Destinacije :: Splitska regija ::

Kaštel Stari je još jedno od predivnih mesta srednje Dalmacije koje kombinuje dugu i burnu istoriju ovekovečenu u značajnim arhitektonskim, kulturnim i istorijskim znamenitostima, prelepe plaže, prirodu i neprevaziđenu lepotu Jadranskog mora. Tu su naravno i nadaleko poznati specijaliteti dalmatinske kuhinje, brojni sportovi, kako na vodi tako i na kopnu, kao i mnogi drugi zabavni i kulturni sadržaji. U prilog odluci da se letnji odmor provede baš ovde govori i činjenica da se ovaj gradić nalazi u blizini velikih primorskih centara kao što su Trogir i Split.

Kratka istorija Kaštela Starog

Mesto se nalazi iznad Kaštelanskog zaliva, odakle se pruža pogled na prostranu dolinu Dragonje i Sečoveljske solane. Smatra se da je Kaštel bio naseljen još u praistoriji. Na osnovu arheoloških iskopavanja utvrđeno je postojanje grada koji je imao stratešku važnost, još i pre rimskih osvajanja. Nakon što su ga naselili Rimljani, ovo mesto dobija status utvrde – castruma pa se i naziva Castrum Veneris, verovatno jer je njegov hram bio posvećen ovoj boginji. Iznad Kaštela Starog, kao i celog zaliva, nalazi se planina Kozjak, sa najvišim vrhom – Veli vrh, na 779 metara nadmorske visine.

Istorija Kaštela Starog, onakvog kakav je danas, počinje u ranom srednjem veku kada su Sloveni osnovali sela Radun i Šušnjar, na obroncima planine Kozjak. Nakon što su Turci tokom svojih osvajanja zauzeli Bosnu, ova sela bivaju napuštena. Meštani su se naselili uz more, u utvrđenim naseljima koja su štitili kašteli, odnosno utvrđenja.

Prvi kaštel za odbranu od Turaka sagradio je 1480. godine Koriolan Ćipiko, poznati humanist, pisac i vojskovođa tog vremena. Pored njega, sagrađena su još dva kaštela, Celio Cega i Andreis. Porodica Ćipiko podelila je svoj posed na dva dela, a u svakom se nalazilo utvrđeno selo s kaštelima. Koriolanov kaštel nazvan je Kaštel Stari, a kaštel njegovog nećaka Pavla, Kaštel Novi. Kaštel Stari je deo veće celine, grada Kaštela, koji se sastoji od 7 ovakvih utvrđenih naselja. Smešten je između Kaštela Novog i Kaštela Lukšić.

Kaštel Ćipiko

Kaštel Ćipiko je najstariji od svih i njegova prvashodna namena bila je zaštita vojnika, Ćipikove porodice i stoke, a selo koje se formiralo u okolini opasano je bedemima. Oko kaštela su bili sagrađeni nasipi i iskopan jarak, preko koga je prelazio most.

Tužnu sudbinu pretrpeo je 1490. godine kada je izgoreo u požaru u kom je poginula i Koriolanova žena, međutim, on je već 1493. godine, uz podršku Mletačkih vlasti obnovio zamak. Takođe, tokom 1512. godine Turci su pokušali da osvoje ovo utvrđenje, i zamalo bi i uspeli da im u pomoć nisu pritekle lađe iz Trogira, zahvaljujući kojima su uspeli da odbrane ovo naselje.

Crkva Sv. Jovan Krstitelja

Crkva Sv. Jovan Krstitelja sagrađena je na temeljima starije crkve, iz XVI veka, koju su sagradili unuci Koriolana Ćipika, Franjo i Ivan, što je i konačno bilo potvrđeno 1990. godine. Ovo potkrepljuje i ploča iz XVII veka sa natpisom o njenom posvećenju, kao i grobne ploče sa slikama sablji, topuza i sekira koji govore o burnoj prošlosti celog mesta. Na njenim osnovama izgrađena crkva Sv. Jovana Krstitelja predstavlja jedan od najlepših spomenika kulture ovog grada, sa karakteristikama baroknog stila. Sagrađena je tokom XVIII veka.

Crkvica Sv. Josipa

Pored nje, još jedna znamenitost grada koju vredi potražiti i posetiti je renesansna crkvica Sv. Josipa, koja se nalazi nadomak glavnog šetališta, u blizini gradske plaže Kaštela Starog. U crkvi se nalazi samo jedan mermerni oltar koji je izgradila obitelj Ćipiko, u čijem je privatnom vlasništvu bila kapelica.

