Destinacije :: Ostrvo Cres ::

Cres je jedno od najstarijih naseobina ovog božanstvenog, istoimenog ostrva. To što je smešten u dobro zaštićenom i dubokom zalivu koji je prirodno bio pogodno mesto za luku, omogućilo je razvoj ribarstva, pomorstva i brodogradnje. Inače, u doba vladavine Rimljana Cres je bio poznat pod nazivom Res Publica Crepsa.

Lavirint uskih uličica – Simbol grada Cres

Pravi lavirint uskih uličica, uglavnom izrađenih od kamena, danas kao i kamene kuće koje se naslanjaju jedna na drugu, preovladavajuća venecijanska arhitektura i opčinjavajući mediteransko-morski ambijent učiniće da se svaka duša nakon samo jedne šetnje gradom Cres u njega i zaljubi.

Tako zaljubljena, lako će uživati u nekom od brojnih specijaliteta, mnogih restorana, sedeći u kafiću, lagano ispijajući kafu i uživajući u posmatranju oduševljenosti na licu prolaznika ili razgledajući šarene moderne izloge prilagođene savremenom ukusu sufisticiranih turista.

Ostaci gradskih zidina

Stanovnici Cresa su sve do kraja vladavine Venecijanaca, negde do kraja XVIII veka živeli isključivo unutar gradskih zidina, dok je izvan njih bilo sagrađeno samo dva manastira. Najznačajniji ostaci ovih zidina su cilindrična Creska kula u severozapadnom delu grada i troja gradskih vrata, napravljena u renesansnom stilu, tokom XVI veka. To su južna mala vrata, Bragadina, iz 1581. godine, zatim severna vrata, Marcela iz 1588. godine i glavna gradska vrata sv. Mikule, na glavnom gradskom trgu.

Venecijanska kula (XV vek)

U severozapadnom delu grada Cres nalazi se jedina potpuno sačuvana kula, od njih ukupno četiri, uz gradski bedem koji je tokom istorije okruživao grad. To je Venecijanska kula iz XV veka, smeštena na najvišoj tački mletačkog odbrambenog sistema.

Gradska loža (trg, sudnica)

Na centralnom trgu, u samoj luci smešteno je srednjovekovno središte javnog života, mesto gde se nekada trgovalo, sudilo i gde su se ljudi rado okupljali. A takođe, na istom mestu se nalazi i stub srama, gde su bili vezivani sitni i krupni prestupnici nakon izricanja presude i gde ih je narod, sa zadovoljstvom, dva, tri sata pljuvao, gađao krompirima, a ponekad i kamenjem, rugao im se i psovao.

Župna crkva Sv. Marije (XV vek)

Ova trobrodna građevina izgrađena tokom XV veka u gotičkom i renesansnom stilu predstavlja kulturno-umetničku i versku znamenitost grada Cresa koju nikako ne bi valjalo propustiti. Krasi je i odvojeni zvonik, sagrađen nešto kasnije, tokom XVIII veka. U crkvi se nalazi i značajna zbirka umetničko-verskih dela starih majstora.

Crkva Sv. Isidora

Zaštitnik grada Cresa je Sveti Isidor, hrišćanin koji je pretrpeo mučeničku smrt tokom III veka nove ere. Njemu posvećena crkvica sagrađena je u XII veku, ima apsidu izrađenu u romantičkom stilu, gotičko pročelje i mali zvonik na preslicu. Zvono u crkvi je iz XIV veka i spada među najstarija zvona na ostrvu. Dan grada Cresa, posvećen upravo ovom svecu je 02. januar.

Franjevački manastir

Pored svog verskog značaja, budući da je manastir sagrađen, kao i crkva koja mu pripada 1300. godine, kao i da se u njegovom okviru nalazi i muzej sa zbirkom slika i skulptura starih majstora, etnografskom zbirkom, kao i liturgijskim knjigama, ovaj manastir ima i izuzetan istorijski značaj. Među starim liturgijskim knjigama posebno se izdvaja primerak glagoljskog misala, štampanog u Senju 1494. godine. Pored ovog, u gradu se nalazi i Benediktanski manastir posvećen Sv. Petru, ženski manastir iz XV veka.

U gradu Cres se nalaze brojne palate sagrađene u XV veku

Kako je jačala ekonomska i politička moć plemića, odnosno vlastele, ostrva i grada Cresa, tokom vladavine Venecijanaca u XV veku, oni su gradili brojne palate, smeštene u samom gradu. Prizemlja ovih upečatljivih zdanja uglavnom su bila ispunjena magacinima za plodove sa njihovih okolnih poseda, kao i prostorijama za trgovinu. Izgrađene su u stilu venecijanske gotike i rane renesanse. Najpoznatije među njima su palata Petris, palata Rodinis, Moise, zatim palata Colombis.

Muzej u Cresu

Muzej koji pored ostalih eksponata sadrži, u prizemlju, veliku zbirku amfora iz II i III veka p.n.e. i lapidarijum, nalazi se u zgradi Arsan, kući u kojoj se rodio renesansni filozof i pisac Franjo Petrić, koji je živeo u XVI veku i po kome je glavni gradski trg dobio ime. Na spratu su smešteni manji arheološki predmeti iz različitih istorijskih razdoblja, te zbirka knjiga.

Plaže u gradu Cres

U samom gradu Cresu postoji nekoliko lepih i uređenih plaža. Neke od njih imaju i Plavu zastavu, a na nekima ćete naći i ponudu dodatnih sadržaja.

Plaža Mali bok

U prelepoj istoimenoj uvali, nedaleko od centra Cresa, a u blizini mesta Orlec, smeštena je i plaža Mali bok. Šljunkovita je, zapljuskuje je kristalno čisto more i štite je visoke stene koje prave i ugodan hlad. Put do plaže vodi strmom stazicom, ali ovaj trud će se sasvim sigurno isplatiti.

Plaža Sv. Ivan

Ova fantastična plaža jedna je od najlepših na čitavom ostrvu, a sudeći po nemačkom časopisu “Bild“ na visokom 15. mestu po lepoti, od 40 koliko je birano u čitavom svetu. Skrovita je, krasi je netaknuta priroda, ali je put kopnom do nje malo teži. Bolja opcija je prilaz s’ mora, bilo privatnim brodićem, bilo preko organizovane ture.

Obavezno posetite i neku od ovih plaža

Pored ove, neke od najlepših plaža na ostrvu su Plaže Valun, Slatina i Tiha, zatim plaža Meli, Beli Beli, Koromačna i druge.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Grad Cres
Rent-A-Car - Grad CresIzleti/Ekskurzije - Grad CresDrugi gradovi Ostrvo Cres