Destinacije :: Istra ::

Dok prolazite pored lučice ovog ljupkog ribarskog mestašca i zamišljate kako je nekada iz nje Josip Broz Tito isplovljavao za svoj omiljeni letnjikovac, na Brionima, zatim uživate u šetalištu pored mora ili u prizorima šarenih kućica i zgrada prepunih mediteranskog šarma, i dok razmišljate kako vas čeka još neistraženih plaža okruženih borovima, pored kristalno čistog mora, shvatićete da i sledeće godine želite da se odmarate, baš ovde, u Fažani.

Fažana je malo mesto dugačke ribarske tradicije, smešteno na zapadnom delu Istre, preko puta ostrva Brioni i na samo 10km udaljenosti od grada Pule.

Kratka istorija Fažane

Bogatstvo ovog mesta i njenog okruženja bilo je poznato još starim Rimljanima, koji su se na ovom području bavili ribarstvom, uzgojem maslina i vinogradarstvom. Arheološko nalazište na samom trgu Fažane svedoči o tome da je, kako se pretpostavlja početkom I veka otvorena i radionica za proizvodnju keramičkih predmeta, kao što su crepovi, podne cigle, ali iz njenih peći najčešće su izlazile amfore sa poklopcima. Ove amfore su služile za skladištenje i transport kako maslinovog ulja, tako i vina. Prema žigovima na njima, otkriveno je da su prvi vlasnici bili članovi senatorske porodice Lecanii.

Kroz Fažanu je prolazio znameniti carski Flavijevski put, koji je Trst spajao s Pulom. Ni ovo mestašce nije pobeglo burnim događajima tokom istorije, pa je tako bilo pod vlasti raznih grofova, poprište mnogih bitaka između Mletačke Republike i Đenovljana, te, nakon Prvog svetskog rata, kao i drugi delovi Istre pod vlašću Italije.

Razvoj Fažane je, kako za vreme Italijana, tako i u Jugoslaviji bio uslovljen dešavanjima i razvojem elitnog letovališta Briona. Tako su se za vreme Italijana u Fažani razvijale proizvodnja stakla, alkoholnih i bezalkoholnih pića, osnivale fabrike za preradu ribe, proizvodnju karamela i likera, te brodogradilišta. Tada je ovo mesto imalo i značajne smeštajne kapacitete, dva hotela, 13 restroana i gostionicu i tri garaže i benzinske pumpe, dok je za vreme kada je na Brionima bila smeštena Titova rezidencije, bila zatvorena za strane posetioce, fabrike su iz gradića bile izmeštene, a prostor za napredak pomalo skučen.

Ulica La rondinella

Šetnja lavirintom uskih uličica Fažane i posmatranje njenih starih zdanja građenim u različitim stilovima, samo po sebi predstavlja zadovoljstvo. Među njima se ističe uličica La rondinella, što na italijanskom znači lasta, tako nazvana jer je, prema meštanima, toliko uska, da samo ova ptica kroz nju može da proleti. Postoji nekoliko građevina, koje zaslužuju posebnu pažnju.

Župna crkva Sv. Kuzme i Damjana

Župna crkva Sv. Kuzme i Damjana svoje mesto je pronašla tik pored mora, a njen zvonik, koji je najviša građevina u Fažani, dominira celim mestom. Zanimljivo je da je ova crkva na celoj Istri, na najmanjoj nadmorskoj visini, samo 1 metar iznad površine mora. Građena u gotičkom stilu, sa baroknim elementima, sadašnji oblik je dobila 1680. godine.

Prilikom njene poslednje restauracije, 1990. godine, pronađeni su ostaci prozora starije crkve, iz XII veka. Pet drvenih oltara koji se u njoj nalaze, danas predstavljaju pravu vrednost. Kao i druge crkve na istarskom poluostrvu bila je oslikana freskama, međutim, od njih su danas ostali samo tragovi. Crkva je posvećena braći Kuzmi i Damjanu koja su bila progonjena i mučena za vreme cara Dioklecijana.

Crkva Svetog Elizeja

Crkva Svetog Elizeja, nalazi se u poljima, oko 1 km severno od Fažane, a put do nje počinje kod fažanskog groblja. Izgrađena je u VI veku. Nekada je imala zvonik na preslicu, a ostaci preslice postoje i danas. Segmenti sa ranohrišćanskom simbolikom nađeni su čak u okolnim kamenim zidovima.

Istraživači su ispred crkve otkrili i šest grobova, u obliku sarkofaga, uklesanih u stenu, takođe iz starohrišćanskog doba. Po načinu ukopa, naučnici su zaključili da je reč o grobovima imućnijih ljudi. Takođe, pedesetak metara zapadno nalazi se i kosturnica, koja, između ostalog, svedoči o tome da je ovu crkvicu nekada okruživalo naselje. Ono je, međutim, danas nestalo, a crkvica Sv. Elizej je okružena maslinjacima.

