Destinacije :: Krk ::

Na jugozapadnom delu Krka, najsevernijeg ostrva na Mediteranu, u prostranoj uvali pored velikog broja naseljenih mesta, nalazi se istoimeni grad Krk, administrativno, političko, ekonomsko i versko središte. Na prelepoj razuđenoj jadranskoj obali, okružen slikovitom prirodom i planinama i sa, kako velikom ponudom smeštajnih kapaciteta, tako i brojnim kulturnim i zabavnim sadržajima, Krk predstavlja često turističko odredište za mnogobrojne posetioce širom sveta.

Još je legendarni slepi grčki pesnik Homer, u jednom od svojih čuvenih dela spominjao Koureto, naziv za koji se smatra da se odnosi upravo na ovo ostrvo i grad.

Kako je Krk dobio ime

Na osnovu arheoloških ostataka čini se da su grad osnovali Iliri, iz Liburnskog plemena, a prvobitni naziv ostrva, po kome je i grad dobio ime, bilo je Kar – ikt, odnosno kameno ostrvo. Rimljani su ga, upravo na osnovu tog imena nazvali Curicum, a vremenom je ime skraćivano i promenjeno u današnji Krk.

Grad Krk – Utvrđeni grad

Jedna od najvažnijih karakteristika ovog grada je ta da su mu sve zidine, u celom opsegu čitave, te da je i dan danas stari Krk utvrđeni grad, u koji vodi četvoro vrata. Zapravo se grad van zidina razvio tek tokom poslednjih nekoliko decenija.

Kratka istorija grada Krka

Nakon Rimljana, Krkom su vladali Mlečani, koji su ostavili bogate tragove svoje arhitekture i kulture, a iza njih Austrijanci. Zanimljivo je i to da se u gradu nalaze tragovi ugostiteljstva koji potiču još iz ranog srednjeg veka, a smatra se da su prvi gosti bili Česi. Turizam postepeno počinje da se razvija između dva svetska rata, da bi danas grad Krk bio jedno od omiljenih i cenjenih evropskih letovališta.

Kulturne znamenitosti i spomenici grada Krk

Kulturnih znamenitosti i spomenika u Krku, među uskim uličicama ispunjenih restoraničićima, barovima, buticima i raznim drugim prodavnicama, ima mnogo, međutim, nekoliko njih se izdvaja po svojoj starosti, lepoti ili značaju.

Gradske zidine

Smatra se da su sa utvrđivanjem grada Krka i izgradnjom njegovih prvih bedema počeli još Iliri. Gradnja je trajala dugo, čak do pada Venecije i prestanka Mletačke vlasti, a o tome svedoče različiti slojevi ovih zidova. Prvi ostaci potiču iz I veka pre nove ere, dok je utvrđenje poslednji put dograđivano krajem XV veka.

Kaštel

Kaštel je posebna građevina, specifične mletačke arhitekture, koju su postepeno podizali krčki knezovi Frankopani u razdoblju od XII do XIV veka i sastavljana je od više elemenata. Ovo utvrđenje je četvorougaona građevina visine 9 metara. Na severu, prema trgu Kamplin ima i okruglu kulu. Tvrđava je imala više namena – čuvala je grad od napada sa mora, a četvorougaona kula služila je kao sudnica.

Trg Kamplin

Ime ovog trga nekada je značilo polje. Razlog je taj što se u doba starih Rimljana tu nalazilo vežbalište, a ostaci stubova na trgu svedoče o tome da je ovde postojala nekakva velika građevina, najverovatnije hram. Pored vežbališta, u blizini su i ostaci, takođe rimskih termi, koji su smešteni u prizemlju kuće Vasilić. Terme su nastale u I veku nove ere, ostaci su dobro očuvani i prikazuju morsku mitološku scenu sa Tritonom u centru, oko koga plešu delfini i druga morska bića.

Krčka katedrala Marijinog vaznesenja

Ova katedrala je važan kulturan i verski spomenik grada, jedan od onih koji se često nalaze na razglednicama i fotografijama koje ga predstavljaju.

Prvobitno trobrodna starohrišćanska bazilika, u V veku je podignuta na ostacima rimskih termi. U skladu sa tadašnjim običajima, krstionica je bila izgrađena pored crkve, na prostoru jednog od bazena termi, kao poseban objekat, koji je bio u upotrebi sve do 1565. godine.

