Destinacije :: Splitska regija ::

Davno, još u XV veku, braća Jerolim i Nikola Cambi, plemići i zemljoposednici, odlučili su da na malenom ostrvu pod planinom Kozjak, u Kaštelanskom zalivu, izgrade utvrđenje kako bi se zaštitili, ali i kako bi zaštitili stanovnike sela Lažane i Kruševik od napada Turaka koji su želeli da zauzmu ovo područje.

Za razliku od Kaštela izgrađenih u okolnim mestima, ovaj je, bio cilindričnog oblika, baš onakvog na kakav smo navikli da u filmovima i bajkama izgleda. Čitavo mesto je po prezimenu ova dva brata dobilo ime, a kaštel i kula koju su sagradili, sa nadaleko poznatom terasom u renesansnom stilu, danas su zaštitni znak i simbol Kaštela Kambelovac.

Osim prelepog ambijenta u kome se nalazi, pravom malom oličenju mediteranskog gradića pred tirkiznom bojom dubokog plavog mora i prošaranom ribarskim brodićima i barkama, ovo mestašce je jedinstveno i po tome što je jedino u okviru Kaštela gde su seljaci, izbegli iz sela Kruševik i sami sagradili čak dva utvrđenja, kako bi se zaštitili.

Sazidana su na morskoj hridi, sa kojom je kopno bilo povezano nasutim peskom na mestima koja su se zvala Velika i Mala Piškera. Od zamka u Velikoj Piškeri, na žalost sačuvana su samo ulazna vrata i linija zida. Zbog velikog broja ovih zamkova, Kaštel Kambelovac je postao razvučeno selo. Nije imalo trg oko kog bi se mesto širilo.

Planina Kozjak

Planina Kozjak, sa vrhom na 779 metara nadmorske visine, nadvija se, kako nad celim zalivom, tako i nad Kaštelom Kambelovcem. Na njenim padinama nalazi se crkvica sv. Martina od Kruševika, nekada središte sela Kruševika, pre nego što su je meštani napustili, a danas zanimljiva znamenitost do koje je svakako preporučljivo prošetati i uživati u okrepljujućoj prirodi i čistom vazduhu, kao i upoznati se sa detaljima njene arhitekture. Danas ovu crkvicu zovu Gospe na Krugu ili Gospe od Snijega.

Župna crkva svetog Mihovila i Martina

Župna crkva svetog Mihovila i Martina nekada je bila centar sela Lažana, a nalazi se na istoimenom obronku brda Kozjak. Staze po planini takođe vode i do vrhova Kozjaka, za one koji uživaju da osete adrenalin i euforiju alpinizma. Tu su vrhovi Biranj, na nadmorskoj visini od 631 metara, Sveti Jure, na 676 metara i Veli vrj, na 779 metara, na koji se uspon preporučuje samo iskusnijim planinarima, budući da je teže pristupačan. Na planini postoje tri planinarska doma i sklonište gde se šetači i planinari mogu odmoriti i okrepiti.

Baletna škola

Zgrada Baletna škola u kojoj se danas nalazi poznati restoran, kraj plaže na obali mora, 1911. godine izgradio je grof Berto, kao svoju vikendicu. Građevina je po svom vlasniku prozvana Bertova vila ili vikendica Cambi, a prema svedočenju porodice Cambi, grof je jedno leto vilu iznajmio porodici Karađorđević, na osnovu čega su je meštani tako i zvali.

Vila je u više navrata menjala vlasnike i namenu, pa je tako 1936. godine zgrada prodata Nemcu Bertu Knispelu, po kome je tada prozvana Knisperovom vilom, da bi 1945. godine postala društveno vlasništvo. 1948. godine zgrada se preuređuje i dograđuje i dobija izgled koji je zadržala do danas. Nakon II svetskog rata, vilu na korišćenje dobijaju upravnici baleta Hrvatskog narodnog pozorišta u Splitu, Ana Roje i Oskar Harmoš, koji su na ovoj lokaciji otvorili prvu baletsu školu u Dalmaciji.

Gradski trg Kaštela Kambelovac

Danas, za razliku od prošlosti Kaštel Kambelovac ima trg, i to okružen intrigirajućim kamenim kućama, visokim palmama i naročito posebnom harizmom koju mogu imati samo gradovi pokraj mora. U centru mesta posetioci se mogu odmarati i osvežavati u kafićima ili isprobavati neke od izuzetno ukusnih i zdravih dalmatinskih specijaliteta.

Manifestacije koje se organizuju u Kaštelu Kambelovac

Tokom godine se u Kaštelu Kambelovac organizuju mnoge manifestacije i događaji kako bi turistima upotpunili ugođaj prilikom posete ovom izvanrednom zalivu, a neki od najpoznatijih i najposećenijih su Lovačka feštau avgustu, Večeri dalmatinske pisme u julu, Fešta o’boba u junu, Dečiji karneval u januaru i druge.

Plaže u blizini Kaštela Kambelovac

Plaže Kaštelanske rivijere nadovezuju se u nizu od šest kilometara neprekinutih uvala i kupališta zaklonjenih hladovinom borova i tamarisa.

Gradska plaža Baletna škola

Gradska plaža Baletna škola prostire se odmah do popularnog, istoimenog restorana, odnosno vile. Na plaži se nalazi tuš i pogodna je za malu decu. Na plaži ima klupa i stolova, a ne nedostaje ni hladovine u koju se posetioci mogu skloniti za vreme vrelih letnjih sati.

Plaža Šumica

Plaža Šumica poznata i pod imenom Miljenko i Dobrila, zbog toga što se nalazi u blizini doma za nezbrinutu decu koji nosi ovo ime, nalazi se u mestu Kaštel Lukšić, prvog do Kambelovca i od njegovog centra je udaljena svega 200 metara. Na plaži se, osim besplatnih tuševa nalazi i igralište za decu, a tu je i teren za odbojku na pesku.

Plaža Ostrog

Plaža Ostrog takođe je deo naselja Kaštel Lukšić. Ona je prva plaža istočno od Dvorca Vitturi i nalazi se ispod starog parka. Šljunkovita je i nema dovoljno prirodnog hlada, pa se gostima preporučuje da ponesu suncobrane, ili da se za vreme najveće vrućine sklone u kafe bar Ostrog, na samoj plaži i tu pronađu osveženje.

Plaža Torac

Plaža Torac je najpoznatija i najposećenija u Kaštelu Gomilic, prvom mestu do Kaštela Kambelovac, sa druge strane. Omiljeno je mesto za večernja okupljanja i druženje mladih i onih koji se tako osećaju. Delimično je peščana, ponegde šljunkovita, a uglavnom betonirana.

Budući da se lako ulazi u vodu i da je okružena brojnim mediteranskim rastinjem i palmama koje pružaju hlad, te klupama pod njim, savršena je za porodice sa decom. Na plaži je omogućen pristup i osobama sa invaliditetom. Poznata je po skulpturi magarenceta koja se tu nalazi, a sa nje se takođe pruža veoma prijatan pogled na zamak i okruženje.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kaštel Kambelovac
Rent-A-Car - Kaštel KambelovacIzleti/Ekskurzije - Kaštel Kambelovac

Drugi gradovi Splitska regija