Destinacije :: Splitska regija ::

Kaštel Gomilica je još jedan Kaštel u nizu od sedam gradića koji zajedno sačinjavaju Kaštelanski zaliv. On vas zahvaljujući svojoj istoriji, prirodnim lepotama, opuštenom ambijentu i iznad svega kristalno čistom Jadranu, ni u kom slučaju neće ostaviti ravnodušnim. Naprotiv, nakon odmora na plažama Kaštela Gomilice, obilaska njegovih restorančića i tvrđave, kao i Splita i Trogira koji se nalaze u blizini, poželećete da ste ovde mogli da odsednete još koji dan, ili čak i nedelju, duže.

Kaštel Gomilica nalazi se između Sućurca i Kambelovca i najslikovitije je, najočuvanije i najmanje od svih Kaštelanskih naselja. Stameno, kameno visoko utvrđeno zdanje simbolizuje i predstavlja čitav ovaj miran gradić. Sa izgradnjom zamka, odnosno kaštela, započele su kaluđerice, pripadnice benediktanskog reda nakon što je manastiru poklonjen ovaj posed u Kaštelanskom polju.

Kratka istorija Kaštela Gomilica

Najpre je na tom polju, tokom XII veka sagrađena crkva sv. Kuzme i Damjana, izgrađena u romaničkom stilu na temeljima ranije nekropole i starohrišćanske crkve, što se zna na osnovu pronađenih ostataka starohrišćanskih sakrofaga. Izgradnju zamka, sagrađenog na morskom grebenu zvanom Gomilica, kako bi se zaštitili seljaci koji su radili na njihovim posedima, benediktanke su završile 1545. godine.

Ulaz u kaštel i danas štiti visoka kula u koju se ulazilo preko drvenog pokretnog mosta. Osim kaluđerica, u kaštel su se nakon 1532. godine naseljavali meštani sela Gornje i Donje Kozice, čije su kuće porušili Turci, a kada više nije bilo mesta, seljaci su se naseljavali u njegovoj okolini.

Sama crkva sv. Kuzme i Damjana nalazi se u blizini rimske villae rusticae. Ispred crkve raste gorostas, hrast medunac star 700 godina, a po nekim izvorima čak i 900 godina koji je 1996. zaštićen kao spomenik prirode. Visok je 20m, koliki mu je i opseg krošnje, dok mu je obim stabla čitava 4 metra.

Stara crkva Sv. Jeronima, još jedno je staro zdanje istorijskog i verskog značaja, podignuto još davne 1600. godine, van tadašnjeg naselja odnosno Kaštilca. Kasnije je, 1731. godine, na istom mestu gde je stajala stara, podignuta Nova crkva, posvećena istom svecu. U ovoj, novoj, župnoj crkvi ističe se oltar Sv. Hrista, zadivljujuće raspeće napravljeno od drveta, koje je izrezbario pripadnik franjevačkog reda fra Fulgencije Bakotić u XVIII veku.

Marina Kaštela

U Marini Kaštela, nedaleko od zamka, odnosno Kaštilice, usidren je veliki broj brodića i jahtica, koji zajedno pružaju impresivan i pravi morski prizor.

Uske uličice ispunjene cvećem i veselim žagorom pomoći će vam da se odmorite i osećate posebno, kao da ste nakratko posetili neko drugo vreme, a u časovima odmora i opuštanja, moći ćete da se okrepite u nekom od mesnih restorana ili osvežite u jednom od kafića.

Plaže u blizini mesta Kaštel Gomilica

Plaže Kaštelanske rivijere nadovezuju se u nizu od šest kilometara neprekinutih uvala i kupališta zaklonjenih hladovinom borova i tamarisa koje ponosno nadvisuje planina Kozjak, doprinoseći posebnom ugođaju kupača.

Plaža Kemp

Plaža Kemp je prva plaža istočno od Marine Kaštela. Nalazi se odmah do Vatrogasnog doma u Gomilici a sa nje puca prelep pogled na Kaštilac. Plaža nije uređena, te je idealna za one koji traže osamu i nesmetano uživanje u kupanju i sunčanju.

Plaža Torac

Plaža Torac je najpoznatija i najposećenija u Kaštelu Gomilici. Takođe je omiljeno mesto za večernja okupljanja i druženje. Delimično je peščana, ponegde šljunkovita, a uglavnom betonirana. Budući da se lako ulazi u vodu i da je okružena brojnim mediteranskim rastinjem i palmama koje pružaju hlad, te klupama pod njim, savršena je za porodice sa decom.

Na plaži je omogućen pristup i osobama sa invaliditetom. Poznata je po skulpturi magarenceta koja se tu nalazi, a sa nje se takođe pruža veoma prijatan pogled na zamak i okruženje.

Plaža kod baletske škole

Plaža kod baletske škole svoje mesto je pronašla u mestašcu Kaštel Kambelovac, nedaleko od Kaštela Gomilica. Odmah do plaže nalazi se odličan i vrlo popularan restoran “Baletna škola“ gde se gosti mogu okrepiti i probati neki od dalmatinskih specijaliteta, izuzetnih ukusa. Na plaži se nalazi tuš i pogodna je za malu decu.

Mnoštvo manifestacija se održava u Kaštelu Gomilica

Tokom jula meseca, u Kaštelu Gomilica održava se veliki broj kulturnih i zabavnih događaja pod imenima Ribarska noć i Gomilička fešta.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kaštel Gomilica
Rent-A-Car - Kaštel GomilicaIzleti/Ekskurzije - Kaštel Gomilica

Drugi gradovi Splitska regija