Crkva Sv. Jurija

Zanimljiva je i malecka crkva Sv. Jurija za koju nije tačno poznato kada je sagrađena, međutim smatra se da je sagrađena u periodu između VII i IX veka. Na njoj je mali zvonik na preslicu koji je sagrađen 1791. godine. Na mermernom oltaru se nalazi slika sv. Jurja iz 1931. Današnja župna crkva je crkva Gospe od Ružarija, čija je gradnja započeta još 1871. godine. Danas je jedna je od najvećih crkava u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Planina Kozjak

Planina Kozjak pruža mnogo mogućnosti za pešačenje i planinarenje posetiocima Kaštela Starog, budući da se na njenim padinama nalazi čak 80km označenih planinarskih staza. Oni hrabriji ovu planinu mogu “osvajati“ i biciklima, a Kaštelu Starom najbliži vrh je Biranj (631 m), gde se nalazi još jedna stara srednjovekovna crkva Sv. Ivana. Planina obiluje biljnim i životinjskim svetom karakterističnim za mediteransku klimu, a i nekim retkim vrstama, kao što je na primer orhideja.

Plaže Kaštelanske rivijere

Plaže Kaštelanske rivijere nadovezuju se u nizu od 6 kilometara neprekinutih uvala i kupališta zaklonjenih hladovinom borova i tamarisa.

Gradska plaža Đardin

Gradska plaža Đardin je dugačka plaža ispunjena sitnim kamenčićima, u blizini šetališta i parka gde se njeni posetioci mogu skloniti sa vrelog sunca i peska i uživati u hladu i na travi. U okviru parka se nalazi i dečje igralište, tako da je čitavoj porodici osigurana celodnevna zabava.

Budući da se plaža nalazi nadomak mesta, tu su restorani, kafići, prodavnice, sve što će turistima omogućiti bezbrižno opuštanje i uživanje na plaži. Postoji i deo plaže koji je betoniran, a takođe i mogućnost iznajmljivanja pedalina i drugih morskih rekvizita. Na ovoj plaži omogućen je prilaz i osobama sa invaliditetom.

Plaža Palace

Plaža Palace svoje mesto je pronašla između Kaštela Lukšića i Kaštela Starog, u blizini starog hotela Palace. Šljunkovita je i na njoj se nalazi kafe bar gde gosti mogu popiti kafu ili utoliti žeđ u nekom od osvežavajućih pića. Okružena je borovima i stoga bogata prirodnim hladom.

Plaža Šumica

Plaža Šumica poznata i pod imenom Miljenko i Dobrila, zbog toga što se nalazi u blizini doma za nezbrinutu decu koji nosi ovo ime. Nalazi se u mestu Kaštel Lukšić i od njegovog centra je udaljena svega 200 metara. Na plaži se, osim besplatnih tuševa nalazi i igralište za decu, te igralište za odbojku na pesku.

Plaža Ostrog

Plaža Ostrog takođe je deo naselja Kaštel Lukšić. Ona je prva plaža istočno od Dvorca Vitturi i nalazi se ispod starog parka. Šljunkovita je i nema dovoljno prirodnog hlada, pa se gostima preporučuje da ponesu suncobrane, ili da se za vreme najveće vrućine sklone u kafe bar Ostrog, na samoj plaži i tu pronađu osveženje ili popiju podnevnu kaficu.

Plaža Ispod Suda

Plaža Ispod Suda je lepa tiha plaža, sa obiljem hlada i zanimljivog imena koje je dobila zahvaljujući svom položaju u mestu Kaštel Lukšić. Budući da se na plaži nalaze tobogan i ljuljaške za malu decu idealno je mesto za kupanje i sunčanje porodica.

Plaža Baletna škola

Plaža baletna škola svoje mesto je pronašla u mestašcu Kaštel Kambelovac koje je samo oko 2.5km udaljeno od Kaštela Starog. Odmah do plaže nalazi se odličan i vrlo popularan restoran Baletna škola gde se gosti mogu okrepiti i probati neki od dalmatinskih specijaliteta, posebnog ukusa. Na plaži se nalazi tuš, a pogodna je i za malu decu.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kaštel Stari
Rent-A-Car - Kaštel StariIzleti/Ekskurzije - Kaštel Stari

Drugi gradovi Splitska regija