Destinacije :: Riječka regija ::

Lovran, „grad lovora“ je mesto da dugom i bogatom istorijom i tradicijom, osnovan na istočnoj obali poluostrva Istra, koji pripada opatijskoj rivijeri. Ovaj miran gradić, prelepog ambijenta i prijatne mediteranske klime, raznovrsnošću svoje ponude, prelepom prirodom i savršeno čistim morem osiguraće da svaki posetilac poželi da se ovde vrati i naredne godine.

Ime je dobio po biljci opojnog mirisa – lovoru, koga ima u izobilju, kako u samom gradu, tako i u njegovoj okolini. Iznad njega se prostiru južne padine brda Gorica, čiji se najviši vrh nalazi na 712 metara nadmorske visine, a koje pripada obroncima planine Učke. Glavni grad opatijske rivijere – Opatija, od Lovrana je udaljen samo 6km, a u blizini se nalazi i Rijeka, na udaljenosti od 18km.

Kratka istorija Lovrana

Arheološki ostaci kazuju nam da je područje istočne obale istarskog poluostrva bilo naseljeno još u praistoriji. Celo područje naseljavala su ilirska plemena, Liburni, po kojima se čitav taj deo istarske obale naziva Liburnija. Rimljani su, potom osvojili kako Liburnjane, tako i čitave ove prostore, koji su postali deo rimske provincije Dalmacije. Obalu potom zauzimaju stari Sloveni, a nakon njih ove prostore osvajaju Franci.

Tokom XII veka Lovran postaje važno trgovačko sedište, o čemu svedoči i arapski geograf El Idrisi koji u svojoj knjizi, posvećenoj normanskom kralju Ruđeru II, kaže: „Lovran je veliki grad, bogat stanovništvom i u stalnom procvatu, u kom se uvek nalazi mnogo gotovih brodova i čija su brodogradilišta u stalnom pogonu.“

Tokom XVI veka, za vreme osvajanja Turaka, Lovran je bio glavno utočište uskocima. Nakon burnih i brojnih događaja i borbi oko ovog područja i grada, početkom XX veka grad počinje da se širi i polako se okreće turizmu. Pored mnogobrojnih letnjikovaca i vila, gradi se i šetalište pored mora, dugačko 12km, Lungomare, koje spaja Lovran i Volosk. Danas se u ovom mestu, kao spomenici duge arhitektonske tradicije i burne prošlosti mogu obići brojne znamenitosti.

Župna crkva posvećena svetom Jurju

Župna crkva, posvećena je svetom Jurju, koji se smatra zaštitnikom grada. Njena gradnja završena je tokom XII veka, a izgrađena je u romaničkom stilu. Za vreme XV veka poznati majstori njeno svetište su ukrasili vrednim gotičkim freskama. Zvonik je od crkve sve do XVII veka bio odvojen, kada se ona proširila dogradnjom dveju bočnih kapela izgrađenih u stilu baroka. Crkvena unutrašnjost je obogaćena rezbarenim oltarima i krstionicom, a čuva i dragocenu riznicu crkvenog posuđa.

Crkvica svetog Trojstva

Iznad male luke smeštena je Crkvica svetog Trojstva, jednostavne spoljašnjosti, koju krase jedino značajni gotski detalji na vratima i prozorima. Ova crkvica je jedina sačuvana od tri, koje su nekada okruživale srednjovekovno lovransko groblje.

Stari grad Lovran

Stari grad Lovran je nekada bio okružen obrambenim zidom i bastionima na čijim su temeljima i zidovima vremenom izgrađene kuće. Na prilazu Trgu svetog Jurja diže se impozantna, masivna gradska kula, ostatak ovog fortifikacionog sistema.

Lovranske vile

Najlepše i najčuvenije vile Lovrana, svakako su neizostavan deo šarma ovog mesta, a pružaju se duž obale. Nastale su u periodu između XIX i XX veka i predstavljaju ili rezidencijalne vile ili letnjikovce. Izgrađene su u različitim stilovima, ali sve su ih krasili veličanstveni parkovi sa raskošnim i neobičnim biljkama i cvećem.

