Destinacije :: Hvar ::

Središte sunčanog ostrva Hvar i njegova žila kucavica je svakako istoimeni grad koji se sve više probija kao elitna destinacija, gde turisti dolaze u potrazi za dobrim plažama, izvrsnom hranom i nezaboravnim noćnim životom. Lepo uređeni hoteli, elitni restorani, moderni barovi preplavljuju grad Hvar koji u poslednje vreme poprima potpuno drugi imidž kako prolaze godine i probija se na sceni najboljih letovališta za mlade.

Idealna klima pogoduje svim uzrastima

Blaga mediteranska klima kao da miluje čitav grad. Zbog ove blage klime bio je moguć i uzgoj toliko vrsta različitih, ali podjednako ukusnih i kvalitetnih namirnica. Za Hvar se sa pravom kaže da je grad iz mašte, jer se njegova arhitektura čini nestvarnom, a blaga klima o kojoj je već bilo reči pruža idealne vremenske uslove skoro svakog dana.

Arhitektura grada Hvar

Hvar je u potpunosti okružen zaštitnim zidinama, a na brdu iznad grada nalaze se dve masivne tvrđave. Odlikuje ih venecijski stil u arhitekturi i ono što je bitno jedna njihov deo ostao je netaknut.

Tvrđava Fortica

Nad severnim delom grada na oko 100-ak metara uzdiže se gradska tvrđava – Fortica koja se od XVI veka naziva i tvrđava Španjola. Svojim zidinama unutar grada ova tvrđava predstavlja odbrambenu liniju grada Hvara, a zauzima i počasno mesto na starom opštinskom grbu grada Hvara, gde pored svetaca i zaštitnika ostrva ponosno stoji i tvrđava Fortica.

Fortica koja je oduvek imala važni istorijski i strateški značaj za lokalno stanovništvo. Obnovljena je 1971. godine i adaptirana za današnje potrebe i turističe posete, ali ovde pored toga postoji i ekskluzivni ugostiteljski objekat.

Tvrđava Napoleon

Za vreme vladavine Napoleona na dugom brdu na severoistoku izgrađena je Tvrđava Napoleon. Ovo utvrđenje danas, nezavisno od svog istorijskog značaja, ima i observatorijum. Inače, najviši je vrh sa kojeg se pruža fantastičan pogled, posebno za zalaske sunca. Možete ga posetiti ako krenete putem za Brusje, zatim skrenete malim putem desno sve do vrha brega.

Glavni gradski trg – Pjaca

Dve tvrđave štitile su ovaj grad od napada i osvajača. Kada se danas pogledaju prirodne lepote grada jasno nam je zbog čega se grad čuvao sa takvim žarom. Pjaca je središnji trg grada Hvara. Ovde možete početi svoj obilazak ispijanjem kafe u jednom od kafića na samom trgu. Pjaca ima površinu od čak 4.500 metara kvadratnih i dom je mnogih bitnih građevina i arhitektonskih poduhvata na Hvaru.

Katedrala svetog Stjepana

Katedrala sv. Stjepana zauzima istočni deo Pjace i građena je iz delova tokom XVI i XVII veka, a njen enterijer nije bio u potpunosti završen sve do XVIII veka. Renesansno-barokni stil kojim je građena ova palata i renesansni zvonik izgrađen u romaneskom stilu koji datira još iz XVI veka bitna su turistička atrakcija.

Biskupova palata

Takođe na istočnom delu glavnog trga Pjace nalazi se i Biskupova palata koju svakako morate posetiti. Upravo pored Katedrale sv. Stjepana, Biskupova palata neizostavna je stanica turista zbog svoje neizmerne lepote u svetu arhitekture.

Palata Paladini i Hektorović

Na severnoj strani Pjace nalaze se mnoge renesansne zgrade poput palate Paladini, ali i nedovršenog dragulja gotske arhitekture – palate Hektorović koja datira još iz XV veka.

Sat Leroj i kula Loza (XVI vek)

Na zapadnoj strani Pjace leži kula Loza kao i sat Leroj. Loza je jedna od najlepših renesansnih građevina u Dalmaciji, a delo je majstora Tripuna Bokanića. Datira još iz XVI veka, a enterijer je dekorisan u neorenesansnom stilu i danas služi kao primajući hol i sala za izložbe u okviru Hotela Palace, ali i za potrebe čitvog grada Hvar.

