Destinacije :: Riječka regija ::

Na mestu gde se susreću kopneni i pomorski putevi, između urbane Rijeke i turističke Crikvenice nalazimo divno letovalište Kraljevicu. Ona leži na ulazu u Bakaski zaliv, u srcu Kvarnera, 20km južno od Rijeke. Pristupačna iz svih pravaca, sa kopna i sa mora, Kraljevica tokom letnje sezone ugosti veliki broj turista. Tada ovo malo mesto postaje veliki turistički centar sa svojim luksuznim vilama i restoranima, lepim, uređenim plažama i bazenima, kao i bogatom kulturnom, zabavnom i rekrativnom ponudom. Kraljevicu pre svega odlikuje srednjovekovna prošlost i nedirnuta priroda.

Kratka istorija Kraljevice

Samo ime Kraljevice sugeriše njeno aristokratsko poreklo. Iako arheološka iskopavanja otkrivaju tragove još iz antičkih vremena, Kraljevica je najpoznatija po svojim čuvenim srednjovekovnim vladarima – knezovima Zrinskim i Frankopanima.

Zamkovi Stari grad i Frankopan

Pejzažem Kraljevice dominiraju dva zamka“Stari grad“ je izgrađen u XVII veku, dok je „Frankopan“ pola veka mlađi i nazvan po svom legatu. Ovaj zamak je podignut na litici koja se uzdiže iznad mora pružajući veličanstven pogled na pučinu, kao i na grad u podnožju. Svojevrsna tajnovitost, uvek okružuje srednjovekovne tvrđave. Nisu izuzetak ni ove dve, gde su se pobunjenici skrivali i bežali od austrijskih vlasti.

Danas, međutim, tokom letnjih meseci srednjevekovni zamkovi su centar raznovrsnih kulturnih i zabavnih događanja. Danas oni ugošćavaju pobunjenike protiv svakodnevne dosade i običnosti – muzičare i različite umetnike. Kraljevičkim tvrđavama tada odzvanja smeh i govor mnogih različitih svetskih jezika.

Crkva Svetog Nikole

Još jedan od simbola grada je i crkva Svetog Nikole. Teško je reći kada je ova crkva sagrađena, a veruje se da je svoj današnji oblik, sa gotskim karakteristikama dobila u XV veku, a samo mesto Kraljevica se prvi put pominje baš u to vreme, zahvaljujući ovoj crkvi. Sveti Nikola je u kulturi mnogih naroda najpoznatiji kao zaštitnik pomoraca, te ne čudi što se crkve posvećene njemu mogu naći na čitavom jadranskom priobalju.

Razvoj turizma u Kraljevici počinje još u XIX veku

Krajem XIX veka počinje razvoj turizma u Kraljevici i to izgradnjom i uređenjem jedne od prvih javnih plaža na čitavom Jadranskom primorju – na lepom poluostrvu Oštro. Obala Kraljevice je razuđena, sa brojnim zalivima, rtovima i liticama pokrivenim travom i drvećem.

Plaže u Kraljevici

Mediteranska klima sa mnogo sunčanih dana, kao i visok kvalitet i čistoća vode pružaju priliku za plivanje, a raznovrsnost tipova plaža i kupališta mogu zadovoljiti potrebe i ukuse svih turista. Postoje uređene, peščane ili šljunkovite plaže na kojima možete dobiti barsku i restoransku uslugu, ali i one manje plažice, skrivene u uvalama, nepristupačnije, za one koji više cene osamljenost i tišinu.

Rt Oštro i stari svetionik

Prirodne lepote Kraljevice su daleko poznate, a bogatstvo biljnog života i iskonske divljine privlače ljubitelje sporta i zdravog života. Plaže na rtu Oštro, šumovite doline, kao i borove šume čine Kraljevicu izvorom mira, tišine i radosti. Ljubitelji dugih šetnji ili vožnje bicikla mogu posetiti okolna mesta, na primer Bakarac, uređenim stazama pored mora. A na samom rtu, nalazi se jedan od simbola Kraljevice i njenih pomoraca, stari svetionik, koji svakako pokušajte da obiđete. Sa plaža Kraljevice možete videti i obližnje ostrvo Krk do koga možete doći i kopnom.

Kraljevica je takođe centar zdravstvenog i banjskog turizma

Još kada je turizam u Kraljevici počeo da se razvija, umetnici i stvaraoci su dolazili u potrazi za inspiracijom, a pre svega slikari koji su naklonjeni različitim nijansama plave i zelene boje. Usled svog povoljnog geografskog položaja, prirodnih lepota i prijatne klime Kraljevica je od kraja XIX veka poznat centar zdravstvenog i banjskog turizma. Morska voda i vazduh, sunce i severni vetar imaju raznovrsna terapeutska svojstva, mada se u ovoj banji prvenstveno leče i olakšavaju različiti tipovi alergija.

Kraljevica je idealno početno mesto za istraživanje ovog dela hrvatskog primorja

Kraljevica može biti i pravo početno mesto za obilazak neverovatne rivijere ovog dela hrvatskog primorja, te možete odvojiti jedan dan da posetite čuvenu Opatiju, stari grad koji se odlikuje austrijskim stilom, udaljena samo 15-ak km, a nešto dalje (20km severno) je urbana i užurbana Rijeka, sa svojom velikom lukom i razvijenom turističkom ponudom. Ovde možete videti veliki broj istorijskih spomenika koji svedoče o burnoj prošlosti – Palata Municipatija, Crkva Svetog Jeroma, univerzitetska biblioteka, muzej moderne i savremene umetnosti, a ljubitelji aktivnog i uzbudljivog noćnog života ovde će sasvim izvesno naći i nešto baš po svojoj meri.

Gastronomi i ljubitelji primorske kuhinje mogu uživati u Kraljevičkim restoranima

Gastronomi i ljubitelji primorske kuhinje mogu uživati u izvrsnoj hrani i ambijentu brojnih i raznovrsnih restorana tradicionalne i internacionalne kuhinje, a posebnu pažnju trebalo bi posvetiti ribljim specijalitetima i plodovima mora, bez kojih ni jedno letovanje nije baš potpuno.

Sportske i kulturne maniestacije u Kraljevici

Tokom godine različite sportske manifestacije koje se u gradu održavaju postale su međunarodno poznate i popularne. Leto Kraljevice i jedriličarska regata postale su prepoznatljiva obeležja ovog mesta, kada ulice vrve od života. Regata se održava krajem juna i predstavlja glavni događaj u Kraljevici. Nezaboravna gozba prati sam događaj, a propratni program traje do zore. One koji posete Kraljevicu u zimskim mesecima neće ostati uskraćeni za bogata društvena događanja, jer se tada održavaju “Dani grada“, kao i razne zabave i karnevali.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kraljevica
Rent-A-Car - KraljevicaIzleti/Ekskurzije - Kraljevica

Drugi gradovi Riječka regija