Destinacije :: Ostrvo Lošinj ::

Najveće naselje na ostrvu Lošinj, a čak i svim ostrvima hrvatskog primorja, je upravo Mali Lošinj, smešteno u dubini uvale Augusta, najveće zatvorene uvale ove skupine ostrva. Ovaj gradić predstavlja i značajnu luku, budući da povezuje Istru i Dalmaciju.

Svojim posetiocima Mali Lošinj pruža gotovo neograničene mogućnosti. Razni živopisni predeli okolne prirode ispresecani su sa ukupno 250 km pešačkih i biciklističkih staza, idealnih za upoznavanje i otkrivanje ovog ostrva. Mogućnosti za sport i rekreaciju, kako na kopnu, tako i na moru su mnogobrojne, kao i ponuda najrazličitijih domaćih i inostranih specijaliteta.

Wellness centri, barovi, diskoteke, kafići, restorani, butici, suvenirnice, skulpture i fontane nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a ugođaj će svakako upotpuniti i razgledanje brojnih vila nekadašnje austrijske aristorkatije. Brojni događaji, festivali i manifestacije, naročito tokom leta, neće ostaviti mesta nikakvoj dosadi i osiguraće da svaki dan posetilaca i gostiju Malog Lošinja bude ispunjen doživljajima koji će im svakako dugačko ostati u sećanju.

Kratka istorija Malog Lošinja

Prvi istorijski podaci vezani za nastanak ovog zanimljivog grada potiču iz XII veka, kada se na ostrvo Lošinj doselilo 12 porodica koje su se nalazile u istočnom zalivčiću Sv. Martin. Mnogo kasnije krajem XIX veka, zahvaljujući razvoju pomorstva „Malo selo“ – što u prevodu znači Mali Lošinj, postalo čak i grad, zahvaljujući industrijskoj revoluciji i pojavi parobroda, U tom periodu u Malom Lošinju je radilo čak 11 brodogradilišta što je ovo mesto svrstalo u najjače trgovačke flote na Jadranu, ispred Rijeke, Trsta i Venecije.

Međutim, nakon II svetskog rata, i velikog opadanja u broju stanovnika, primećeno je da ovo i okolna ostrva imaju izuzetno povoljan i blagotvoran uticaj na zdravlje čoveka, te se turizam postepeno počeo da razvija. Vremenom je Mali Lošinj postao jedna od značajnijih turističkih destinacija na hrvatskom primorju, pa i šire. Godine 2007. ovaj je grad dobio i zvanično priznanje u vidu titule šampiona turizma, a 2009. godine dodeljena mu je titula Srebrnog cveta Evrope.

Park šuma Čikat

Na udaljenosti od 1.5 km od gradskog jezgra smeštena je Park šuma Čikat, jedinstveni i zaštićeni park prirode, posebno zanimljiv zato što je nastao ljudskom rukom. Naime, još davne 1866. godine započeo je rad Društva za pošumljavanje i ulepšavanje Malog Lošinja, koje je osnovao Ambroz Haračić, čuveni hrvatski botaničar, te sadnja mnogobrojnih stabala alepskog bora, tršlje, mirte, planike, lemprike, maslina, kedra, čempresa, pinija i drugog mediteranskog bilja. Kroz Park-šumu prolazi nekoliko atraktivnih obeleženih pešačkih staza.

Crkva Navještenja B.D. Marije

Na najisturenijem rtu parka Čikat, rtu Annunziata, nalazi se istoimena crkva čiji je zvaničan naziv crkvi Navještenja B.D. Marije. Ova crkva se smatra srcem Malog Lošinja. Kraj nje su, budući da je to mesto gde pogled puca na daleku pučinu, mnoge majke i sestre sa suzama u očima ispraćale ili dočekivale svoje mornare. Unutrašnji zid krase slike lošinjskih jedrenjaka iz XIX veka, zaveti nakon proživelih opasnosti i brodoloma, kao i zahvalnice za srećan povratak kući.

Podvodni istorijski park

U ronilačkom centru Diver – Lošinj, u sklopu parka prirode Čikat, nalazi se podvodni istorijski park. Ukupno 11 različitih podvodnih arheoloških ekponata, na dubini između 5 i 15 metara,  jedinstvena su prilika, kako iskusnim roniocima, tako i početnicima da se upoznaju sa bogatom istorijom ovog ostrva i čitave regije. Među eksponatima se nalaze replike topova iz XVI veka, antičkih amfora, sidra iz IV ili V veka, mletački topovi, dok je najveća atrakcija parka replika antičkog bronzanog kipa, atlete „Apoksimena“ iz II veka p.n.e. koji predstavlja svojevrsni simbol Malog Lošinja.

