Destinacije :: Dubrovačka regija ::

Dubrovnik je grad, luka i turističko središte južnog hrvatskog primorja. Grad renesanse, istorije i kulture. Smešten je u podnožju Srđa (412 m), u dolini koju prema jugozapadu zatvara uzvišenje Lapada i manji greben sa najstarijim delom Dubrovnika.

Nasipanjem močvarne doline između zaliva Gruško na severu i Starog Porta na jugu i izgradnjom Place (Straduna) stara gradska jezgra spojena su sa predgrađem na drugoj strani doline. Na taj način Stradun je postao središte grada i njegova glavna ulica. Takođe, nakon izgradnje luke u Gruškom zalivu, Gruž se postepeno stapa sa Dubrovnikom i postaju jedno naselje.

Kratka istorija Dubrovnika

Dubrovnik je drevni grad sa uskim ulicama i visokim zidinama, ali i sa otvorenim horizontom, koji mu je omogućio vezu sa celim svetom. Dubrovnik je kroz svoju dugu istoriju uspeo da postane važna trgovačka, društvena i kulturna veza  između istoka i zapada, severa i juga. Zlatno doba Dubrovačke Republike započinje u drugoj polovini XV i traje do kraja XVI veka kada je Dubrovačka mornarica, sa 300 velikih brodova i oko 5000 mornara, bila treća mornarica na svetu. Ovo je bilo razdoblje izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture, javnih objekata, osnivanja viših škola i biblioteka.

Početkom XIX veka Dubrovnik proživljava poslednje dane svoje slobode. Napoleonova vojska 1806. godine okupirala je Dubrovnik. Bio je to kraj ove male države i njene aristokratske vlade. Ipak, ostali su pisani dokumenti, kuće i palate, crkve i manastiri, trgovi i ulice, a pre svega monumentalni bedemi grada kao svedoci bogate i burne prošlosti ovog velikog grada.

Dubrovačka Arhitektura

Čitav Dubrovnik je danas jedan veliki kulturno-istorijski spomenik. Najpoznatija znamenitost grada je njegova specifična arhitektura, odnosno čuvene zidine i kule koje ga opasuju i štite. Zidine su građene i dograđivane od XII do sredine XVII veka. Od mnogobrojnih kula, najmonumentalnija je kula Minčeta iz druge polovine XV veka, koja je postala simbol Dubrovnika. Za bolju odbranu grada sagrađene su dve tvrđave: sa zapadne strane Lovrijenac, a sa istočne Revelin.

Grad ima četvoro gradskih vrata. Inače, srce starog Dubrovnika bilo je smešteno u istočnom delu grada, a obuhvata trg uokviren monumentalnim zgradama kao što su: Knežev dvor, palata Sponza, Orlandov stub, crkva Sv. Vlaha, stolna crkva sa riznicom, dominikanski manastir i crkva. Glavna gradska ulica – Placa (Stradun), jedinstveni je primer dvorane pod vedrim nebom.

Glavna gradska ulica – Placa (Stradun)

Osim istorijskih i kulturnih sadržaja Dubrovnik nudi i veliki izbor kafića, vrhunskih restorana, barova i klubova koji garantuju dobru zabavu. Uz bogat noćni život Dubrovnik se može pohvaliti i izuzetno bogatom gastronomskom ponudom. Izvorna kuhinja ovog podneblja sastoji se uglavnom od laganih jela pripremljenih od sveže ulovljene ribe, plodova mora začinjenih sa domaćim maslinovim uljem, ukusne testenine, povrća uz dodatak mediteranskog bilja.

Čitav grad je okrenut turizmu, suncu i moru. Obasjan je bogatim bojama rascvetanih vrtova i crvenih krovova, i iz daljine se čini kao da pluta na širokom otvorenom moru, uz pratnju večno zelenih okolnih ostrva i ostrvaca.

Rivijera grada Dubrovnika

Rivijera grada Dubrovnika proteže se na  više od 250 km obale, prepune bujne vegetacije južnog Jadrana. Život cveta i na goloj steni uz samo more, zadivljujući svakog posetioca lepotom i intenzivnim mirisima. U vrućim letnjim danima opijajući miris mora meša se sa eteričnim mirisima borova, čempresa, lovora, ružmarina, mirte, ako i raznim drugim aromatičnim biljem i cvećem.

Fontana Onofria dela Kave

Posebno poznata dubrovačka znamenitost je i glavna gradska ulica Placa ili Stradun koja se u dužini od 292 metra proteže od glavnog trga. Najpopularnije je sastajalište Dubrovčana, a na kraju se završava trgom u čijem je središtu velika kupolasta fontana izgrađena 1348. godine po nacrtu arhitekte Onofria dela Kave koja nosi njegovo ime.

Dubrovačka plaža Banje

Dubrovnik pruža široku ponudu kvalitetnih smeštajnih kapaciteta, hotela, apartmana, vila uz mnogobrojne šljunkovite, peščane i stenovite plaže i čisto Jadransko more. Najpoznatija plaža u Dubrovniku je plaža Banje. Ova plaža sa koje se pruža spektakularan pogled na gradske zidine i ostrvo Lokrum ujedno je i jedna od najlepših na Jadranu. Ona privlači mnoge poznate ličnosti i brojne goste iz svih delova sveta.

Osim predivne šljunkovite plaže i čistog mora, kupačima se ovde nudi veliki izbor rekvizita za sport i zabavu, kao i noćni provod u barovima na plaži. Plaža ima tuševe, kabine za presvlačenje, barove i restorane, a mogu se iznajmiti ležaljke, suncobrani, skuteri, pedaline, a nudi se i veliki izbor zabave na vodi poput vožnje na banani, paraglajdinga i ostalih zanimljivosti.

