Destinacije :: Splitska regija ::

U Kaštelanskom zalivu, u okviru prelepe srednje Dalmacije, poslednje u nizu naselja pod zajedničkim imenom Kaštela, smešteno je ljupko tradicionalno mestašce, naizgled celo izgrađeno od kamena, Kaštel Štafilić. Blizu ovog mesta je grad – muzej, pod zaštitom UNESCA, Trogir, a nad njime se nadvijaju i štite ga planine Kozjak i Mosor.

Oni koji odluče da baš ovde provedu svoj letnji odmor, pored opuštenog ambijenta koje ovim mestom gospodari moći će da uživaju u njegovim istorijskim i kulturnim spomenicima.

Kratka istorija Kaštela Štafilić

Tragovi praistorijskog naselja, iz vremena neandertalaca, na području Kaštela Štafilić pronađeni su u obližnjoj Mujinoj pećini, a među njih spadaju životinjski ostaci, kao i neki predmeti. Tragove svog boravka u ovim krajevima ostavili su i stari Iliri, a u blizini turističkog kompleksa Resnik pronađeni su ostaci helenističke luke, na mestu gde su i stari Rimljani sagradili svoju, kao i naselje Sikuli, gde su pronađene amfore, ostaci keramičkih posuda i starorimski novac.

Mesto Kaštel Štafilić utemeljio je trogirski plemić Stjepan Štafilić, a u sigurnost njegova četiri kaštela, pred najezdom Turaka, sklonilo se življe iz pomenutih sela. Kaštel Štafileo je poznat i pod imenom kaštel Rotondo, a sagradio ga je pomenuti plemić, Stjepan Staphileo (Štafileo; Štafilić), poreklom sa Krita, 1508. godine.

Njegovo ime u prevodu znači “grozd“, što je i bilo deo njegovog grba, koji se danas može videti na ovom Kaštelu. Sačinjavala ga je utvrđena kuća sa dvorištem, na čijem se ulazu nalazila kula s pokretnim mostom. Kasnije dobija dozvolu i za izgradnju sela, uz kaštel, što planski i čini, nasipajući prostor između starog rimskog puta i zamka.

Crkva Sv. Juraja od Žestinja

Na području ovog gradića postoje tri stara, značajna verska zdanja, crkva Sv. Juraja od Žestinja, iz XII veka, na kojoj se posebno ističe portal ukrašen stilizovanim lišćem i krstom. Oko nje se nalazi staro groblje s očuvanim stećcima od kojih jedan ima ugraviran polumesec. Druga je sagrađena na nadmorskoj visini od 208 m, crkvica sv. Nofra. Na pročelju se nalazi natpis o obnovi crkve koji potiče iz 1475. godine. Crkvu krasi lep svod u gotičkom stilu.

Župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Device Marije

U mestu se ističe i župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Device Marije koju je Ignacije Macanović izgradio na mestu stare crkve iz 1566. godine. U ovoj jednobrodnoj elegantnoj građevini sagrađenoj u kasno baroknom stilu u XVIII veku, čuva se “čudotvorna” ikona iz XVI veka, stari kaštelanski nakit i kipovi sv. Blaža i Sv. Lucije, radovi poznatog vajara Marina Studina.

Bogata turistička ponuda letovališta Kaštel Štafilić

Iako je Kaštel Štafilić malo i tiho mesto, pogodno za opuštanje i porodični odmor, gostima u njemu ništa neće nedostajati, budući da se ovde može uživati u mnogim mediteranskim ukusima u restoranima i konobama. Tu su osvežavajuća pića, vina i kafice u kafićima i barovima, a sve potrepštine posetioci mogu nabaviti u prehrambenim prodavnicama, pekarama i suvenirnicama.

Gosti Kaštela Štafilić mogu uživati u dugim šetnjama pored mora, vožnji bicikla ili trčanju, dok će im i večernji časovi, zahvaljujući izložbama, predstavama i muzičkim večerima, takođe biti ispunjeni.

U okviru turističkog naselja Resnik, gostima su na raspolaganju i brojni tereni, kao što su teniski, te tereni za košarku, rukomet, fudbal i badminton.

Plaže u blizini Kaštela Štafilić

Kaštel Štafilić je poznat po svojim plažama Gabine, Bile, Resnik, Stari Resnik i Divulje.

Peščana plaža Gabine

Peščana plaža Gabine pruža se od istočne strane kule Nehaj i najbliža je centru mesta. Ugodnu hladovinu, neophodnu za vreme najveće žege prave stabla borova i tamarisa kojima je okružena. Na plaži postoji i kafić gde se gosti mogu skloniti i uživati u omiljenom osvežavajućem napitku ili kafici.

Šljunkovita plaža Bile

Na udaljenosti od nekoliko stotina metara od nje, prostire se šljunkovita plaža Bile. Takođe je krasi hladovina borova i tamarisa, mada ih nema toliko, tako da se posetiocima preporučuje da ponesu suncobrane. Mnogi baš nju smatraju najlepšom plažom ovog mesta. Idealna je za porodice sa decom, a na njoj postoje tuševi i dva kafića.

Plaža Resnik

Plaža Resnik ispod turističkog naselja Resnik je delimično je peščana, a delom šljunkovita, sa betoniranim delovima. Idealna je za malu decu i celodnevni boravak na moru. Plaža Stari Resnik se na ovu nadovezuje i takođe je, zbog plitke i čiste vode pogodna za igru i uživanje male dece.

Plaža Divulje

Divulje je poslednja Štafilićka plaža na krajnjem zapadu Kaštela. To je lepa šljunkovita plaža sa predivnim pogledom na Kaštelanski zaliv zajedno s planinama Kozjak i Mosor u pozadini. Na plaži se nalazi tuš, kafić, u kome se gosti mogu okrepiti i uživati u osvežavajućim pićima, a moguće je iznajmiti suncobrane i ležaljke.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kaštel Štafilić
Rent-A-Car - Kaštel ŠtafilićIzleti/Ekskurzije - Kaštel Štafilić

Drugi gradovi Splitska regija