Destinacije :: Riječka regija ::

Crikvenica je predivan gradić na hrvatskom primorju, tačnije u Kvarnerskom zalivu Jadranskog mora, sa tradicijom u turizmu koja traje duže od 100 godina. Šta to zapravo znači? To znači da stanovnici ovog mesta već mnogo decenija uče šta turisti žele i šta im je potrebno, te da se isto toliko dugo njihovim potrebama i željama prilagođavaju, težeći, kako da ostave dobar utisak, tako i da posetiocima svog grada omoguće kvalitetan odmor i nezaboravne doživljaje.

Ipak, da ovo mesto nije ispunjeno prelepom prirodom, okruženo čistim i prelepim Jadranom, da ne raspolaže kilometrima šljunkovitih i peščanih plaža, te da nema dovoljno sunčanih dana u godini, gostoljubivost, sama po sebi ne bi bila dovoljna. Takođe, Crikvenica se nalazi na izuzetnom položaju, na samo 30-ak kilometara udaljenosti od prelepe Rijeke, nadomak fantastičnih ostrva Krk, Cres i Rab, i nedaleko od drugih ljupkih mestašca kao što su Selce, Dramlje i Jadranovo.

Planina Velika Kapela

Od vetra Crikvenicu štiti planina Velika Kapela koja se iza nje uzdiže, i ujedno predstavlja pravo blago čistog i zdravog vazduha, bujnog biljnog i životinjskog sveta i mogućnosti za planinarenje i šetnju kroz fantastičnu primorsku prirodu. Na čitavom ovom području se, između ostalog, nalazi i osam staza zanimljivih naziva – Staza valova, Staza krša i kuša, Staza litica, Zelena staza, Nebeska staza, Staza Rimljana, Staza degenije, Ljubavna stazica.

Kratka istorija Crikvenice

Izuzetne geografske i klimatske karakteristike ovog područja nisu ostale nezapažene ni u vreme praistorije. Pod antičkim nazivom Ad Turres, (prev: Kod tor – Kotor, sa značenjem kod tora), Crikvenica je bila poznata kao jedno od važnih naseobina na rimskom putu iz Italije za Dalmaciju.

Za vreme seobe Vizigota, nakon 400. godine n.e. lokalno stanovništvo je bilo primorano da zaštitu potraži na vrhovima brda. Zaklon su pronašli u praistorijskoj tvrđavi, Kotor, i tu izgradili svoje naselje. Kada su pustošenja prestala, meštani su se vratili priobalnom načinu života, i na levoj strani ušća rečice Dubračine sagradili crkvicu posvećenu Blaženoj Devici Mariji.

Osnivačem grada Crikvenice smatra se knez Nikola IV Frankopan, koji pokraj ove crkve, nakon što ju je obnovio, 1412. godine podiže veliku zgradu i poklanja je crkvenom redu pavlina, redovnicima reda svetog Pavla, prvog pustinjaka. Upravo ta manastirska zgrada označava početak nastanka Crikvenice. Smatra se da je po toj crkvi, odnosno crikvi, posvećenoj Blaženoj Devici Mariji, čitavo mesto dobilo ime.

Za sve one koji pored uživanja na suncu i moru, poseta brojnim restoranima, konobama i kafićima, sa impresivnom ponudom kako domaćih, lokalnih, tako i internacionalnih specijaliteta i poslastica, vole da nauče nešto više o mestu u kom su odseli, o njegovim kulturnim i istorijskim vrednostima, Crikvenica ima puno toga da ponudi.

Staro naselje Kotor

Kamenito naselje Kotor, čiji se ostaci nalaze na vrhu obližnjeg brda, smatra se starom Crikvenicom, gde najstariji nađeni materijalni ostaci poreklom pripadaju Ilirima. Bila je to velika naseobina, sa čak pet crkava. Ovo mesto je 1776. godine nastradalo, a uništio ga je veliki požar. Iako se nekoliko porodica posle požara tamo vratilo, danas je ono napušteno i u ruševinama. Pa ipak, ambijent kojim odiše, uske kamene uličice i ostaci starih zgrada imaju određenog šarma i sposobnost da posetioce navedu da osete duh nekih starih vremena, tako da se poseta ovom mestu svakako isplati.