Muzej Malog Lošinja – Palata Fritzy

Današnji muzej sa veoma bogatom postavkom umetničkih dela različitih umetnika i majstora, prvobitno je, tokom XIX veka bio sagrađen kao zgrada gradske uprave – Municipio. Pred kraj istog veka, ovo zdanje je bilo temeljno pregrađeno i preuređeno u palatu, s prepoznatljivim nizom dvokrilnih prozora na glavnom pročelju. Početkom XX veka ova zgrada postaje Pansion Fritzy, otkada potiče i današnje ime ovog znamenitog zdanja. Tokom II svetskog rata ova zgrada je bila dom Narodnog univerziteta, da bi od 2007. godine dobila današnju namenu.

Gradska pijaca ribe

U samom srcu Malog Lošinja smeštena je i gradska pijaca ribe, koja je sačuvala svoj originalni duh, koja je ujedno i mesto jutarnjeg okupljanja, druženja sa puno smeha. Istovremeno, na ovoj pijaci je moguće pronaći razne vrste riba, kao i druge plodove mora vrhunskog kvaliteta.

Župna crkva rođenja Blažene Djevice Marije

Ovo prelepo zdanje, smešteno u samom gradskom jezgru i jedno od zdanja koje simboliše Mali Lošinj, poznato je još i po imenu Crkva Male gospe. Zajedno sa „pjacom“, prostranim „kariranim“ trgom pred njom, sagrađena je u periodu između 1696. i 1775. godine. Još jedna zanimljiva crkvica u Malom Lošinju je Crkva sv. Martina iz 1450. godine, koja se danas nalazi na groblju i koja svedoči o burnoj i zanimljivoj istoriji Malog Lošinja.

Oporavilište za morske kornjače

U Malom Lošinju je 2013. godine osnovano mesto kome će se naročito obradovati ljubitelji prirode i životinja, naročito onih, morskih. Oporavilište za morske kornjače osmišljeno je kao centar za pomoć bolesnim ili povređenim životinjama i opremljeno je prostorijom za operacije, bazenom za intenzivnu njegu te bazenima za dugotrajni oporavak kornjača u kontrolisanim uslovima. Istovremeno, ovo je idealna prilika za sve radoznalce da saznaju nešto više o ovim fantastičnim stvorenjima, njihovom značaju za životnu sredinu, stepenu ugroženosti, kao i načinima na koje im se može pomoći.

Plaža Veli žal

Plaža Veli žal prva je lošinjska plaža na kojoj se zaviorila prestižna Plava zastavica. Ova šljunkovita plaža sa postepenim ulazom u more savršeno je mesto za porodice sa malom decom, a prilagođena je i osobama sa invaliditetom. Plaža je opremljena tuševima, kabinama za presvlačenje, ležaljkama i suncobranima. Ima javnih toaleta, a na njoj je moguće iznajmiti i različita plovila. Takođe, na ovoj plaži o bezbednosti plivača vode računa spasioci.

Uvala Čikat

Uvala Čikat jedna je od najlepših na Jadranu i deo je istoimenog parka prirode. Sastoji se od tri manje uvale, i zahvaljujući mekanom pesku koji je pokriva, te izuzetnom kvalitetu vode, naročito je pogodna za decu. Od centra Malog Lošinja udaljena je svega 1km, a nedaleko odatle se nalaze brojni parkovi, hoteli, vile i kampovi.

Plaža Srebrna Uvala

Plaža Srebrna Uvala smeštena je ispod kampa Čikat, sastoji se od dve šljunkovite uvale i jednim delom pokrivenim stenama, između. Ulaz u more je lak i pogodan za decu, a na plaži postoji i lift namenjen osobama sa invaliditetom. Plaža je organizovana i ima brojne sadržaje dok se u blizini nalazi i ugostiteljski objekat, kao i prodavnice s prehrambenim proizvodima i opremom za kupanje.

Plaža Poljana

Plaža Poljana od Malog Lošinja udaljena je oko 3km. Ulaz na plažu besplatan je za sve goste kampa i osobe s prebivalištem na području grada Malog Lošinja (uz evidentiranje na recepciji kampa), dok ostali gosti plaćaju ulaz. Plaža je šljunkovita, a na pojedinim mestima i betonirana.

U blizini Malog Lošinja nalaze se još plaže Borik, Bojčić, Artorare, Kadin i druge, koje svojom lepotom i ponudom zaista turistima otežavaju donošenje odluke i odgovor na pitanje: „Gde ćemo danas da se kupamo?“

Lokacija na mapi

Smeštaji - Mali Lošinj
Rent-A-Car - Mali LošinjIzleti/Ekskurzije - Mali Lošinj
Drugi gradovi Ostrvo Lošinj