Destinacije :: Rab ::

Kampor je ljupko, tradicionalno ribarsko mestašce na severozapadnom delu ostrva Rab, smešten na obali širokog zaliva po imenu Kamporska Draga. Naziv ovog mesta vodi poreklo od reči campus - polje ili vežbalište na starorimskom jeziku.

Letovalište Kampor se nalazi u prelepom prirodnom okruženju

Kampor se nalazi na najzelenijem delu ostrva, okružen je bujnom mediteranskom vegetacijom, mnoštvom aromatičnih biljaka, borova, cveća i palmi, od kojih se posebno ističe šumski rezervat Dundo, na poluostrvu Kalifront, koji je, pored prelepih plaža i uvala bogat stazama za šetnju i vožnju biciklom, u kojima će posebno uživati posetioci koji preferiraju aktivan odmor. U ovoj šumi postoji i bogat životinjski svet, tako da se nemojte iznenaditi ako se susretnete sa srnom ili muflonom.

Franjevački manastir Sv. Eufemije

Na Kamporu se nalazi čuveni franjevački manastir Sv. Eufemije, utemeljen 1444. godine, koji je tokom XVII veka prerađen tako da odgovara baroknom stilu. Na svodu ove crkve ističe se oslikana tavanica, a njegov značajan deo predstavlja etnografski muzej i galerija slika fra Ambroza Testena. Manastrirska biblioteka čuva vredne srednjovekovne knjige, a tu se nalazi i značajan istorijski dokument – Rapska hronika.

Antifašistički memorijalni centar

U Kamporu se nalazi još jedan značajni spomenik, antifašistički memorijalni centar posvećen žrtvama Drugog svetskog rata, stradalim u logoru u Kamporu.

Turistička ponuda gradića Kampor

Tokom leta se, kao što je to često slučaj u dalmatinskim mestima, ovde često organizuju ribarske noći, folklorne večeri i mnoge druge manifestacije. Ljubitelji sporta i rekreacije mogu uživati u fudbalu, odbojci, košarci, ribarenju, ronjenju, snorklingu, jedrenju i brojnim drugim aktivnostima, a gastronomska ponuda u Kamporu je pravi spoj ekološke hrane, tradicionalnih specijaliteta i odličnih pića.

Plaže u okolini letovališta Kampor

Uvale sa čistom i tirkizno plavom vodom, mnogim peščanim, šljunkovitim i stenovitim plažama izvanredne su lepote. U samom mestu postoje male šljunkovite plaže ispred ronilačkog centra i kod Matrda.

Najpoznatija plaža u Kamporu je peščana plaža Mel

Najpoznatija plaža u Kamporu je peščana plaža Mel. Do nje se može i autom, budući da ima veliko parkiralište. Pogodna je za porodice sa decom zahvaljujući brojnim sadržajima koji su im na raspolaganju, kao štu su teren za odbojku, trambolina za decu, a tu su i brojni kafići, restorani i bar, u kojima se gosti mogu opustiti i osvežiti omiljenim pićem. Takođe, ovde se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, a na plaži ima tuševa.

Kalandora ili Engleska plaža

Kalandora ili Engleska plaža je još jedna od popularnijih plaža na ovom podneblju, na kojoj se 1936. godine okupao engleski kralj Edvard VIII. Plaža je nudistička i do nje se stiže taksi linijom koja plovi i na poluostrvo Frkanj.

Plaža Gonar

U blizini, pored mestašca Supetarska Draga, nalazi se Plaža Gonar, uređena mala peščana plaža gde se mogu iznajmiti brodići, kao i džet ski. Ispod motela“ Zlatni zalaz“, nalazi se još jedna, stenovita plaža.

Plaža Palit

Plaža Palit je deo šetališta, lungomare, podloga joj je od betona i kamena i proteže se od kraja uvale Eufemija do ispod samog grada. Na kupalištu Škver mogu se iznajmiti ležaljke, pedalina, kanui, a za osobe s invaliditetom predviđen je ulaz u more sa rampom. Tu je i restoran gde se posetioci ove plaže mogu okrepiti i uživati u mediteranskim specijalitetima, a na plaži postoje i tuševi, kao i javni WC.

U okolini se nalaze i brojne druge prelepe i privlačne plaže kao što su Sv. Mara, Planka, Perla i Ćifnata – Kristal, zatim Suha Punta, Banjol i Dolin.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Kampor
Rent-A-Car - KamporIzleti/Ekskurzije - Kampor

Drugi gradovi Rab