Crkva Blažene Device Marije

Ova crkvica je, dakle, sagrađena u pradavna vremena, ne zna se tačno kada, još za vreme dok je većina stanovništva živela u uzdignutom i utvrđenom Kotoru. Pored toga što ju je pobožni knez Nikola IV Frankopan obnovio i što je sagradio prostrani manastir za časne redovnike Pavline, poklonio im je i brojne posede, lučne prihode i radnike.

Najstariji deo ove crkve je svetilište, sagrađeno u XVI veku, čiji je svod ukrašen gotičko-renesansnim kamenim rebrima. Iz istog vremena potiče i vrlo lep polukružni kameni reljef, s prikazom ispraćenog Hrista.

Manastir i crkva Sv. Antuna

Izgradnja ovog manastirskog kompleksa započeta je 1928. godine, a iako ni manastir ni crkva nisu tako stari, veoma su značajni za istoriju i razvoj grada. Crkva ima romaničke elemente, a pročelje je od klesanog kamena iz badijskog kamenoloma. Unutrašnjost crkve je jednostavna i svetla i ima tri oltara.

Stari mlin Toš

Posetioci Crikvenice imaće prilike da steknu još jedan uvid u način života i aktivnosti starih Crikveničana, posetom Tošu, starom mlinu koji su koristili za preradu maslina, proizvodnju ulja i drugih proizvoda.

Muzej grada Crikvenice

Pored stalnih eksponata i povremenih izložbi, uloga crikveničkog muzeja je sakupljanje primeraka materijalne i nematerijalne baštine s područja Crikvenice, Dramlja, Jadranova i Selca, te njihovo raspoređivanje na odgovarajuća mesta.

Bronzani kip Ribar

Akademski vajar, slikar i profesor iz Crikvenice, Zvonko Car, izradio je bronzani kip ribara, koji se nalazi u gradskoj luci i predstavlja spomenik posvećen bogatoj tradiciji ribarstva ovog mesta. U Crikvenici je takođe moguće obići njegov memorijalni atelje.

Crikvenički akvarijum

Još jedna, moderna atrakcija, informativnog i edukativnog karaktera je veliki crikvenički akvarijum. Zauzima površinu od 200m2, a u njegovom ugodnom ambijentu nalazi se 30 bazena koji svojim izgledom podsećaju na prirodna staništa riba koje u njima plivaju. U njima stanuje preko 100 vrsta jadranskih i 50-ak primeraka tropskih morskih riba, a ima i drugih morskih stvorenja.

Manifestacije koje se održavaju u Crikvenici

Tokom letnjih meseci u Crikvenici se organizuju brojna kulturno zabavna dešavanja, manifestacije, koncerti, modne revije, izložbe i tradicionalne fešte. Zabava često počinje u ranim jutarnjim satima na nekoj od mnogih fascinantnih peščanih plaža, a nastavlja se u nekom od, takođe mnogobrojnih, disko klubova.

Ni ljubitelji sporta neće biti uskraćeni

Ljubitelji sporta i aktivnog odmora mogu izabrati neku od brojnih aktivnosti koje su im na raspolaganju, kao što su biciklizam, mini golf, stoni tenis, jedrenje, fudbal, kuglanje, paintball, planinarenje, rukomet, košarka, odbojka na pesku, skijanje na vodi vožnja džet-skija, paraglajding, ronjenje, plivanje i mnoge druge.

Plaže u blizini Crikvenice

Prvo javno morsko kupalište u Crikvenici izgrađeno je davne 1888. godine i ta godina označava početak razvoja organizovanog turizma.

