Destinacije :: Riječka regija ::

Opatija je grad kome pripada čak deset naselja od kojih je jedno prelepo primorsko mesto Ika. Opatija je smeštena u podnožju planine i parka prirode Učka. Mesto pruža mogućnost da se obiđe obilje kulturno-istorijskih spomenika poput autro-ugarskih vila i ostalih starih građevina koje su lepo očuvane kroz istoriju, a danas sjaje istim sjajem. Čitava oblast se odlikuje submediteranskom klimom, što bi značilo da su temperature nešto niže od onih koje ćete očekivati, a kišnih dana ima više. Uprkos svemu ovome, Ika ostaje kraljica relaksacije i odmora, i to ne samo u letnjem periodu, već i u zimskom, već dugi niz godina.

Ika kroz istoriju

Stanovnici Ike vode poreklo od plemena Liburna koji su bili na glasu kao dobri moreplovci i graditelji. Ovo pleme održalo se do dolazaka Rimljana. Nakon njegovog pada presto nasleđuju Ostrogoti, Vizantija, zatim Sloveni, Franci, a do 1918. godine vlada Austrija. Kraj XIX veka karakteriše tkz. „boom“ u arhitekturi budući da počinju da se grade moderne građevine – vile, letovališta i šetačke zone usled čega grad dobija na turističkom značaju.

Ika danas

Ika je ranije bila tek omanje ribarsko selo, a danas je sinonim za komfor i šarm i predstavlja jedno od najlepših letovališta u čitavoj Opatijskoj rivijeri. Austrougarske vile koje možete videti u Iki su kao aristokratski čuvari duha ovog grada i njegovog bogatstva koje je imao u prošlosti. Grad takođe odiše i svežinom, budući da dosta mladih ljudi boravi u njemu svakodnevno. Ovo se svakako duguje Fakultetu turizma i hotelijerstva u Iki, koji pohađa veliki broj lokalnih i stranih studenata. Takođe, i mnoštvo parkova i šetališta zaštitni su znak Ike.

Simbioza drevnih i modernih elemenata na građevinama i građevina iz različitih epoha govori o bogatstvu koje je posedovao ovaj grad u prošlosti pa sve do danas kada postaje simbol šarma i ljupkosti.

Letovalište Ičići

Ičići bi se metaforički govoreći mogli nazvati i sestrom bliznakinjom Ike. Oba grada dele neodoljivu lepotu i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Bivša lučica, odakle su se nekad slali vino, ulje i drvo sada je moderna luka kuda prolazi mnoštvo turista. Baš kao i Ika, Ičići se takođe ponose neobičnom arhitekturom koju nikako ne smete zaobići. Osim toga, ovde ćete imati i odličnu ponudu različitih sportova na vodi poput plivanja, ronjenja i skijanja na vodi, kao i pecanja. Ičići su smešteni na samo 2km od Ike.

Probajte neki od prelepih istarskih specijaliteta

Opatijska rivijera poznata je po širokoj paleti jela koju pripremaju lokalci, a od kojih su najčešće korišćeni upravo kestenje i višnje. Čitav kraj poznat je po kestenju koje se priprema na različite načine, a jedan od njih je svakako i kestenje sa mesom. Osim toga, dezerti od kestenja prava su poslastica i na svakom uglu u Iki ih možete probati.

Park prirode Učka

Na samo nekoliko kilometara od Ike nalazi se Park prirode Učka. Ovo je zaštićeno područje od kraja XX veka, a prepoznatljiv je po svojoj bujnoj vegetaciji i velikom broju zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Park se nalazi u planinskom masivu Učke. Vojak je najviši vrh Učke, a upravo tu je i smeštena kula koja je odlična tačka za panoramsko razgledanje i poneki suvenir. Sa ove kule slikani su neki od legendarnih prikaza Gorskog kotara i Istarskog poluostrva.

Budući da su životinjske i biljne vrste koje su ovde smeštene brojne, spomenućemo samo neke: Učkarski zvončić, Beloglavi sup, te stogodišnje šume kestena i bukove šume, kao i veliki broj zdravih trava i plodova. Ovaj park prirode smatra se jedinstvenim u okolini. Za one koji su željni malo veće avanture unutar parka postoji velika ponuda različitog sadržaja, penjanje, biciklizam i razni drugi ekstremni sportovi.

Plaža Ika

Plaža u Iki smeštena je u samom centru i vidljiva je sa glavnog puta. Ona je delom šljunkovita,  dok je preostali betonski deo izgrađen u vidu doka za brodove. Plaža je prilagođena čak i deci najmlađeg uzrasta i sadrži uređeni deo sa „spravama“ za njihovu bezbrižnu igru. Ugostiteljski objekti nalaze se na samoj plaži, dok je i jedan market u neposrednoj blizini. Plaža poseduje i tuševe, kao i sanitarni čvor.

Obiđite plažu u Ičićima

Plaža u Ičićima udaljena je od Ike nešto više od 2 km, a nadaleko je poznata po „plavoj zastavi“ koja garantuje čistoću vode, ali i veliki broj drugih aktivnosti u vidu dodatnih sadržaja. Osim prelepe plave i prozirno čiste vode, na ovoj plaži biće vam u ponudi mogućnosti mnogih sportova poput odbojke na pesku i voženje džetskija, a ukoliko dolazite sa decom imajte na umu da na plaži postoji i igralište za decu. Plaža ima dva dela od kojih je jedan betoniran, a jedan je šljunkovit i prilagođen je deci. U svakom slučaju, ako obilazite Iku, ova plaža bi svakako trebalo da vam bude usputna stanica.

Festivali koje ne smete propustiti

Celo područje Opatijske rivijere bogato je mnogobrojnim festivalima koji se održavaju u letnjim mesecima od avgusta do oktobra. Ovi festivali uglavnom imaju za cilj održavanje i zaštitu nekih običaja od izumiranja. U obližnjim Ičićima, svake godine održava se Campanestre festival – tradicionalni festival folklora sa bogatim sportskim programom, kao i Liburnia film festival.

Festival Ribolova

Jedan od poznatijih festivala među meštanima Ike, ali i turistima je svakako festival Ribolova. Festival se pada početkom avgusta, a sama zabava kreće u 18h. U luci su izloženi stari brodovi a, ukoliko to želite, možete i ploviti nekim od njih za otprilike 10 kuna. Svi brodovi plove ili stoje u luci do mraka. Pored ovog jedinstvnenog iskustva tokom festivala imaćete i veliki izbor jela od ribe uz najbolju muziku i poznate bendove.

Ika je savršena destinacija za aktivan odmor

Ika je danas simbol za relaksaciju, dobro i ukusno jelo i čistu vodu gde ćete poželeti da letujete svake godine. Obilje drugih aktivnosti koje grad pruža, pored same činjenice da leži na moru i da ćete ovde moći da letujete na lepim plažama Hrvatske, čine Iku savršenom destinacijom za aktivan odmor, učenje i saznavanje o prošlosti ovog mesta.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Ika
Rent-A-Car - IkaIzleti/Ekskurzije - Ika

Drugi gradovi Riječka regija