Destinacije :: Istra ::

Ljupki gradić Funtana nalazi se na delu Istarskog poluostrva gde je obala najrazuđenija, a priroda je ovom predelu podarila bujnu vegetaciju i nestvarnu plažu i tako napravila jedan mali pravi raj za sva čula.

Opština Funtana osnovana je 2006. godine, kada je izdvojena iz opštine Vrsar. Nalazi se na Istri, na 6 km udaljenosti od Poreča. Pa ipak, arheološki nalazi govore o tome da je Funtanska obala bila naseljena još za vreme Neolita, a od vremena Rimljana, što je moguće i dokumentovati.

Kratka istorija Funtana

Na prostoru današnje Zelene Lagune, između ovog mesta i Poreča, nalazila se važna rimska vila, čije su strukture konzervisane i moguće ih je razgledati. Ta je vila imala i poseban akvadukt koji ju je povezivao s područjem Perila ili Funtane, od kog je proistekao i sam naziv mesta.

Samo naseljeno mesto Funtana se izričito spominje 1331. godine, međutim, očigledno da je ono postojalo i ranije, imajući u vidu velike solane za koje se zna da su nasleđene još iz antičkih vremena, a za rad na njima je bio potreban veliki broj ljudi. Osim voda, solana, ribarstva, uzgajališta i poljoprivrede u zaleđu, veoma su značajni kamenolomi koji su se uz obalu na području Funtane nalazili na više mjesta.

Izvori žive vode

Izvori žive vode po kojima je naselje dobilo ime nalaze se tik uz more i na istoj visini kao i njegova površina, ali i pored toga u njima izvire čista pitka voda. Izvore su sve do nedavno koristili žitelji Poreča i unutrašnje Istre, budući da nikada ne presušuju. Zna se da je ova voda pronalazila put do raskošne rimske vile u Zelenoj Laguni. Jedan izvor u Funtani nosi naziv Perila jer su na njemu žene dolazile prati rublje.

Dino park – Zabava za najmlađe

Dinopark Funtana otvoren je 2009. godine i osim izložbe modela dinosaurusa nudi zabavu, avanturu i nezaboravan doživljaj za celu porodicu. U show areni, koja ima 1000  mesta izvode se dnevne predstave Variate – Cirkus i Magic Show. U areni se nalazi i restoran, internet cafe, dino bioskop, kao i dečija igraonica.

Tu je i dečiji vozić, trampolina, dino-streljana, igralište, vidikovac, jahanje na dinosaurima i poni konjima, a moćićete da pogledate i dnevne nastupe vožnje motorom po žici na visini od 25 metara koju izvodi grupa Flying devils. Zabavni deo i sve predstave u dinoparku su besplatne.

Župna crkva Svetog Bernarda

Župna crkva Svetog Bernarda jedna je od najznačajnijih znamenitosti ovog gradića. Sagrađena je tokom 1621. godine, produžena 1941. a obnovljena 1988. Zvonik u sklopu crkve je iz XVII veka. Na nadgrobnoj ploči u crkvi u kojoj je pokopan jedan od grofova Borisi, nalazi se grb te porodice plemenitog porekla. Na zidu iza oltara vredna slika je na platnu i predstavlja Bogorodicu s detetom i svecima.

Funtanski kaštel

Funtanski kaštel spada među zaštićene spomenike kulture. Godine 1610. podigao ga je Bernardo Borisi, koji je sa porodicom pobegao od Turaka, iz Bara. Ovaj zamak ima karakteristike renesanse, na koji su za vreme baroka dodati novi prozorski okviri. Smatra se da je prva građevina u Funtani od koje je mesto počelo da se razvija. Nažalost, unutrašnjost kaštela nije moguće razgledati.

Crkvica Svete Lucije

Crkvica Svete Lucije smeštena je uz samo šetalište, a sagrađena je 1750. godine. Zanimljivo je to da je ova crkva u privatnom vlasništvu, a misa se služi na praznik Svete Lucije.

Crkvica blažene device Marije od milosrđa

Crkvica blažene device Marije od milosrđa je stara srednjovekovna crkva za koju stručnjaci smatraju da može imati i preko 1000 godina. U unutrašnjosti se nalaze grobnice iz XVII i XVIII veka, a crkvica je obnovljena 1998. godine. Pored nje se sve do početka XX veka nalazilo mesno groblje.

