Destinacije :: Splitska regija ::

Kameni gradić na modrom Jadranu, pod okriljem zelenih brda. Zvuči kao san, priviđenje, zvuči kao srednjovekovni grad opasan jakim zidinama, gde neumorni seljaci ploveći barkama vade svežu ribu, a dečurlija se glasno smeje, trčka po plaži i prska u plićaku. Zvuči kao Kaštel Novi.

U nizu od sedam Kaštela, koji su, svi zajedno deo Kaštelanskog zaliva i sačinjavaju grad Kaštel, između Kaštela Starog i Kaštela Štafilića, smešten je Kaštel Novi, kao i njegovi susedi, slikoviti i ljupki gradić, savršen za one koji traže balans između opuštenog i mirnog ambijenta, koji uključuje puno prirode i zelenila, ali i urbanog odmora sa brojnim kulturno istorijskim znamenitostima, tradicionalnim gurmanlucima, a nadasve dobrim vinima.

Planina Kozjak

Kao i ostali Kašteli, i Novi je “zaštićen“ Kozjakom, planinom sa nekoliko lica, odličnim mestom šetnju i istraživanje aktivnih planinara i ljubitelja prirode. Na početku šetnje tu je pojas bujne mediteranske vegetacije s voćnjacima, vinogradima i poljima, koje će postepeno zameniti visoke krečnjačke stene i poneki crni bor.

Oni najuporniji susrešće se sa tipičnim kraškim kamenjarom i makijom na vrhu, a moći će da posete i neku od 20-ak istraženih jama i pećina. Sa najviših vrhova planine, sasvim sigurno će se diviti šarenom prostranstvu koje se pod njima pruža i obuhvata, kako čitavu Kaštelu i zaliv, tako i pogled koji se lagano gubi na pučini sinjeg mora.

Crkvica Gospa od Špiljana (1189. godina) i Biblijski vrt

Tokom šetnje, posetioci mogu svratiti i u crkvicu Gospu od Špiljana ili Stomoriju iz 1189. godine, oko koje je nekada postojalo selo. Unutrašnjost crkvice krasi starohrišćanski reljef na apsidi koji prikazuje dva delfina i krst. Uz ovu crkvicu, okruženu impozantnim stoletnim stablima i u čijem se dvorištu nalazi i izvor, posađen je takozvani Biblijski vrt, gde se nalazi većina od 110 biljaka koje se pominju u Bibliji.

Kratka istorija Kaštela Novog

Nastnak Kaštela Novog inicirao je trogirski vlastelin Antun Ćipiko, nećak Koriolana Čipika koji je izgradio susedni Kaštel Stari, kada je 1512. godine započeo izgradnju četvorougaone kule koje je sa svih strana bilo okruženo odbrambenim zidom, osim sa južne, koju štiti more.

Namena ovog zamka bila je ista kao i kod ostalih u okruženju, a to je zaštita i odbrana od osmanskih osvajanja. Kula je najpre bila izgrađena na ostrvcetu, koje je sa kopnom bilo povezano mostićem, dok je nakon prestanka opasnosti od napada Turaka taj deo zasut i tvrđava spojena sa kopnom. Oko kule je vremenom nastalo naselje, a na mestu gde se nekada nalazio pokretni most, na mesnom trgu Brce, 1775 godine, sagrađena je bratska kuća sa satom i zvonom na vrhu.

Župna crkva sv. apostola Petra

Još jedna građevina vredna posete i vremena je Župna crkva sv. apostola Petra, sagrađena je na temeljima starog manastira Sv. Petra od Klobučca, iz XIII veka. Značajna je zbog bogate riznice srebra i crkvenih odora.

Crkva Sv. Roka

Mala renesansna crkva Sv. Roka se nalazi na severoistoku mesta. Izgrađena je 1586. godine na ostacima starije gotičke crkve ukrašene kipom svetog Roka, još jednim delom Marina Studina. On je akademski vajar, učenik čuvenog Ivana Meštrovića, a spomenik “Vesnik Slobode“, takođe njegovih ruku delo, označava granicu između Kaštela Novog i Kaštela Starog.

