Destinacije :: Istra ::

Nekada davno, na jednom čarobnom, zelenom brežuljku i u prelepom gradiću živeo je jedan kralj… Ovako, baš kao što počinju bajke, mogla bi početi priča o Buzetu, gradiću bajkovitog izgleda, smeštenom u samom srcu severnog dela hrvatske Istre, u blizini granice sa Slovenijom, između tri velike gradske sredine, a to su Rijeka, Trst i Koper.

Buzet – Grad Tartufa

Buzet mnogi nazivaju i gradom tartufa, budući da se u njegovoj okolini može naći ova retka i skupocena podzemna pečurka, koja se po kvalitetu može meriti sa najpoznatijim i najkvalitetnijim belim tartufima iz Italije. Brežuljak na kome se našao, visok je 150 metara, a ispod njega prostire se plodna dolina najlepše i najduže istarske reke, Mirne. U podnožju brda se razvija i širi novi deo Buzeta, poznat i pod imenom Fontana.

Golupska jama i Podrebarska pećina

Buzeština, kako se naziva šire područje ovog grada, sa brojnim selima i zaseocima, naseljen je još od antičkih vremena. O tome svedoče praistorijski ostaci kamenih predmeta, nađenih na više arheoloških nalazišta, kao što su Golupska jama, Podrebarska pećina i druga. Smatra se da su se još u bronzano doba u ovu oblast doselili Iliri, i kao što je bio njihov običaj, zidovima ograđeno naselje sagradili su na vrhu brežuljka.

Kratka istorija Buzeta

Zna se da su početkom nove ere Buzetom vladali Rimljani, a zahvaljujući ploči, koju su meštani ovog naselja podigli boginji Augusti u znak zahvalnosti što je njihovo mesto, tada poznato pod imenom Pinquentum mimoišla epidemija kuge, Buzet se pominje još 192. godine n.e.

Krajem VIII veka čitavom Istrom su zavladali Franci, koji su uveli feudalni sistem. Gradovi, tvrđave čiji su gospodari uglavnom postale nemačke porodice, bile su tada podizane. Otud u okolini Buzeta nekoliko dobro očuvanih ostataka srednjovekovnih gradova, kao što su Crni grad, Beli grad, iznad Ročkog polja, kastel Petrapolisa i drugi.

Od 1797. godine Buzet pripada Mletačkoj Republici, i to ujedno predstavlja doba blagostanja i relativnog mira za ovo mesto. U to vreme se o gradu veoma vodilo računa, između ostalog su izgrađena Velika i Mala vrata, zbog tursko – mletačkih ratova, izuzetne arhitektonske vrednosti, obnavljane su gradske zidine, sagrađena je Mala šterna i razmišljalo se o najefikasnijoj odbrani od neprijatelja. Padom Mletačke Republike Istra je došla pod vlast Austrije koja je ostala na ovim prostorima sve do 1918. godine.

Stari grad Buzet

Stari grad Buzet predstavlja jedan od poznatijih srednjovekovnih istarskih gradića i izgrađen je u tipičnom akropoljskom stilu. Njegovim uskim kamenim uličicama milina je prošetati, a vidik koji se odozgo pruža na zelena prostranstva, vinograde, maslinjake i livade je izuzetan doživljaj. U ovom gradiću postoje mnoge kulturno istorijske i verske znamenitosti koje bi valjalo obići. Neke od njih su:

Župna crkva Blažene Device Marije

Župna crkva Blažene Device Marije, izgrađena je na mestu srednjovekovne gotičke crkve koja poseduje bogatu riznicu dragocenog liturgijskog posuđa i predmeta od takozvane sitne plastike. Tu su i vredne orgulje Gaetana Callida iz 1787. godine. Ova crkva i, pre svega, njen zvonik izgrađen 1514. godine su zaštitni znak Buzeta. Zvonik je obnovljen tokom 1796. godine i sadrži grbove i ploče sa natpisima na glagoljici.