Današnja trobrodna katedrala iz XII veka, izgrađena u romaničkom stilu bila je više puta pregrađivana i dograđivana. Njenu unutrašnjost krasi 14 stubova, a prvi do oltara iz severnog reda, iz ranohrišćanskog perioda, jedini ima vrlo retke simbole euharistije – na svakoj strani nalaze se dve ptice koje jedu ribu.

Katedrala dobija svoj karekterističan zvonik u gotičkom stilu, u XVI veku. Umesto šiljatog vrha koji ga je krasio do 1767. godine, gradi se kupola zvonika, u baroknom stilu i postavlja drveni anđeo koji je 1973. godine zamenio anđeo od poliestera.

Pored katedrale, smešteno je još nekoliko sakralnih objekata od kojih je najpoznatija dvostruka crkva svetog Kvirina i svete Margarete.

Volsonis

Volsonis je lapidarijum, arheološki raritet koji otkriva prvobitne gradske bedeme. Ime je dobio po nadgrobnom spomeniku rimskog dekuriona – jednog od rimskih vodećih funkcionera u upravi grada, koji je pronađen prilikom iskopavanja. Takođe, na ovom mestu je pronađen i žrtvenik iz I veka p.n.e. koji pripada Venerinom hramu, izuzetno retkom na ovim prostorima, odnosno jedinom na istočnoj jadranskoj obali.

Još neki od bitnih građevina grada Krk

Pored ovih, posetioci grada Krka moći će da uživaju u brojnim drugim spomenicima kao što su gradska većnica, benediktinski manastir s crkvom sv. Marije Anđeoske, Trg vela placa, ali i u mnogim muzejima, umetničkim galerijama i drugim sadržajima.

Plaže

Prestižne plave zastavice ponosno se viore na 6 od 8 plaža i kupališta grada Krka i svedoče o kvalitetu i besprekornoj čistoći vode, kao i o njihovim ugostiteljskim, saniternim i rekreativnim kapacitetima. Svih 8 plaža na području grada imaju prilaz moru uređen za invalide.

Ipak, ukoliko gosti požele nešto intimnije iskustvo mogu iznajmiti brodić te potražiti jednu od skrovitih, usamljenih, šljunkovitih uvala iz bogate riznice u okolini Krka.

Plaža Plav

Plaža Plav je stenovito-betonirana plaža sa merdevinama kojima lagano možete sići u tirkizno morsko plavetnilo. Okružena je borovima i drugim mediteranskim zelenilom, tako da se njeni gosti mogu na lepo mesto skloniti od podnevne žege. U blizini se nalazi i uređeni parking, a tu su i kafići i restorani u kojima se gosti mogu okrepiti i osvežiti.

Plaža Porporela

Porporela je prostrana šljunkovita plaža, zbog laganog ulaska u more pogodna za porodice sa decom. U blizini, kao i na samoj plaži postoje brojni sadržaji.

Plaža Portapisana

Portapisana je mešovito betonirana i šljunkovita plaža, smeštena u blizini grada, kojoj pored brojnih sadržaja draž daje i mala marina gde su smešteni brodići i barke, a prizor krasi i prelep pogled na gradsko utvrđenje i zvonik čuvene katedrale.

Plaža Dražica

Dražica je zanimljiva plaža na više nivoa, na kojoj posetioci svoje peškire mogu postaviti među samim borovima, kako bi im i u vreme najtoplijeg sunca bilo prijatno. Plaža je betonirana, mogu se iznajmiti ležaljke, a posebno je zanimljiva za decu budući da se u moru nalazi maleno gumeno igralište, kao i gumena stena za penjanje. Na ovoj plaži takođe postoji i deo predviđen samo za pse – organizovana plaža za pse. Pored ove, gradske plaže su još Punta di Galetto, plaža kampa Ježevac, Bor i plaža Koralj.

Krk je idealno mesto za mnoštvo aktivnosti

Tokom boravka u gradu Krku, gostima su na raspolaganju mnoge aktivnosti kao što su izleti brodovima, ronjenje, šetnje i mnogi sportovi. Takođe, tokom leta se organizuju brojne manifestacije i festivali, kako bi njihov boravak na ostrvu i u gradu Krku bio što potpuniji i sadržajniji.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Grad Krk
Rent-A-Car - Grad KrkIzleti/Ekskurzije - Grad Krk
Drugi gradovi Krk