Destinacije :: Dubrovačka regija ::

Gotovo na najjužnijoj tački dubrovačke rivijere nalazi se idilično letovalište Cavtat, pružajući se niz brdovito gorje ka moru i svoja dva zaliva. Ovaj gradić ima tek nešto više od 1.500 stanovnika, ali zato ima dugu i bogatu istoriju koju ćete sresti na svakom koraku – od arheoloških lokaliteta iz vremena kada se grad zvao Epidauros, preko ostataka rimskih zidova i puteva, sve do barokne raskoši crkava i manastira, u tipično mediteranskoj klimi i arhitekturi. Ovde će vas dočekati neverovatan spoj planina i mora kakav se retko gde u svetu sreće, sa plažama u senci i mirisnih pinjola.

Plaža Plat

Posebno treba istaći Plat, plažu na pola puta ka susednom gradiću Mlini. Ova šljunkovita plaža jedna je od najlepših na čitavoj dubrovačkoj rivijeri, i zapravo je sastavljena od većeg broja manjih plaža, gde će svoj lepi, udobni, uzbudljivi ili mirni kutak pronaći svi – čak i ljubitelj potpune slobode i privatnosti, jer je jedna od ovih plažica namenjena nudistima.

Na ovim plažama ćete naći i one koje su idealne za porodice sa malom decom, zbog pogodne, plitke obale. Savet je da plažne rekvizite ponesete sa sobom, jer ovde nećete moći da ih iznajmite, iako postoji jedan izvrstan restoran domaće kuhinje sa kafe-barom.

Cavtat je grad predivnih palata, letnjikovaca i hotela

Cavtat je grad predivnih palata, letnjikovaca i hotela, izuzetno prijatne klime. Smestio se na poluostrvu Rat, koje sa poluostrvom Sustijepan zatvara ovaj zaliv. Jednom od najatraktivnijih destinacija čine ga upravo prelepa priroda i bogato kulturno nasleđe, te nemojte propustiti da posetite Knežev Dvor, renesansnu palatu iz XVI veka, koja je bila sedište dubrovačkog kneza, a koja je danas muzej i čuva veliki broj umetničkih dela.

Čisto more i predivna priroda su glavne odlike Cavtata

Jedinstvenost Cavtata je i njegov izuzetno očuvan ekositstem, te vas ovde, u bogatoj prirodi mediteranskih palmi, borova, čempresa i maslina očekuje i naravno kristalno čisto more. Čitavom obalom nalaze se uske ili šire plaže, uglavnom prirodnih, stenovitih karakteristika prilagođenih za sve ukuse.

Cavtat poseduje jedan od najdužih korzoa na hrvatskom primorju

Od velike luke, pa dužinom od neverovatnih 7 km, s jednog na drugi kraj Cavtata proteže se jedan od najlepših i nadužih korzoa na hrvatskom primorju. Šetajući ovuda nećete moći da ne primetite monumentalni mermerni spomenik Baltazaru Bogišiću, velikom  naučniku i filozofu, članu mnogih ekskluzivnih naučnih društava, i jednog od najpoznatijih stanovnika ovoga grada. Ali, ova promenada neće vas provesti kroz sam grad.

Ako želite da prošetate tipično uskim, kamenim ulicama Starog grada i posetite Crkvu Svetog Nikole ili Franjevački manastir, pripremite se da saznate zašto su ljudi ovde dobrog zdravlja. Ovde vas čekaju lepi usponi uz brda na koju god stranu krenuli, ali i neverovatni vidikovci na zalive, šarmantnu panoramu grada prošaranu zelenilom i plavetnilo mora, zbog kojih vredi podneti i veće napore.

Stari grad

Stari grad ima što šta da ponudi, bilo preko dana, bilo u večernjim časovima, mada se večeri najlepše provode na samoj obali mora. Ovaj deo grada pruža neverovatnu promenu ritma – sa užurbane i bučne promenade možete se izgubiti u ovom istorijskom delu grada koji se lagano penje ka groblju i čuvenom Mauzoleju.

Ne žurite i uživajte u neverovatnoj atmosferi prošlosti grada. Groblje Svetog Roka koje se vidi iz gotovo celog podnožja naći ćete na samom vrhu jednog od najviših brda. Samo groblje u celini je neverovatan spomenik, ali je razlog mnogih poseta porodični Mauzolej porodice Račić, koji je rad čuvenog vajara Ivana Meštrovića.

Cavtat je idealno polazno mesto za istraživanje cele dubrovačke rivijere

Cavtat je idealno mesto za polazak na jednodnevne izlete. Tako možete posetiti Mljet, Korčulu, Elafite, Pelješac, kao i brojna druga mesta. Uputite se na Morsku stazu i oprobajte se u rekreativnom jahanju, posetite Ćilipe, mesto u kojem se održavaju razne folklorne i kulturne manifestacije.

Dok boravite u Cavtatu možete uživati u velikom broju sportova

Ljubitelji sporta i aktivnog odmora u Cavtatu mogu uživati u odbojci na pesku, rukometu, fudbalu, ali i surfovanju, ronjenju, podvodnom fotografisanju i ribolovu, jedrenju i raznim vodenim aktivnostima. Možete uzeti i neku od tura brodićima do obližnjih ostrva Lopuda, Koločepa ili Šipana, i uživati u pogeldu na grad sa mora.

Napravite jednodnevni izlet do Dubrovnika

Ako se zateknete u Cavtatu, odvojte jedan dan da posetite Dubrovnik, udaljen jedva 20 km. Ovaj grad ima jedinstvenu istoriju i kulturu, i kao jedan od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova na Jadranu, nalazi se pod zaštitom UNESCO povelje.

Posetite gradić Ston i najduži zid u Evropi

Ukoliko krenete iz Cavtata na drugu stranu, na samom početku Pelješca, nalazi se gradić Ston, poznat kao grad soli i vina. U Stonu treba obići jedno od evropskih čuda: najduži zid u Evropi, dugačak preko 5 km, ali i crkve i manastire, kao i duždevu palatu.

Cavtat je pravi turistički biser na dubrovačkoj rivijeri

U Cavtatu vas ravnodušnim neće ostaviti ni turistička ponuda. Sa svojom dugačkom rivijerom, mnoštvom raznovrsnih kafića, pabova i plažnih barova, sa svojim suvenirnicama i spomenicima, ovaj mediteranski gradić bogate kulturne istorije zaista ima raskošnu ponudu. Opustite se i uživajte u fenomenalnim vinima, i izvrsnim specijalitetima domaće, tradicionalne i internacionalne kuhinje, a probajte i neke riblje specijalitete i gastronomije sa plodovima mora, jer ćete ovde uvek moći da nađete svežu ribu, nekada tek samo par časova pošto je izvađena iz mora.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Cavtat
Rent-A-Car - CavtatIzleti/Ekskurzije - Cavtat
Drugi gradovi Dubrovačka regija