđu je divan maslinjak sa travnjakom, mada ipak nemojte zadremati bez šešira.

Za sve ljubitelje nudizma tu je Plaža „FKK“

Za sve ljubitelje nudizma, između Malinske i Njivica, uz rajski put nalazi se divna plaža, koja iako nije zvanično nudistička, svake godine okuplja sve više nudista. Stenovita obala, gusto, šumovito zaleđe i odsustvo bilo kakave organizacije čine „FKK“ pravim zaštićenim rajem. Ipak, ne prepurčuje se za decu zbog dosta nepristupačne i strme obale i oštrog ulaza u vodu.

Na 17 plaža ostrva Krk ponosno se vijori Plava zastava

Pored ovih poznatijih, uređenih plaža, čitava obala ostrva Krk pogodna je za kupanje, a na mnogima od njih – čak 17 – ponosno se vijori Plava zastava, kao zaštitni znak fantastične čistoće vode i obale, zaštićenosti posetilaca i divnih prirodnih karakteristika. U okolini Malinske nalazi se i mnogo malih uvala, stenovitih plaža, od kojih su neke prilično nedostupne sa kopna, a neke postoje samo za vreme oseke;

Krk, kao i druga ostrva Kornata pravo je mesto za sve avanturiste i rekreativce, koji od svog odmora žele malo više nego obično izležavanje na suncu. Zarad svih ljubitelja šetnje, na području gradića i okolini nalazi se više od 50 km pešačkih staza koje će vas provesti pored najvećih znamenitosti, poput samostana u Portu ili Starog groblja. Veliki deo ovih staza prilagođen je i biciklistima, a za sve željne pravih izazova, tokom godine na Krku se organizuje više biciklističkih trka.

Predlažemo Vam da posetite Njivice, Dobrinju ili grad Krk

Šetajući duž obale mora, lakim tempom možete stići do predivnih Njivica za svega 40-ak minuta, a ako se zaputite u unutrašnjost ostrva, kroz predivnu prirodu možete stići do Dobrinja ili grada Krka.

Ako ste ljubitelj vodenih sportova, nećete biti razočarani

Ako ste ljubitelj vodenih sportova, nećete biti razočarani: ovde možete naći mnogobrojne sportske aktivnosti, od onih ekstremnijih, poput skakanja s padobranom ili vodenih skutera, do pedalina, škola ronjenja, veslanja i pomorskih izleta. Na taj način možete posetiti Cres, Glavotok, ili Krčki most, a vožnja u katamaranima kroz čije se trupove može videti morsko dno su prava atrakcija.

Malinska ima bogatu turističku ponudu

Krk, sa svojom bogatom kulturnom baštinom, i dugom istorijom, ima mnogo toga da ponudi i romanticima, i zaljubljenicima u istoriju umetnosti i arhitekturu. Većinu spomenika kulturno-istorijske baštine čine sakralni spomenici i građevine, među kojima se ističe stara Crkva Svete Marije Magdalene, Franjevački manastir, i muzej gde možete videti retke primerke i izložbe, kao i glagoljski lapidarij.

Takođe, tokom godine u Malinskoj možete uživati i u brojnim koncertima klasične ili tradicionalne muzike, koji se održavaju baš u ovim kulturnim spomenicima, pa atrijum franjevačkog manastira predstavlja pravu pozornicu za retke ili autentične muzičke instrumente različitih perioda istorije.

Obavezno probajte neki od tradicionalnih specijaliteta

Primorska i ribarska tradicija ovog mesta najbolje se, ipak, čuva putem tradicionalnih specijaliteta, pa je gastronomska ponuda ovde takva da vam može otkriti prošlost Dubašljanskog zaliva. Konobe, restorani, hoteli svoje menije zasnivaju naravno na plodovima mora, koji u posebnim kombinacijama sa voćem, povrćem, maslinama i sirevima čine deo autohtone kuhinje.

Gastronomsku ponudu Malinske upotpunjava i večernji provod

Tek da ne bude zaboravljeno, sa tradicionalnim konobama ovde rame uz rame stoje veoma moderni restorani, gde ćete moći da probate sasvim nove specijalitete i fuzije različitih svetskih ili čak, egzotičnih kuhinja. Gastronomsku ponudu Malinske upotpunjava i večernji provodmnogobrojni kafići, noćni klubovi i barovi poznati su po raznolikosti svoje atraktivne letnje ponude i različitih muzičkih orijentacija, a živoj svirci parira i elektronska i pop muzika pod veštim rukama DJ-eva. Za svakog ovde ima ponešto.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Malinska
Rent-A-Car - MalinskaIzleti/Ekskurzije - Malinska

Drugi gradovi Krk