Barokna fontana

Barokna fontana – obnovljena 1789 godine jedna je od najlepših sačuvanih gradskih fontana na Istri.

Zavičajni muzej

Zavičajni muzej sagrađen je 1639. godine, i tada je to zapravo bila Palata Bigatto. Za posetioce je otvoren 1961. godine, od kada predstavlja muzej u kome postoji kulturno-istorijsko i umetničko odeljenje, bogata entografska zbirka koja obuzvata narodne nošnje, staru buzetsku kuhinju, zbirku poljoprivrednog alata, a tu je i arheološka zbirka čiji je jedan od najzanimljivijih izložbenih primeraka buzetska minđuša. Čak 18 primeraka ove minđuše, karakterističnog oblika, pronađeno je na groblju u Meljici, a dva primerka, na Sovinjskom brdu. Veruje se da je ovaj tip minđuše pripadao nošnji ranosrednjoevropskog romanizovanog ilirokeltskog stanovništva.

Crkva Sv. Jurija

Crkva Sv. Jurija izgrađena je 1611. godine, a nadograđena tokom XVIII veka. U njenom sastavu nalaze se dragoceni drveni pozlaćeni oltari iz XVII veka, drvorezbarene horske klupe i velike slike umetnika, Tiepelovih sledbenika. Preslica nad bedemom je iz XV veka.

U starom gradu se mogu videti još mnoge druge stare građevine, bedemi i delovi bedema, kuće, palate i skladišta, iz doba renesanse i baroka.

Muzičko društvo „Sokol“

Buzet je poznat i po još jednoj specifičnosti, a to je da je najstariji hrvatski limeni muzički sastav osnovan upravo u njemu, još 1905. godine. Tada je osnovano muzičko društvo „Sokol“ koje je aktivno i dan danas.

Sportske aktivnosti u Buzetu

U okolini Buzeta postoje mnoge pešačke i planinske staze i često se organizuju ture za ljubitelje kako ovog sporta, tako i biciklizma. Na ovaj način se mogu obići stari srednjovekovni gradovi u okolini, planinski delovi kao što je Ćićarija, nedaleko od Buzeta, ili se pratiti vinske staze, budući da je, između ostalog, ovaj kraj poznat i po pitkom i kvalitetnom vinu. Uz sve ovo, posetioci takođe mogu uživati i u drugim, bilo organizovanim, bilo individualnim aktivnostima kao što su paragliding, zmajarenje ili speleologija, a kraj je popularan i za slobodno penjanje po stenama.

Manifestacije koje se održavaju u Buzetu

U Buzetu i okolini tokom godine se održavaju brojne zanimljive manifestacije i događanja, od kojih je najpoznatija i najmasovnija manifestacija posvećena starom gradu, a nosi ime Subotina po starinski. Na taj dan, krajem avgusta, otvaraju se stare majstorske radionice, kojih je nekada bilo najviše upravo ovde. Neke od njih su stara gradska pekara, stara kovačnica, gradska apoteka. Tada u Buzet pristižu mnoge stare zanatlije, svirači tradicionalnih instrumenata, učesnici narodnog pozorišta, dimničari, sladoledžije, ulični zabavljači, a na pijaci se mogu kupiti autohtnoni proizvodi. Zabava, naravno traje do duboko u noć.

Tartufima u čast, svake godine u septembru i oktobru se organizuju Dani tartufa, a u Buzetu se svakog drugog vikenda tokom septembra organizuje velika narodna svetkovina, kada se u ogromnom, nekoliko metara širokom tiganju priprema i velika kajgana – fritaja, s više od 2000 jaja i 10 kilograma tartufa, čime službeno i počinje ova manifestacija.

Takođe, tokom godine se u ovom mestu i okolini organizuju mnoge biciklističke trke, kao i trke formulama i motorima, naročito među decom popularni maskembali, kao i mnoge manifestacije posvećene izuzetnoj gastronomskoj ponudi ovog kraja.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Buzet
Rent-A-Car - BuzetIzleti/Ekskurzije - Buzet
Drugi gradovi Istra