Destinacije :: Zadarska regija ::

Gornji Karin je mesto smešteno na jugozapadu Hrvatske, na obali Karinskog mora, na oko 30km od Zadra, koji je ujedno jedini veliki grad u blizini.

Karinsko more

Glavni atribut ovog letovališta predstavlja njegova povezanost sa Karinskim morem, tj. povezanost Jadranskog i Karinskog mora. Ovo more je u stvari zatvoreni morski zaliv koji je uskim kanalom spojen sa Novigradskim morem, preko koje se dalje dolazi do samog Jadrana. U ovom živopisnom gradu, gde se reke Karišnica i Bijela ulivaju u more, na samom ušću se mešaju slana i slatka voda, pa se formira mulj. Ovo tzv. blato, je veoma lekovito i koristi se za terapeutske tretmane.

Gornji Karin ima bogatu istoriju koja datira iz rimskog doba, o čemu svedoče arheološki ostaci hrama boginje Latre i mali amfiteatar u kome se kaže da je grad imao u tom trenutku status rimskog muncipija. Prema nekim nalazima, na području nekadašnjeg rimskog Coriniuma, postojao je amfiteatar za priređivanje krvavih gladijatorskih igara.

Turističke atrakcije u blizini grada Gornji Karin

Stanovništvo u Gornjem Karinu se uglavnom bavi stočarstvom, vinogradarstvom, a u velikom povoju je i turistička industrija. Turistička ponuda u gradu je veoma raznovrsna. Posetioci mogu da uživaju u čistom moru, prirodnim lepotama i probaju autohtone gastronomske specijalitete. U Gornjem Karinu i okolini postoji nekoliko znamenitosti. Jedan od njih je kanjon reke Krke i Zrmanje, te vodopadi reke Bijele, Franjevački manastir, a u blizini je i Park prirode Velebit. Na 30km se nalazi Vransko jezero, dok je Nacionalni park Krka na 40km.

Gornji Karin je mirno mesto sa nekoliko kafića i restorana koji nude užitak i kuhinju shodno podneblju, tako da se za svaku noćnu avanturu uputite ka Zadru. Iznad divljih plažica, na kojima se možete baškariti, nalazi se šetalište koje je do određenog dela uređeno, dok se kasnije pretvara u put koji prati more. Naselje je zamišljeno kao kutak u kojem se možete skloniti od gradske gužve i uživati u miru koji nude prijatna klima i gusta šuma, raspoređena unutar, ali i okolo Gornjeg Karina.

Plaža u Gornjem Karinu

Na plaži u Gornjem Karinu uvek ima hlada za posetioce, a odlična je i za porodice sa decom. Ova plaža nije previše moderna i puna sadržaja, pa se preporučuje onima koji uživaju u prirodnim lepotama. Ipak, u blizini ima kafića i prodavnica, a plažu obilaze i prodavci hrane i krofni.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Gornji Karin
Rent-A-Car - Gornji KarinIzleti/Ekskurzije - Gornji Karin

Drugi gradovi Zadarska regija