Duge peščane i šljunkovite plaže, brojne mirne uvale i romantične usamljene prirodne plaže, sportsko-rekreativni centri, prigodni sadržaji za decu, bogata ugostiteljska ponuda, te zabavno-kulturne manifestacije, koje plaže noću pretvaraju u čarobne male pozornice, pružaju mogućnost uživanja za sve generacije i potvrđuju često spominjanu titulu Crikvenici kao rivijeri sa najlepšim plažama.

Plaža Crni Molo (deo je crikveničke gradske plaže)

Plaža Crni Molo deo je crikveničke gradske plaže, naročito pogodna za decu i dostupna osobama sa invaliditetom. Peščana je, more je plitko i potpuno je urbanizovana i organizovana, tako da je posetiocima na raspolaganju veliki broj, kako ugostiteljskih objekata, tako i mogućnosti za zabavu i rekreaciju. Na ovoj plaži dobrodošli su i kućni ljubimci.

Plaža Podvorska

Ljubitelji kućnih ljubimaca će se još više obradovati kada čuju da je 2010. godine u Crikvenici sagrađena i posebna plaža posvećena kućnim ljubimcima. Nalazi se pored lučice Podvorska, pa se i zove Plaža Podvorska. Ulaz na plažu se ne naplaćuje, a na njoj su postavljene nadstrešnice kako bi maleni prijatelji i njihovi vlasnici mogli da se zaštite od sunca.

Plaža Balustrada

Plaža Balustrada je šljunkovita plaža koja se proteže od glavne plaže Gradskog kupališta do centra Crikvenice. Niz godina na ovoj plaži se ponosno viori Plava zastavica. Ulaz na plažu je slobodan, a moguće je iznajmiti ležaljke, suncobrane, pedalina i druge rekvizite. U sklopu plaže se nalazi igralište za decu, dok je u neposrednoj blizini smešten hotel Zagreb.

Plaža Kaštel

Plaža Kaštel takođe je šljunkovita i smeštena u centru ovog mesta. Ulaz je slobodan, ima ležaljki i suncobrana koji se iznajmljuju, dok uz samu plažu gosti mogu uživati u specijalitetima i omiljenim pićima restrorana Stella Maris.

Plaža Omorika

Plaža Omorika, šljunkovita je i kao što joj i samo ime govori, nalazi se ispred hotela Omorika. Pored ležaljki i suncobrana koji se ovde mogu iznajmiti, na njoj se gosti mogu zabaviti uz razne sportove na vodi. U sklopu plaže postoji i nekoliko barova u kojima se mogu okrepiti, dok je ulaz ovde slobodan.

Plaža Kačjak

Plaža Kačjak je dugačka i šljunkovita plaža. Nalazi se u okviru istoimenog turističkog naselja, u mirnoj uvali, okružena mediteranskim rastinjem. Na plaži je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, a u sklopu plaže se nalazi i jedan bar.

Plaža bazeni Varaždin

Plaža bazeni Varaždin predstavlja kompleks bazena ispred hotela Varaždin, sa dva otvorena bazena sa morskom vodom, od kojih je jedan prilagođen deci i neplivačima. Bazeni su ponosni nosioci Plave zastavice, a ulaz je besplatan za goste hotela Varaždin. Uz bazene se nalaze cafe bar i restoran.

Plaža Poli mora (ili Slaven)

Plaža Poli mora takođe nosi Plavu zastavu. Naziva se i Slaven, zbog toga što se nalazi ispred istoimenog hotela. Pored toga što je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, uz nju i u blizini se nalaze brojni kafići i barovi, dok u sklopu samog hotela gosti mogu uživati u velikom izboru jela po pristupačnim cenama, u restoranu Rokan.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Crikvenica
Rent-A-Car - CrikvenicaIzleti/Ekskurzije - Crikvenica
Drugi gradovi Riječka regija