Destinacije :: Splitska regija ::

Kaštel Lukšić je jedno od 7 mesta, „kaštela,“ koja se nalaze u sastavu veće celine, istoimenog grada. Deo je srednje Dalmacije, smešten na severozapadu poluostrva Istra, između Kaštela Starog i Kaštela Kambelovca, koji je toliko blizu, da se ne može sa sigurnošću reći gde se završava jedan, a gde počinje drugi.

Nad njim se naginju i štite ga obronci planine Kozjak, sa svojim grebenom Balvan. Okružuje ga prelepo i bujno zeleno rastinje i mediteranske šume, koje ovo mesto čine posebno privlačnim za ljubitelje prirode i šetnji, trčanja i vožnje bicikla. Plavetnilo mora, barke i brodići koji upotpunjuju pejzaž čine ovo mirno mestašce za odmor gotovo nestvarnim.

Tvrđava Vitturija

Mesto se razvilo oko najveće i najznačajnije tvrđave Vitturija, u prošlosti sa svih strana okružene morem, koja danas često služi kao simbol grada. Pored nje, u naselju su nekada postojala još dva utvrđenja. Vitturiju je krajem XV veka podigla trogirska plemićka porodica Vitturi, braća Nikola i Jerolim, radi odbrane njihove imovine i seljaka iz podkozjačkog sela Ostrog, od najezde Turaka.

Tokom vremena, sa severne strane palate izgradilo se selo koje se vremenom proširivalo i razvijalo, da bi konačno poprimilo sadašnji izgled. Danas tvrđavu sačinjavaju dve dvospratnice na jugu i dve trospratne kule na severnoj strani, između kojih je dvorište. Prva zgrada bila je namenjena za stanovanje, a kule za odbranu.

Nekada je utvrđenje sa kopnom povezivao pokretni most, dok je tokom XVIII veka zamenjen kamenim. U sredini dvorca, smešteno je prelepo uređeno dvorište s lukovima i galerijama, u kom se leti održavaju koncerti, izložbe i pozorišne predstave. Ovo zdanje je vremenom postalo kulturno središte Kaštela Lukšić i u njemu se danas nalaze i gradski muzej i turistička zajednica. Budući da je dograđivana tokom više vekova, ova građevina je posebna jer poseduje prelazni, izvoran stil između renesanse i baroka.

Vrt Vitturi

Kaštel Lukšić se može pohvaliti sa dva uređena parka, retkim primerima vrtova velike vrednosti, koji su zbog toga i zaštićeni. Jedan od njih je klasicistički Vrt Vitturi, nastao u drugoj polovini XVIII veka i predstavlja jedinstven primerak stare Dalmatinske hortikulture.

Botanički vrt Ostrog

Drugi je botanički vrt Ostrog, zaštićen zbog velikog bogatstva i raznolikosti biljnih vrsta koje u njemu rastu. Ima ih ukupno 1400 i poreklo vode iz celog sveta, a naročito iz predela suptropske mediteranske klime. U njegovom sastavu nalazi se i maslinjak sa čak 45 vrsta uljanih i stonih maslina, poreklom, kako iz Hrvatske, tako i iz drugih sredozemnih zemalja, te spada u jedan od najbogatijih na Hrvatskom primorju.

Romeo i Julija Kaštela Lukšić – Miljenko i Dobrila

Miljenko i Dobrila su se toliko voleli i njihova ljubav je bila toliko jaka da se i danas, prilikom posete ovom mestu u njemu oseća seta i sentimentalnost koja prati ovu nesrećnu romansu. Dobrila, iz kuće Vitturi se, tokom XVII veka zaljubila u Miljenka, iz kuće Rosani, u narodu zvane Rušinić.

Iako su se ludo voleli, njihove porodice su se, baš kao i porodice Romea i Julije, mrzele i nisu odobravale ovu ljubav. Nekako su uspeli da se venčaju, međutim Dobrilin otac je ubio svog zeta, a nedugo zatim je i neutešna Dobrila umrla od tuge. Ostaci tog malog kaštela gde je Miljenko rođen, nalaze se zapadno od Vitturija, na steni, tik uz more.

Poslednja Dobrilina želja bila je da bude sahranjena pored svog dragana, u crkvi sv. Jovana Krstitelja je ispoštovana. Stara crkvica u kojoj su venčani i gde su pohranjeni je iz XVI veka i nalazi se u blizini Rušinca. Njen zvonik na preslicu još uvek zvoni zbog njihove nesrećne ljubavi, a na njihovoj nadgrobnoj ploči je napisano „Pokoj ljubovnikom“.

Nova župna crkva Blažene Device Marije

Nova župna crkva Blažene Device Marije sagrađena je u XVIII veku, u stilu kasnog baroka. Iako je njena spoljašnjost zanimljiva i privlačna, posebno se ističe oltar sa kipom blaženog Arnira, remek delo Jurija Dalmatinca, najpoznatijeg srednjovekovnog vajara i arhitekte. Taj se oltar prvobitno nalazio u crkvi benediktinskog manastira, pod severnim zidinama Dioklecijanove palate u Splitu, a kad je na početku prošlog veka manastir pregrađen i pretvoren u vojnu bolnicu, oltar je prenesen u novu crkvu u Kaštel Lukšiću.

Crkva Gospe od Uznesenja

Stara crkva Gospe od Uznesenja gotičko renesansnog stila iz 1530. godine se nalazi na krajnjem severnom delu starog sela.

Greben Balvan

Na obroncima planine Kozjaka je greben Balvan, na 259 metara nadmorske visine, s crkvom sv. Lovre i s ruševinama utvrđenja, jedinim materijalnim ostacima nekada važnoga srednjovjekovnog naselja Ostrog. Šetnja do ovog mesta je naročito prijatna i zdrava.

Lukšićke plaže

Lukšićke plaže se nižu uglavnom jedna iza druge.

Plaža Šoulavy

Plaža Šoulavy smeštena je odmah ispod istoimene vile, odnosno nekadašnjeg utvrđenja Tartaglia-Ambrosini. Šljunkovita je, i sa nje se pruža prelep pogled. Kao i obližnja plaža Poštanski, nalazi se zapadno od Vitturija.

Plaža Šumica

Plaža Šumica nalazi se nekih 200m zapadno od centra mesta, iza Rušinca, šljunkovita je i smeštena u senci borova i tamarisa. Pogodna je za decu, budući da se na njoj nalaze tobogani, ljuljaške i druge sprave za igranje. Pogled sa ove plaže takođe je očaravajući.

Plaža Ostrog

Dve druge plaže, Ostrog i Ispod suda, svoje mesto su pronašle na istočnoj strani palate Vitturi. Ostrog je prva do utvrđenja i lučice pored, šljunkovita je i prostrana. Na njoj se mogu iznajmiti brodići, a tu je i teren za odbojku na pesku.

Plaža Ispod suda

Ispod suda, na samo 100 metara od Ostroga je, takođe šljukovita plaža koja obiliuje hladovinom i pogodna je za letnje uživanje porodica sa decom.

Kaštelansko kulturno leto

Svake godine, od 01.07. do 31.08. održava se niz od više od 60 manifestacija pod imenom Kaštelansko kulturno leto, kao što su pozorišne predstave, izložbe slika, koncerti ozbiljne i zabavne muzike, folklorne igre, sportska takmičenja te razne ribarske i lovačke fešte.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kaštel Lukšić
Rent-A-Car - Kaštel LukšićIzleti/Ekskurzije - Kaštel Lukšić

Drugi gradovi Splitska regija