Plaža Sveti Jakov

Plaža Sveti Jakov nalazi se u neposrednoj blizini dubrovačkog starog jezgra, odmah pokraj crkvice Sveti Jakov. Sa ove velike peskovito-šljunkovite plaže možete uživati u spektakularnom pogledu na Stari Grad i ostrvo Lokrum. Na plaži se nalazi kafić i restoran. Ovde možete iznajmiti kajak, uživati u igranju odbojke, u vožnji džet skija i još mnogo toga.

Plaža Danče

Plaža Danče je u stvari stenovito kupalište u blizini gradskog jezgra. Pruža se prema otvorenom moru koje je uvek kristalno čisto. Ova plaža se preporučuje nešto hrabrijim i iskusnijim plivačima pošto zbog otvorenosti ka moru, ovde često znaju biti dosta veliki talasi. Sa plaže Danče možete uživati u još jednoj dubrovačkoj specifičnosti. Stari dubrovački običaj je da uz zvuk zvona obližnje crkve časne sestre mašu brodovima u prolasku. Ovaj običaj potiče iz vremena kada je to bio jedini način komunikacije.

Plaža Kopakabana

Plaža Kopakabana nalazi se u delu Dubrovnika koji se zove Lapad. Sa ove plaže imaćete predivan pogled na dubrovački most, koji je po svojoj izgradnji jedinstven u svetu. Ova velika šljunkovita plaža nudi veliki broj sadržaja: možete uživati u džet-skiju, skijanju na vodi uz pomoć glisera, a tu su i popularne banane, vožnja padobranom i još dosta toga. Takođe, možete iznajmiti kajak i njime oploviti čitavo poluostrvo Lapad. Ova plaža savršen je izbor za decu koja se rado igraju u plićaku, a za odrasle tu su kafić i restoran. Plaža Kopakabana je, takođe opremljena i posebnim pomagalima za osobe s invaliditetom.

Plaža hotela Neptun

Plaža hotela Neptun je jedna od lepših dubrovačkih plaža i nalazi se na Lapadskom poluostrvu, u delu nazvanom Babin Kuk. Na njoj mogu uživati oni koji vole stenovite plaže na kojima se mogu osamiti i uživati u potpunoj privatnosti. Iznad plaže nalaze se kafić, restoran i bazeni hotela Neptun. Iako hotelska, plaža je otvorena za sve turiste.

Plaža hotela President

Plaža hotela President nalazi se u neposrednoj blizini plaže Neptun. Sa ove veoma lepe peskovito – šljunkovite plaže možete uživati u predivnom pogledu na otvoreno more i ostrvo Koločep.

Plaža hotela Bellevue

Plaža hotela Bellevue nalazi se u prelepom zalivu na predelu Gorice i jedno je od najposećenijih dubrovačkih kupališta. Ova peščano-šljunkovita plaža najsunčanija je ujutru ili u rano poslepodne. Osim ležanja na ležaljci ili u plićaku, možete uživati i u kafiću koji se nalazi na samoj plaži, gde možete potražiti osveženje u vrućim letnjim danima. Danas je plaža Bellevue mesto održavanja najjačeg i najzanimljivijeg amaterskog vaterpolo takmičenja na svetu, tzv. “Divlje lige“, tačnije prvenstva dubrovačkih kupališta u vaterpolu u kojoj učestvuje više od 500 takmičara.

Nudističke plaže u Dubrovniku – Plaža Cava i plaža Lokrum

Nudističke plaže u Dubrovniku su plaža Cava koja se nalazi u Lapadu, kao i jedna nudistička plaža na ostrvu Lokrum. Plaža Cava se nalazi u neposrednoj blizini plaže Kopakabana. Ovo je veoma lepa peskovito-šljunkovita plaža sa predivnim pogledom na dubrovačka ostrvca. Plaža na ostvu Lokrum udaljena je svega 5-10 minuta hoda od brodskog pristaništa. Lokrum je jedno od najpoznatijih kupališta za nudiste, jer osim glavne nudističke plaže možete izabrati i neku osamljenu stenu.

Dubrovnik je ujedno i poznato sportsko mesto, koje osim mnogobrojnih terena za golf i tenis nudi različite sportske i rekreativne sadržaje kao što su ronjenje, jahanje konja, jahanje magaraca, jedrenje, džip safari i mnoge druge aktivnosti.

Kako doći?

Što se tiče Hrvatskog avionskog saobraćaja, Dubrovnik je odlično povezan sa Zagrebom i Splitom tokom čitave godine, a sa Osijekom, Pulom i Zadrom tokom letnje sezone. U međunarodnom avionskom saobraćaju do Dubrovnika dolaze letovi iz Velike Britanije, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Italije, Španije i još drugih zemalja.

Dubrovački aerodrom Čilipi smešten je oko 20km južno od centra grada. Vožnja do Dubrovnika traje oko 20 minuta. Ukoliko se odlučite doći automobilom do Dubrovnika pratite autoput do Splita, zatim nastavite do Dubrovnika Jadranskom magistralom koja prati jadransku obalu i sa koje se pruža predivan pogled na hrvatsku obalu. U Dubrovnik se može  i obalnim linijama iz smera Rijeke i Splita. Postoje i direktne trajektne linije sa ostrvom Korčula, Hvarom i lukom Bari u Italiji.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Dubrovnik
Rent-A-Car - DubrovnikIzleti/Ekskurzije - Dubrovnik

Drugi gradovi Dubrovačka regija