Destinacije :: Rab ::

Lopar je turističko mesto na ostrvu Rab udaljeno 12km severno od starog grada Raba. Višegodišnja turistička tradicija i očuvana priroda, bogata kulturno-istorijska baština i prirodna bogatstva ovog mesta su garancije za divan odmor. U blizini Lopara nalaze se brojna ostrvca, Goli Otok, Lukovac, Školjić i Grgur.

Lopar važi za veoma tradicionalno mesto, a taj duh održavaju kulturno umetnička društva koja brojnim manifestacijama i dešavanjima animiraju turiste i lokalno stanovništvo. Tu je i par crkvica sa posebno zanimljivom istorijom. U Loparu postoji nekoliko arheoloških lokaliteta, a česti je predmet i geoloških istraživanja. Za sve turiste se tokom letnje sezone organizuju posete geološkim i arheološkim lokalitetima uz besplatna stručna vođenja i objašnjenja.

Gastronomska ponuda

Gastronomska ponuda ovog mesta je izuzetno bogata. U restoranima, gostionicama, konobama, piceriama, nudi se niz ribljih, mesnih i vegetarijanskih specijaliteta. Naglasak je na zdravoj hrani, posebno ribi i prirodno uzgojenom povrću iz domaćih vrtova.

U poslednje vreme sve se više daje prednost zdravom životu, pa i vi možete uvrstiti mnoge od aktivnosti koje vam ovo letovalište pruža. Bavite se rukometom, tenisom, biciklizmom i trekingom. Odlučite li se na ovakvu avanturu šekaju vas 20 km staza i nekoliko uređenih igrališta. Večernja lagana šetnja nakon aktivnog dana provedenog na plažama i moru uvek prija. Opustite se u centru Lopara koje noću sija i obiđite brojne radnje, zabavne parkove, ugostiteljske objekte koji nude zabavu za sve od 7-77 godina. Živa muzika u ovom delu Raba se preferira, jer ide uz karakter meštana. Na terasama uz more otkrijte svoju romantičnu stranu, a u noćnim klubovima nezaboravno se provedite.

Lopar ima 22 plaže

Lopar ima 22 plaže i sa pravom nosi priznanje za najkvalitetniju ponudu plaža u Hrvatskoj. Plitko i toplo more Jadrana odlikuje okruženje Lopara, kao i veliki broj slikovitih uvala. Zaljubljenici u ronjenje i dubine sa lakoćom će pronaći bezbroj pogodnih lokacija za ovo zadovoljstvo. Od sadržaja na vodi nude se džet ski, parasejling, jedrenje na dasci, kajak, akvagan s tri vodene staze, iznajmljivanje čamaca, pedalina i mnogi drugi rekviziti koji obično kupanje pretvaraju u pravi doživljaj.

Peščane plaže sa kompletnom turističkom ponudom na moru i kopnu doprineće da se svaki turista slobodno prepustiti njihovim čarima. Do većine plaža može se doći automobilom ili šetajući predivnom prirodom, a mnogi turisti u skrivene uvale dolaze svojim brodovima ili taksi brodićima iz Lučice.

Rajska plaža

Rajska plaža je dugačka 1.5 km je ujedno i najpoznatija u Loparu. Nosilac je Plave zastave, međunarodnog simbola za kvalitet vode i očuvanost okoline i sigurnost kupača.

Plaža Livačina

Plaža Livačina je smešetena pod borovom šumom, a ovde se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata koji nude intimnu atmosferu. Na ovoj plaži nema velikog broja kupača, jer važi za mirno i opušteno mesto.

Plaža Stolac

Plaža Stolac se nalazi nedaleko od atraktivnog turističkog naselja San Marino u Loparu. Ova stenovita plaža je namenjena uglavnom nudistima, a nudi nezaboravan prizor na otvoreno more i malo ostrvce koje se nalazi prekoputa i do kojeg se dolazi peške kroz plitko i bistro more.

Plaža Sahara

Plaža Sahara je najpoznatija nudistička plaža, smeštena nedaleko od Rajske plaže. Na ovoj plaži nema turističke infrasturkture, pa sve što vam treba morate poneti sa sobom. Plaža je peščana, sa niskim grmićima, a iznad nje je bujno zelenilo, koje pruža lepu hladovinu.

Plaža Ciganka

Plaža Ciganka je, takođe nudistička plaža okrenuta ka severnoj strani prema gradu Krku. Zanimljiva topografija ovog terena je idealna za sunčanje na pesku ili kamenu, ili za odmaranje u hladovini šume koja je okružuje.

Pored ovih plaža u okolini Lopara nalaze se još neke lepe plaže kao što su: Podšila, Dubca, Sturiča, Sića, Crikvene Dražice, Mela, tako da svaki turista može pronaći onu koja mu najviše odgovara.

Šta sve možete posetiti dok ste u Loparu

Lopar je mesto u kojem ništa ne manjka, ali ako se odlučite da istražite ostrvo tu su organizovani izleti kako autobusom tako i mini taksi plovilima koji su ovde svakodnevna rutina. Možete posetiti Goli otok, ostrvo Grgur, kao i okolna ostrvca koja čine zaista impresivan prizor.

Goli Otok

Goli Otok je nekada bio jedan od najpoznatijih i najozloglašenijih zatvora u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Beg sa Golog otoka je bio gotovo nemoguć, a kroz čitavo ostrvo će vas sprovesti vozić.

Ostrvo sveti Grgur

Ostrvo sveti Grgur se nalazi između Lopara, Krka, Prvića i Golog otoka. Bujna vegetacija kojom obiluje ostrvo, ranijih vremena služila je ovcama za ispašu. Predivne uvale, plaže i šume su deo netaknute prirode i privlače brojne nautičare i izletnike.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Lopar
Rent-A-Car - LoparIzleti/Ekskurzije - Lopar

Drugi gradovi Rab