Ribarska tradicija i Park Sardela

Ribarska tradicija, a naročito riba sardela zauzimaju posebno mesto, kako na stolovima Fažanskih restorana i konoba, u sklopu Ceste sardela, tako i u tradiciji i kulturi ovog mesta. Simbol ovog divljenja i poštovanja male srebrne ribice je i Park Sardela, svojevrsna izložba skulptura i vajarskih dela na otvorenom, koja na različite načine predstavlja ljubav prema njoj. Interesantna su i imena skulptura, inspirisana govorom lokalnih ribara. Park Sardela se nalazi u sklopu Male ribarske akademije Sardela, u okviru koje se organizuju brojne radionice, kao što je na primer ona posvećena soljenju ribe.

Manifestacije koje se održavaju u Fažani

U Fažani se održavaju i brojne manifestacije i takmičenja, kao što je upravo takmičenje u soljenju ribe, u okviru koga postoji mogućnost kupovine slanih, mariniranih i ostalih proizvoda od sardela uz stručno predavanje o tradicionalnim načinima prerade i pripreme ove ribe.

Fešta od sardela je vreme najživljih okupljanja u ovom mestašcu, kada se čitav niz dešavanja, zabave i relaksacije, odvija upravo ovde, a održava se tokom meseca avgusta. Takođe, u avgustu je na rasporedu i manifestacija Ča ribari znaju koja predstavlja svojevrsnu izložbu starih ribarskih alata, tečajeve njihove izrade i učenje veslanja batanama. Tri meseca nakon soljenja, proglašavaju se pobednici, naravno uz bogatu gastro ponudu u kojoj, naravno, ova riba ima glavnu ulogu.

Festival Rapsodija u plavom

Krajem avgusta održava se festival Rapsodija u plavom, kada se batane i more pretvaraju u jedinstvenu, galeriju mobilnih instalacija na moru, uz koktel žurke i vatreni koktel šou, bogat program za decu, lajt šau i zvuke pop, rok, bluz, evergrin i narodne muzike.

Plaža San Lorenzo

Plaža San Lorenzo se nalazi uz obalu, na južnom kraju Fažane. Odavde se može videti lepa vila San Lorenzo, iz vremena Austrougarske monarhije, po kojoj je i plaža dobila ime. Šljunkovita je, sa malim molom, odakle je moguće skakanje. Na plaži je moguće iznajmiti suncobrane i ležaljke, kupiti voće i povrće i na taj način utoliti glad i osvežiti se, a tu su i tuševi. Na plaži se nalazi i plažni bar Sunrise, gde posetioci mogu popiti kafu ili uživati u omamljujućim voćnim koktelima.

Plaža Dečje igralište

Plaža Dečje igralište, kao što joj i samo ime kaže, u potpunosti je prilagođena porodici sa malom decom, ali i starijim osobama, a posebno, osobama sa invaliditetom. U okolini se nalazi mnogo sadržaja koji će decu zabaviti, a mogu se iznajmiti i ležaljke i suncobrani, postoje tuševi i nekoliko plažnih barova gde se i odrasli mogu opustiti i osvežiti. Ulaz u more je blag, a na plaži se može pronaći prirodnog hlada u sjeni krošnja stabala. Posetioci se još mogu razonoditi igrajući odbojku na pesku, travi ili boćanjem.

Plaža Badel

Plaža Badel se nalazi se ispred nekadašnje, mada danas srušene, istoimene fabrike. Nedavno je, prema ideji jednog dečaka iz ovog mesta, ovo postala prva službena istarska plaža za noćno kupanje. Na plaži se nalazi plažni bar, tuševi, a moguće je iznajmiti suncobrane i ležaljke.

Plaža kampa Pineta

Plaža kampa Pineta je smeštena nedaleko od mesta Fažana, ka severu. Kamp Pineta ima lepu plažu koja sadrži bogatu ponudu raznih sadržaja kao što su: tramboline, tereni za odbojku na pesku, košarku, mali fudbal, mini golf, boćanje, kao i stolovi za stoni tenis. Posetioci takođe mogu iznajmiti razne plažne rekvizite, kao što su džet ski i pedaline. Na plaži postoje i tuševi.

Plaža kampa Bi Village

Plaža se nalazi u južnom delu Istre, u blizini Fažane odmah preko puta nacionalnog parka Brijoni i  pripada novootvorenom kampu Bi Village. Plaže je dugačka 1 kilometar, moderno je opremljena, prikladna kako za decu, tako i za odrasle.Tu je veliki broj restorana, barova i picerija.

Pored ovoga u blizini se nalazi prodavnica sportske opreme, opreme za plažu i vinoteka, a u kampu su dostupne i usluge masaže, manikira i pedikira.

Uprava kampa veliku pažnju posvećuje ekološkoj zaštiti, pa je tako u kampu i izvan njega zasađeno više od 6.000 zimzelenih biljaka i više od 8.000 stabala. Plaža kampa je već nekoliko godina uzastopno nagrađivana Plavom zastavom kao dokaz kvaliteta.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Fažana
Rent-A-Car - FažanaIzleti/Ekskurzije - Fažana

Drugi gradovi Istra