Čuveni bečki arhitekta Carlo Seidla dizajnirao je tri vile koje se ubrajaju među najlepše od svih. To su Villa Santa Marija, koju krase mozaici i bogat park, zatim Villa Frappart koja je čuvena po skladnom eklekticizmu forma i dekoracija i Villa San Niccolo (danas poznata po imenu Villa Magnolia), poznata po luksuznim ukrasima, koji su spojeni sa rustičnim elementima prethodnog zdanja.

Plaže oko Lovrana

Plaže oko Lovrana su uglavnom male, šljunkovite i smeštene u brojnim uvalama, idealne za opušteni boravak, malo intime i osame. Uglavnom su okružene bujnim mediteranskim rastinjem.

Plaža Peharovo

Najpoznatija plaža ovog mesta je Peharovo, predivna plaža, uglavnom je šljunkovita, osim na samom ulazu u more, gde je peščana. Okolno rastinje stvara prirodan hlad, tako da je ova plaža naročito popularna među porodicama sa malom decom budući da ceo dan bezbrižno mogu provoditi na njoj.

Na plaži se ponosno viori Plava zastava, a u okolini je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, a postoje i javni WC, zatim kabine za presvlačenje i tuševi. Tu se nalazi i ugostiteljski objekt gde se svi gosti mogu osvežiti uz raznoliku ponudiu pića i sladoleda. U blizini ima i prodavnica prehrambenih proizvoda, kao i sportskih i vodenih rekvizita.

Na plaži je takođe moguće iznajmiti pedaline, a ima i drugih zabavnih sadržaja. U večernjim satima plaža se pretvara se u noćni bar gde se okuplja mlađa populacija koja se uz muziku zabavlja do ranih jutarnjih sati.

Plaža Kvarner

Plaža Kvarner svoje mesto je pronašla na istočnoj strani, pri ulazu u Lovran. Ranije je baš ona bila glavna gradska plaža, a danas je posebno popularna među mladima. Plaža predstavlja kombinaciju peska i betona, a na njoj se mogu iznajmiti ležaljke, suncobrani, sportska oprema, a o bezbednosti gostiju brinu se spasioci. Ova plaža nikada ne spava, jer i kad sunce zađe, provod se nastavlja.

Plaža letovališta Medveja

Na samo 2km od Lovrana, postoji mesto Medveja, koje se može podičiti predivnom šljunkovitom plažom, kao i brojnim vodenima aktivnostima kojima raspolaže. Tu je akva park i otvoreni bar, kafana i restoran u kome posetioci mogu probati neke od morskih ili drugih specijaliteta. Takođe ovde je moguće iznajmiti ležaljke i sunobrane.

Plaža letovališta Mošenička Draga

Jedna od najposećenijih šljunkovitih plaža na ovom potezu je plaža mesta Mošenička Draga, koja važi za pravu lepoticu među plažama na čitavom Jadranu. Dugačka je oko 2km i celom dužinom okružena bujnom vegetacijom, koja u kombinaciji sa tirkizno plavom bojom mora stvara neverovatan spoj. Odmah pored plaže je šetalište sa brojnim poslastičarnicama, kafićima i suvenirnicama.

Manifestacije koje se održavaju u Lovranu

Tokom godine se u Lovranu održavaju mnoge manifestacije i festivali, od kojih su najpoznatiji, Lovranski karneval tokom januara i februara, međunarodno takmičenje duvačkih orkestara, u aprilu, Fešta – Veli štrudel, u junu, praznik posvećen lovranskim trešnjama, koji se završava sečenjem i naravno probanjem čuvene velike štrudle s trešnjama.

Takođe, u junu se održava regata tradicionalnih barki, kao i manifestacija ‘‘Leto u Lovranu“ koja obuhvata mnoge koncerte, nastupe, pozorišne predstave, izložbe i druge brojne kulturne i zabavne sadržaje.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Lovran
Rent-A-Car - LovranIzleti/Ekskurzije - Lovran

Drugi gradovi Riječka regija