Destinacije :: Dubrovačka regija ::

Drugo najveće mesto opštine Konavle, pored već čuvenog Cavtata, je slikovito i zaista fascinantno mestašce Čilipi, za koje se smatra da ime duguje čuvenoj dubrovačkoj porodici Zilipi, koja je ovde nekada imala svoje prostrane posede. U neposrednoj blizini nalazi se i međunarodni aerodrom Dubrovnik, koji je umnogome doprineo prilbližavanju ovog mesta, ali i čitavih Konavla, ostatku sveta. Čilipi su udaljeni 22 km od Dubrovnika i svega 7 km od Cavtata i njegovih lepih peščanih plaža.

Čilipi su čuveni po tradicionalnim nedeljnim folklornim manifestacijama

Sa nešto manje od 1.000 stanovnika, ovo mestašce uporno odoleva vekovima i ostaje odano starim načinima, sporijem životu, narodnim običajima i tradicijama. Čilipi su čuveni po tradicionalnim nedeljnim folklornim manifestacijama koje meštani izvode na svom trgu pred Crkvom Svetog Nikole, koje iz godine u godinu posećuje sve više turista, a ovu manifestaciju, koju krase narodne nošnje ručne izrade i tradicionalni folklor, možete pratiti sa velikih stepenica koje se spuštaju na trg i čine neku vrstu tribina, i njegovu pozornicu.

Čilipi odlikuje slikovita arhitektura, kamene javne i porodične kuće

Inače, Čilipe odlikuje slikovita arhitektura, kamene javne i porodične kuće, sa prepoznatljivim mediteranskim fasadama od belog kamena i uske uličice koje vrludaju između njih. Obilazak ovog bajkovitog mesta nije dug, ali ćete ipak imati šta da vidite.

Crkva Svetog Nikole (XVI vek)

Na gradskom trgu nalazi se Crkva Svetog Nikole, izgrađena u XVI veku na temeljima nekadašnje crkve koja je bila tu. Ovaj verski objekat napravljen je od kamena koje se dovlačio sa same obale mora, i uz crkvu je podignut župni dvor, a građevine su tokom vekova više puta obnavljane, dorađivane i ulepšavane. Nalaze se u lepom okruženju mediteranskog plemenitog drveća i sa ostalim zgradama na trgu čine jedinstvenu celinu.

Zavičajni muzej Konavla

Čilipi se mogu pohvaliti i Zavičajnim muzejem Konavla, jer samo on privlači mnogobrojne posetioce iz čitave regije. Osnovan je 1974. godine, i nalazi se u zgradi nekadašnje seoske blagajne, na trgu pored crkve. Ovde je prikupljen i izložen entnološki fond Konavla, predstavljen izložbom u prostoru tipične kuće ovog podneblja.

Etnološka zbirka danas sadrži oko 500 eksponata među kojima su izložene i razne narodne nošnje, tkanine bogatih vezova i tekstilne rukotvorine, zatim nakit, oružje i tradicionalni muzički instrumenti, kao i predmeti od upotrebne vrednosti, pa je ova zavičajna kuća pravo putovanje u prošlost i predočava sve lepote i teškoće jednostavnijeg i čini se, mirnijeg života prošlosti.

Plažica Pasjači (Neslužbeno, najlepša plaža na Hrvatskom primorju)

Čitava obala, od Cavtata pa sve do granice sa Crnom Gorom sačinjena je različitih vrsta plaži. A, neslužbeno, najlepša plaža na čitavom Hrvatskom primorju nalazi se na samo 5 km južno od Čilipa, u mestu Popovići. Strmi prilaz plažici Pasjači olakšan je dugim, stepenicama uklesanim u samu stenu, pa je i sam put do nje neverovatan. Prolazi se još i kroz prirodan tunel, i sve u svemu, ovaj napor se sasvim isplati jer stižete u pravi tropski pejaž.

Najifiniji, čist sitan šljunak, kristalna prozirnost vode, modre i tirkizne nijanse i otvoren pogled na pučinu čine ovu plažu sasvim jedinstvenom. S obzirom na to da je ova plaža dosta nepristupačna za brodove i jedrilice, ovde nikada nema preterano puno kupača niti velikih grupa turista, pa iskoristite iskustvo meštana, ponesite sa sobom sve što vam treba i jedan dan provedite na Pasjači.

Plaža Pendža

U mestu Radovčići, nalazi se takođe prelepa skivena plaža Pendža, s vrlo čistim morem. I do ove plaže vode kamene stepenice uklesane u stene i pravi je mali raj za sve ljubitelje osame, sunčanja na stenama i plivanja. Dakle, ovo nije tradicionalna plaža, već miks stena i otvorenog mora i privlači pre svega avanturiste i zaljublenike u neobične plaže i pejzaže.