Franjevački manastir (1461. godina)

Ova prelepa građevina sagrađena je 1461. godine i to na inicijativu tadašnjeg biskupa. Danas su u okviru manastira izloženi muzejski eksponati, kao i slike venecijanskih slikara. Najpoznatija slika je svakako prikaz Poslednje večere, a kritičari je pripisuju različitim umetnicima. Franjevački manastir još je poznat i po jednom čempresu koji se nalazi u vrtu, a broji nešto više od 300 godina.

Gradsko pozorište

Pozorište je svakako kulturni simbol samog grada. Utemeljeno je još na samom početlu XVII veka, približnije 1612. godine. U ovom pozorištu nastupale su mnoge velike i svetski priznate zvezde poput Isidore Dankan.

Bioskop na otvorenom – Veneranda

Veneranda je još jedna od nezaobilaznih stanica na Hvaru. Ovaj bioskop na otvorenom popularna je destinacija i mladih budući da je jedinstveni ovakav u čitavom gradu.

Šoping na Hvaru

U srcu Hvara, njegovim uskim uličicama od makadama koje se račvaju od velikog gradskog trga Pjace, nalazi se niz butika i prodavnica gde mladi vole da kupuju garderobu. Ovde ćete naći veliki broj markiranih prodavnica, ali i onih koje nisu previše poznate te su stoga i manje skupe.

Bogat noćni život grada Hvar

Diskoteka Veneranda ili Fortica nose imena poznatih građevina na Hvaru, ali je daleko popularno i čuveno mesto za izlaske Carpe Diem. Ovde se možete provoditi do ranih jutarnjih časova.

Istorijska i kulturna ponuda grada, kao i mnoštvo dobrih plaža u okolini, uključujući i Paklena ostrva, dobri izlasci, vrhunsko vino i dobra hrana ne govore dovoljno o Hvaru – najnaseljenijem mestu na ostrvu. Grad Hvar najbolje govori sam o sebi načinom na koji dočekuje turiste koji iz njega odlaze potpuno zaljubljeni i zaneseni njegovom lepotom.

Plaža autokampa Vira

Plaža autokampa Vira je najlepša plaža na području grada Hvara. Dužine je 200 metara sa sitnim šljunkom i veoma je pogodna za malu decu i neplivače. Velika prednost ove plaže je njen položaj koji je dobro štiti od vetrova i talasa.  Sve ovo je čini posebno pogodnom za kupanje i sunčanje. Od 2010 godine plaža Kampa je dobila Plavu zastavu za čistoću i sadržaje koje nudi. U sklopu plaže su tuševi, sanitarni čvorovi, ležaljke, pedaline i kajaci. Zbog sigurnosti gostiju ovde je čitav dan na dužnosti spasilačka služba.

Plaža Amfora

Plaža Amfora je udaljena pet minuta hoda od centra grada, šetalištem uz more. Na ovoj plaži se nalaze restoran i bar, a na suprotnoj strani uvale luksuzno kupalište Bonj, s restoranom, tuševima, ležaljkama, te uslugama masaže. Zbog čistoće mora i raznolikosti sadržaja plaža ima Plavu zastavu.

Plaže na Paklenim ostrvima

Takođe oko grada Hvara nalaze se brojne stenovite i šljunkovite plaže (većina na Paklenim ostrvima). Najpoznatije među njima su:

Plaža Jerolim

Jerolim – nudistička plaža s tuševima, prodavnicama i restoranom.

Plaža Ždrilca

Ždrilca – uvala na Paklenim ostrvima okružena gustom šumom. Šljunkovita je i ima nekoliko restorana.

Plaža Stipanska

Stipanska – nudistička plaža s tuševima, prodavnicama i restoranom.

Plaža Palmižana

Palmižana – prostrana uvala sa plitkim šljunkovitim dnom, okružena gustom borovom šumom i raznim egzotičnim biljkama. U blizini se nalazi nekoliko atraktivnih restorana.

Uvala Pokonji dol

Pokonji dol je šljunkovita uvala smeštena nedaleko od centra grada Hvara.

Plaže Mekićevica

Mekićevica – dve šljunkovite plaže smeštene oko 2,5 km istočno od centra grada.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Grad Hvar
Rent-A-Car - Grad HvarIzleti/Ekskurzije - Grad Hvar
Drugi gradovi Hvar