Priroda Funtane je prelepa

Lepotu funtanjske obale najlepše je posmatrati sa mora. Tek tada njene uvale i zalivi, ostrva i ostrvca, osamljene plažice i moćno zelenilo, u kombinaciji sa opčinjavajućim morskim plavetnilom, morskim šumovima i mirisima sijaju punim sjajem.

Livade i šume oko Funtane bogate su drvećem maslina, badema, lešnika i trešnje, ali i drugim šumama među kojima se takođe mogu zapaziti zečevi, srne, plašljive veverice i raznorazno mirišljavo cveće.

Plaže u blizini Funtane

Prilikom izbora plaže u blizini Funtane teško da možete pogrešiti. Većina plaža može da se pohvali prestižnom Plavom zastavicom, a posetioci mogu da biraju da li žele uređenu ili usamljenu plažu, sa bogatim sportskim i rekreativnim sadržajima ili onu koja obiluje mirom i tišinom. Takođe, ovde se mogu pronaći peskovite, šljunkovite, kao i stenovite plaže, baš za svačiji ukus.

Plaža Funtana

Plaža Funtana je prirodna šljunkovita i stenovita plaža, uređena i organizovana, sa velikim brojem raznoraznih aktivnosti koje mogu upotpuniti vreme provedeno u sunčanju i kupanju, kao što su odbojka na pesku, mini golf, vožnja biciklom, jedrenje, ronjenje, tenis, stoni tenis, skijanje na vodi i druge. Ova plaža ima poseban deo za decu sa uređenim ulazom u more. Mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani, a i ne moraju, budući da obiljno rastinje obezbeđuje prirodan hlad.

Plaža Belvedere

Plaža Belvedere jedna je od onih za čiji kvalitet garantuje Plava zastavica. Ovde je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, a tu je i prirodan hlad. Gosti plaže mogu birati između stenja, kamenčića ili šljunka, a najbliži kafići i restorani nalaze se na udaljenosti od samo 100 metara.

Plaža Delfin

Plaža Delfin nalazi se južno od Poreča, u sklopu Zelene lagune. Podno šumarka bogatog drvećem hrasta, proteže se stenovita plaža s popločanim delovima koji se savršeno uklapaju u konfiguraciju terena. Plava zastava se ponosno vijori nad kristalno čistim morem i morskom obalom bogatom sportsko-rekreativnim sadržajem.

Posetioci plaže mogu zaigrati odbojku na pesku ili iznajmiti vodene skutere i druge morske rekvizite koji podižu adrenalin dok će za njihovu sigurnost brinuti spasilačka služba. Plaža je opremljena tuševima i kabinama za presvlačenje, a gosti se mogu osvežiti i potkrepiti u obližnjim barovima.

Plaža Bijela

Plaža Bijela, poznata je po svom autokampu. Karakteristična je po stenovitim delovima s blagim šljunkovitim uvalicama koje duboko uranjaju u morske dubine. I ovde za posetioce brine spasilačka služba, a tu su i bazen, kao i štand sa sladoledom u obližnjem baru.

Plaža Petalon

Plaža Petalon kombinuje šljunak, stenje i beton. Nalazi se uz samo naselje, u blizini kampa Porto Sole. Ovde postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Plaža Koversada

Plaža Koversada takođe spada u one koje se ponose Plavom zastavicom. Prekrivena je stenjem i peskom, a postoji deo uređen za decu, pa je veoma pogodna za porodice. Na njoj je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, a nalbliži objekti udaljeni su svega 100 metara.

Plaža Valkanela

Plaža Valkanela nalazi se u predivnoj uvali, u blizini istoimenog kampa, a pokriva područje od 3km između Vrsara i Funtane. Sastoji se od šljunkovitih, stenovitih, betonskih i peščanih delova. Sa nje je moguće videti ostrvca preko puta Vrsara. Omiljena okupljališta najmlađih su sigurna plaža za decu, akvapark, klub za tinejdžere i sportska igrališta. Sadržaja za rekreaciju i sport ne nedostaje, a posetioci se mogu okrepiti u restoranima i barovima uz obalu.

Plaža Puntica

Plaža Puntica smeštena je u okviru malenog istoimenog kampa, i krasi je netaknuta priroda, zelenilo, čisto more i predivan pogled na obližnja ostrvca.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Funtana
Rent-A-Car - FuntanaIzleti/Ekskurzije - Funtana

Drugi gradovi Istra