Destinacije :: Riječka regija ::

Dramalj je mesto u neposrednoj blizini Crikvenice, sa kojom je povezano dugim šetalištem duž obale. Nalazi se na 15km od Rijeke, a preko puta je smešteno ostrvo Krk. Ima oko 1400 stanovnika, uglavnom zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu. Zbog povoljnih prirodnih uslova, blizine Rijeke i Opatije, u drugoj polovini XX veka ovo mesto su sve više počeli da posećuju turisti, planinari i lovci.

Dramalj je, inače u početku bio ribarska luka puna maslinjaka, a prvi put se spominje početkom 18. veka, kada se trajno naseljava i dobiva naziv: Zagorje – Dramalj. Naselje je počelo da se formira i raste oko crkvice Svete Jelene. Ova crkva je sagrađena na mestu stare kapelice, koja je barokizirana i proširena u 18. veku. Sveta Jelena je danas zaštitnica mesta, a fešta u njenu slavu se održava svake godine 22.maja.

Na poluostrvu Kačjak, nalazi se istoimeno turističko naselje koje sadrži uređene sportske terene, kao i noćni klub. Na terasama restorana možete uživati u predivnom pogledu na ostrvo Krk i plavo Jadransko more. U Dramlju ima nekoliko restorana, prodavnica, ambulanta i pošta. Mesto ima i Dom kulture u kojem se, na visokom nivou, održavaju tradicionalne manifestacije koje predstavljaju duh i religiju ovog podneblja.

Vrtare male

Na području Dramlja nalazi se jama Vrtare male. Duboka je 30-ak metara i prilično zahtevna za istraživanje. Ovde je pronađeno mnoštvo fosilnih ostataka davno izumrlih životinja i uočena velika bioraznolikost podzemnih organizama, pa je zbog toga uvrštena Registar spomenika prirode.

Jama je istraživana u nekoliko navrata, a u poslednjem velikom iskopavanju organizovanom 2007. godine u njoj je pronađen veliki broj fosilnih ostataka pećinskih lavova, pojedinačne kosti vuka i pećinskog medveda, kosti goveda (bizona), jelena, ptica, malih sisara, konja, pa čak i deo noge nosoroga.

Plaža Omorika

Plaža Omorika je betonsko-šljunkovita i idealna je za porodice sa decom. Na njoj možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a ako tražite veći hlad onda se smestite u udobnu senku krošnja bujne meditranske vegetacije. Na plaži se nalazi i bar u kojem se nude razni specijaliteti ovoga kraja, sladoled, i razna osvežavajuća pića. Odmah iznad plaže postoje teniski teren  za one koji se žele malo opustiti uz sport, a osim tenisa posetioci se mogu oprobati i u odbojci na pesku, “piciginu“ i u “icebergu“.

Plaža Kačjak

Plaža Kačjak je specifična zbog betonskih ploča koje je čine. Improvizovana na krajnje dovitljiv način, ploče se besprekorno uklapaju u stenovitu okolinu. Kao i kod Omorike, ovde ćete naći bar, ali i restoran sa specijalitetima iz kraja. Ovde se nalaze brojni tereni za tenis, badminton, stolni tenis, mini golf i druge sportove.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Dramalj
Rent-A-Car - DramaljIzleti/Ekskurzije - Dramalj

Drugi gradovi Riječka regija