Destinacije :: Splitska regija ::

Ovaj Kaštel se može smatrati prvim među 7 Kaštela koji zajedno sačinjavaju istoimeni grad, bogate istorije, zanimljive i slikovite arhitekture i prelepe prirode. Osim toga što je administrativno je središte Kaštela, Sućurac prvi je po redu iz pravca Splita prema Trogiru, i u njemu je sagrađena prva odbrambena kula koju je 1392. godine sagradio splitski nadbiskup A. Gvaldo. On je želeo da zaštiti seljake naselja Putalj, smeštenog na obroncima planine Kozjak oko crkvice Svetog Jurja od napada Turaka, koji su polako ali sigurno osvajali čitavo ovo područje. Kasnije je, kao i u slučaju ostalih gradića, ova kula prerasla u naselje na obali mora.

Godine 1488. nadbiskup Avelardo je tu sagradio svoju vikednicu, a svoj konačan oblik ovaj Kaštel je dobio 1509. godine. Dvorište oko utvrđene palate – vikednice, na čijem se južnom zidu nalaze raskošno ukrašeni prozori izrađeni u mešavini gotskog i rustičnog stila. Na južnoj strani vikendice formirao se gradski trg. Danas on udomljava izložbeni prostor pod nazivom Podvorje, gde se čuva deo predmeta pronađenih među arheološkim ostacma sela Putalj. Od stare župne crkve sagrađene u XVI veku ostao je samo zvonik.

Župna crkva Gospa od Doca

Nedaleko od Kaštela Sućurca, na severu nalazi se savremena župna crkva, Gospa od Doca, poznatija pod imenom Gospa na Hladi. Na obroncima Kozjaka, koji se nadvija nad celim Kaštelanskim zalivom, smešteni su ostaci predromaničke crkve Sv. Jurja od Putalja, koja potiče iz IX veka. Nova crkva, sagrađena je 1927. godine. Ne iznenađuje činjenica da je ovo prelepo područje bilo naseljeno još u doba praistorije i starih Rimljama, a arheološki dokazi o tome pronađeni su na obližnjem groblju Galjina, u blizini ove crkve.

U ovom mestašcu počinje put koji vodi do Vele stene i planinarskog doma Putalj, na Kozjaku, te do još jedne zanimljive crkvice posvećene Sv. Luki, na 690 metara nadmorske visine.

U Kaštel Sućurcu se, na istočnim padinama planine Kozjak nalazi još jedan jedinstveni „komad“ prirode, vegetacijski i floristički očuvana visoka makija i ostale autohtone vrste koje su upravo zbog toga zaštićene zakonom.

Staro jezgro Sućurca sa tradicionalnim dalmatinskim kućama odlično je očuvano, a posetioci mogu uživati u idiličnim kamenim kućama, popločanim uličicama, prigodnim prodavničicama, suvenirnicama, restorančićima i kafićima.

U Kaštel Sućurcu postoji i lučica, koja je pogodna za sidrenje manjih, uglavnom lokalnih brodova, a u prostranoj uvali nekih 500 metara od nje ima mesta za jahtice i brodiće.

Sućurske plaže

Glavne sućurske plaže, Sokolana i Gojača lako su dostupne, kao i susedna plaža Gomilica, a ljubitelji osame mogu posetiti i susedno ostrvce Barbarinac, smešteno u istočnom delu naselja. Ovo maleno, nenaseljeno ostrvce zbog svoje prelepe prirode i blizine idealno je mesto za kratke izlete, kupanje i sunčanje u hladovini čuvenog Dalmatinskog crnog bora.

Plaža Sokolana

Inače, Sokolana je kombinovano peščana i betonirana plaža na kojoj ima dovoljno mesta za parking, a pogodna je za posetu porodica. Gotovo iste karakteristike važe i za plažu Gojača.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kaštel Sućurac
Rent-A-Car - Kaštel SućuracIzleti/Ekskurzije - Kaštel Sućurac

Drugi gradovi Splitska regija