Crljenak kaštelanski – Čuvena sorta vinove loze

Nije iznenađujuće da je Kaštel Novi posebno i nadaleko čuven po jednoj sorti vinove loze, koja se, iako jedno vreme pomalo zaboravljena i danas uspešno uzgaja u blagorodnim vinogradima ovih krajeva. Reč je o sorti Crljenak kaštelanski, koja se preselila u Kaliforniju pod imenom Zinfendal, gde su je najpre uzgajali, da bi 80-ih godina XIX veka postala jedna od najrasprostranjenijih vinskih sorti u čitavoj Americi. I danas je tamo jedna od popularnijih vrsta, kao i od nje proizvedena vina.

Brojne manifestacije se održavaju u Kaštelu Novom

Pored posete zamku i crkvicama, planinarenja, sunčanja i kupanja, gosti Kaštela Novog mogu se zabavljati i brojnim sportskim, kulturnim i društevnim sadržajima, uživati u ulicama gradića, šetalištu pored mora, prodavnicama, suvenirnicama i kafićima, dok će posebno zadovoljstvo predstavljati isprobavanje nekih od domaćih proizvoda kao što su pršut, vina i mnogi drugi.

Plaže u blizini Kaštela Novog

Plaže na području čitavog Kaštela uglavnom su šljunkovite i lako pristupačne. Zahvaljujući bujnom mediteranskom rastinju i odrasli i deca se tokom najtoplijih letnjih časova mogu skloniti u prirodan hlad. Ipak, na većini njih ima kafića i barova, pa ni osveženje uz omiljeno piće, kafu ili koktel nije loša ideja. More u Kaštelanskom zalivu je uvek za koji stepen toplije nego u okolini, pa je ovde sezona kupanja značajno produžena.

Plaža Đardin (gradska plaža Kaštela Starog)

Najbliže plaže su gradska plaža Kaštela Starog, Đardin, dugačka plaža ispunjena sitnim kamenčićima, u blizini šetališta i parka gde se njeni posetioci mogu skloniti sa vrelog sunca i peska i uživati u hladu i na travi. U okviru parka se nalazi i dečije igralište, tako da je čitavoj porodici osigurana celodnevna zabava.

Budući da se plaža nalazi nadomak mesta, tu su restorani, kafići, prodavnice, sve što će turisima omogućiti bezbrižno opuštanje i uživanje na plaži. Postoji i deo plaže koji je betoniran, a takođe i mogućnost iznajmljivanja pedalina i drugih morskih rekvizita. Na ovoj plaži omogućen je prilaz i osobama sa invaliditetom.

Peščana plaža Gabine

Peščana plaža Gabine pruža se od istočne strane kule Nehaj i najbliža je centru Kaštela Starog. Ugodnu hladovinu, neophodnu za vreme najveće žege prave stabla borova i tamarisa kojima je okružena. Na plaži postoji i kafić gde se gosti mogu skloniti i uživati u omiljenom osvežavajućem napitku ili kafici.

Plaža Bile

Na udaljenosti od nekoliko stotina metara od nje, prostire se šljunkovita plaža Bile. Takođe je krasi hladovina borova i tamarisa, mada ih nema toliko, tako da se posetiocima preporučuje da ponesu suncobrane. Mnogi baš nju smatraju najlepšom plažom ovog mesta. Idealna je za porodice sa decom, a na njoj postoje tuševi i dva kafića.

Plaža Resnik

Plaža Resnik ispod turističkog naselja Resnik je delimično je peščana, a delom šljunkovita, s betoniranim delovima. Idealna je za malu decu i celodnevni boravak na moru. Plaža Stari Resnik se samo nadovezuje i takođe je, zbog plitke i čiste vode pogodna za igru i uživanje male dece.

Plaža Divulje

Divulje je Štafilićka plaža, a nalazi se na krajnjem zapadu Kaštela. To je lepa šljunkovita plaža sa predivnim pogledom na Kaštelanski zaliv, zajedno s planinama Kozjak i Mosor u pozadini. Na plaži se nalazi tuš, kafić, gde se gosti mogu okrepiti i uživati u osvežavajućim pićima, a ovde je moguće iznajmiti suncobrane i ležaljke.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kaštel Novi
Rent-A-Car - Kaštel NoviIzleti/Ekskurzije - Kaštel Novi

Drugi gradovi Splitska regija