Plaže do kojih se dolazi stazom ka Cavtatu

Takođe, možete se prošetati stazom ka Cavtatu i odabrati samo svoje mesto za kupanje, ili stići do prelepih borovih šumica Cavtata i kupati se na tamošnjim plažama. Zbog hotela i apartmana u Cavtatu, plaže su uglavnom betonske, ali ima i stenovitih, gde možete uživati u kristalno čistom moru i naći neki privatni skriveni kutak.

Plaže Supetar, Albatros i Hrvatska

U dnu uvale gradske luke Cavtata izgrađeni su turistički i ugostiteljski objekati gde se nalaze plaže s dugim obalama, sve do rta Prahljevca. Tu su: plaža kod hotela „Supetar“, šljunkovita plaža ispred hotela „Albatros“, zatim stenovita plaža koja spada u hotelski kompleks „Hrvatska“, a tu su i mnoge druge slične plaže i plažice.

Dubrovnik i Herceg Novi su vam na jedva pola sata vožnje

Ukoliko ste stigli sopstvenim prevozom, Dubrovnik i Herceg Novi su vam na jedva pola sata vožnje, pa bi se moglo reći da je mesto Čilipi zaista pravi izbor za sve one koji žele da uživaju u miru i opuštenoj atmosferi, a da opet u blizini imaju veliki izbror različitih plaža, i na dohvat ruke, ne samo aerodrom, već i bogatu turističku i kulturnu ponudu Cavtata i Dubrovnika.

Čilipi su idealna lokacija ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora

Čilipi se nalaze na izuzetnoj lokaciji ukoliko ste raspoloženi za aktivan odmor, i možete uživati u celokupnoj turističkoj ponudi Konavla i Dubrovnika: na raspolaganju su vam mnoge pešačke i biciklističke staze koje povezuju Cavtat i Čilipe, čuvena Plava staza za rekreativno jahanje, možete iznajmiti bagije i ATV vozila, a čitavo Konavle možete obići i turističkim vozićima. A iznad Mihanića i Pridvorja nalazi se jedna fantastična stena koja je uređena za slobodno penjanje.

Morsko dno Cavtata je veoma atraktivno za ronilačke aktivnosti

Takođe, ukoliko želite da zaronite u istoriju i kulturu, morsko dno Cavtata i Molunta izuzetno je atraktivno za ronilačke aktivnosti. Pod vodom ima više aheoloških nalazišta sa amforama i pitosima, a tu su i podvodne pećine, potopljeni brodovi i prave, zaista uzbudljive avanture.

Adrenalinski Park Sveta Ana

Za prave avanturiste i zaljubljenike u opasnost, na 12 km od Čilipa nalazi se Adrenalinski Park Sveta Ana, namenjen svima koji obožavaju takmičenje i izazove uzbudljivih igara.

Možete posetiti bogatu kulturnu baštinu, galerije i muzeje grada Cavtata

Za one nešto mirnije prirode, tu je bogata kulturna baština, galerije i muzeji grada Cavtata, groblje Svetog Roka sa monumentalnim mauzolejem porodice Račić, kao i veoma lepa zbirka Baltazara Bogišića, u kojoj se čuva preko 35.000 jedinica knjižne, muzejske i arhivske građe.

Obavezno odvojite jedan dan za izlet do Dubrovnika

Pošto ste već tako blizu, odvojte jedan dan pa posetite Dubrovnik, mada se sve što Dubrovnik ima da ponudi ne može obići ni za jedan dan. Dubrovčani će vam čak reći da ni čitav jedan život nije dovoljan da se upoznaju sve tajne ovog čudesnog grada.

Okolina Čilipa i Konavle nude mnogobrojne mogućnosti za predivan odmor

Okolina Čilipa i Konavle nude mnogobrojne mogućnosti za sportski i rekreativan odmor, a ima i više mesta do kojih se organizuju ture, poput čuvenog Sokol Grada u dubrovačkom zaleđu ili lepo i disciplinovano uređenog franjevačkog manstira Pridvorje, pod murvama, platanima i topolama, okruženo izvorima i rekom, ili stare mlin na reci Ljutoj iz 1550. godine, dok je i čitav gornji tok ove zapenušane reke ekološki zaštićen predeo jedinstvenih karakterisitka.

Đurovića Špilja – Dugačka 150 metara

Ako budete dolazili iz pravca aerodorma, na putu ka samom gradiću naići ćete na jednu od najvećih znamenitosti ovoga kraja. Đurovića Špilja dugačka je 150 metara, pa je pravo spelelološko iskustvo, a i vredan arheološki spomenik, jer su u njoj pronađeni ostaci kostiju i posuda koji stižu još iz bronzanog doba. Oni svedoče o prvim meštanima ovog lepog kraja i  bogatoj prirodi.

U okolini Čilipa se nalazi čak 115 nekropola

Čitavo ovo područje ima dugu istoriju, pa se okolo Čilipa nalazi čak 115 nekropola, koje su često na nepristupačnim mestima, i kriju grobne inventare nekadašnjih velikih gospodara.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Čilipi
Rent-A-Car - ČilipiIzleti/Ekskurzije - Čilipi

Drugi gradovi Dubrovačka regija