Destinacije :: Krk ::

Klimno je malo i veoma mirno mesto u zalivu na istočnoj obali ostrva Krk. Klimnu pripradaju i Soline i naspramno orijentisani Čižići, ali je Klimno najstarije od ova tri slikovita ostrvska mesta. O starini i dugoj istoriji govori i činjenica da jedna od najstarijih crkava na ostrvu krasi baš ovo mesto. Stara, za današnje pojmove, majušna crkva iz XIV veka posvećena je Svetom Klimentu, i najčešći je razlog zbog kog ljubitelji sakralnog graditeljstva, arhitekture i kulture obavezno dolaze ovamo kada su na Krku.

Klimno je idalno mesto za ljubitelje mirnijeg odmora

Klimno je romantično mesto idealno za duge šetnje pored mora, jer se ovde možete prošetati gotovo čitavom uvalom, kojom se smenjuju mali dokovi sa mnoštom čamaca i omalene, šljunkovite ili peščane plažice. Odličan položaj u uvali i divna klima sezonu otvaraju već u maju, a kupača ima i tokom kasne jeseni. Mirno more, bez jakih vetrova i talasa pravi je raj ne samo za decu i plivače, već i za ljubitelje raznih vodenih sportova za koje ovde postoje škole i za koje možete iznajmiti opremu. Egzotiku Krka, pa i ovog zaliva čine razna lekovita i kozmetička blata, koja donose pravu banjsku atmosferu na ove plaže, pa uvala postaje sve popularnija među svim generacijama.

Klimno je čuveno po svojim veoma ukusnim mediteranskim specijalitetima

Letovalište Klimno je, inače, najpoznatije po svojim izvrsnim restoranima i bogatoj ugostiteljskoj ponudi – što nešto znači kada se ima u vidu da svako mesto na Krku ima svoj autohtoni koziji sir, a da osnovu lagane mediteranske kuhinje ovde čine tradicionalne testenine i ostrvski začini.

Domaćini na Krku su tradicionalno gostoljubivi i veoma ponosni na svoje ostrvo i na njegove prirodne lepote, dugu tradiciju, prelepe plaže, ali ipak, najponosniji su na svoju hranu i svoje tradicionalne recepte. Pa ćete tako sigurno moći da probate jagnjetinu kakvu su spremali za rimske careve, i slušati o čuvenom eliksiru mladosti. Koliko god ovo zvučalo kao fraza, ovo ostrvo se već godinama unazad smatra veoma lekovitim, ne samo zbog mineralnih svojstava svog blatnog tla, već i zbog klime, ali i specifičnog načina života, fizičke aktivnosti i naravno – fantastične hrane. A, da se u Klimnu zaista najbolje jede, potvrđuje i činjenica da je ovo jedno od omiljenih izletišta ostrvljana.

Kako doći do Klimna i ostrva Krk

Do Klimna možete stići i morem i kopnom, a oba puta imaju svoje prednosti i lepote. Ovde je i luka, sa izuzetno razvijenim radionicama za izradu i popravke plovila, pa je jedno od logičnih mesta za sve koji su na ostrvo rešili da dođu sopstvenim brodom – mada se na Krk može stići sa kopna, mora i iz vazduha.

Interesantno je da se aerodrom na ostrvu Krk zove “Riječki aerodrom”, jer bismo mogli pretpostaviti da bi bilo daleko manje zabuna kada bi se zvao po ostrvu na kome se i nalazi, ali je Rijeka kroz istoriju imala veliki uticaj nad ovim ostrvom. Inače, aerodrom je udaljen svega 15 kilometara, a most par kilometara više. Najbliža trajektna luka nalazi se u Valbisku na zapadnoj obali ostrva, 20-ak kilometara od Klimna, a trajektima se možete prevesti na obližnja ostrva Lopar i Cres.

Morski specijaliteti, autohtono vino, raskošni apartmani i privatne vile okružene besprekornim dvorištima – to su prve asocijacije na Klimno. U blizini možete obići i predromanske solane, koje ćete svakako proći na putu ka Melinama, blatnoj plaži nadomak Čižića.

Klimno je odlično polazno odredište za obilazak čitavog ostrva Krk

Klimno sa svojom lepom i mirnom uvalom pravo je mesto da bacite sidro i obiđete čitavo ostrvo, a neizostavno treba obići sam grad Krk, Punat, predivnu Bašku, ali i okolna ostrva ili čuvena mesta na kontinentu. Rijeka svakako zavređuje vašu posetu, ali i predivne Crikvenice će vam ostati u nezaboravnom sećanju.

Ukoliko se još uvek razmišljate gde da odsednete na Krku, recimo i to da je ovo mesto zaista mirno i sa veoma oganičenim noćnim životom, te da je primerenije laganom porodičnom odmoru, ljubiteljima kulinarskih specijaliteta i romantičnim šetnjama, nego očekivanju ludih bučnih diskoteka i užurbanog provoda. Inače, za to su zaduženi veći gradovi i ultra-atraktivne plaže juga i zapadne obale ostrva Krk.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Klimno
Rent-A-Car - KlimnoIzleti/Ekskurzije - Klimno

Drugi gradovi Krk