Destinacije :: Pag ::

Lun je usamljeno mestašce na krajnjem severu ostrva Pag i nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje blage mediteranske klime i okrepljujuće tišine. Mestu Lun, takođe pripadaju i okolni zaseoci od kojih su neki udaljeni i po nekoliko kilometara. Jedno od njih je i mesto Tovarnele, poznato i pod imenom Tovrnele, najsevernije naselje na Pagu, ujedno i lunjska luka. Sam naziv ovog mesta vodi poreklo od reči taverna što znači gostionica, po čemu je luka i dobila ime, imajući u vidu da postoje ostaci nekadašnje taverne koja je ujedno služila i za obranu od gusara.

Lunjski maslinjaci

U okolini Luna nalazi se jedan od najređih i najstarijih prirodnih vrtova na svetu. Reč je o predivnom, zadivljujućem maslinjaku koji se prostire na nešto više od 23 hektara. U njemu ima oko 80.000 stabala, a posebno se izdvaja oko 1500 stabala divljih maslina, visokih između pet i osam metara.

Posetioci koji odvoje vreme da makadamskim putem prošetaju među ovim stablima, osetiće se kao da žive u biblijska vremena i moći će da se opuste i uživaju u bajkovitim oblicima stogodišnjih stabala, prožetih kamenjem i kršem iz koga izranjaju, cvrčanju cvrčaka, bleji ovaca i prigušenom šumu mora koji se čuje iz daljine.

Zanimljivo je da se jedinstvena arhitektura prirodnog oblika drveća, isprepletenog sa kamenom, na celom svetu sreće na još samo dve lokacije; U Izraelu i u Grčkoj. Međutim prema rečima stručnjaka, Lun ima prednost usled koncentracije takvih stabala na malom prostoru, te zbog njihove starosti. Zahvaljujući svemu tome, deo tog područja je 1963. godine zaštićen i proglašen botaničkim rezervatom.

Crkva Svetog Anđela

Crkva Svetog Anđela čuvara sagrađena je 1715. godine. Prema svedočanstvu pisca O. Odorika, visoki sveštenik, doktor Petar Galzigna teško se razboleo i za pomoć se obratio svom anđelu čuvaru, uz obaćanje da će mu, ukoliko ozdravi posvetiti i sagraditi crkvu. Po ozdravljenju je svoj zavet i ispunio. Sam Galzgina je, u nedostatku biskupa crkvu i blagoslovio. Ona je, u više navrata bila obnavljana, međutim, ni sada nije u svom najboljem izdanju. Slika na oltaru koja se nalazi u crkvi potiče iz 1870. godine i rad je nepoznatog majstora.

U Lunu se još nalaze i crkve Sv. Jeronim, završena 1900. godine, Gospa od Zdravlja, sagrađena 1875. godine, poznata po tome što je veoma mala, površine svega 12 metara kvadratnih zbog čega je žitelji nazivaju jednostavno – kapelicom kao i po tome što je jedna od prvih objekata na koje se nailazi pri ulazu u mesto Lun. Tu je i crkva Krista Kralja u Jakišnici, najmlađa Lunjska crkva.

Zid Kunfina

Kunfina je reč italijanskog porekla i znači ograda ili granica. Na Lunu je puno zidova, ali samo jedna vrsta se naziva ovim imenom i lokalci uglavnom znaju za njega. Nekada je korišćen kao linija razdvajanja između poseda opština Rab i Zadar. Ono, međutim, što je retko kome poznato je da se na zidu, i oko njega nalaze mnogi uklesani znakovi, poput uklesanih inicijala, punog imena ili prezimena, godina, pa čak i grubo uklesanih ljudskih lica.

Plaže kod gradića Lun

U okolini ovog mestašca posetioci mogu uživati u čarima bistrog plavog mora, kako na betonskim, tako i na peščanim i šljunkovitim plažama.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Lun
Rent-A-Car - LunIzleti/Ekskurzije - Lun
Drugi gradovi Pag