Destinacije :: Splitska regija ::

Makarska rivijera je bogata za takav jedan dragulj poput ovog prekrasnog mesta. Brist je nadaleko poznat po svojoj lepoti i po obilju prelepih plaža koje godinama unazad posećuje veliki broj turista. Prelepe plaže svakako jesu zaštitnički znak, ali ništa manje fascinantni nisu ni mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici koji obiluju u ovom prekrasnom gradiću. Brist je smešten između mora i planine Biokovo. Ovako ušuškan, pruža svojim posetiocima izvanredne vremenske prilike za odmor u gotovo bilo koje doba godine.

Brist je od grada Makarske udaljen oko 40 kilometara. Ovaj veliki i poznati turistički biser Jadrana smešten je u prirodnoj luci, tik između dva poluostrva – Osejava i Sv. Petar. Karakteriše ga, ne samo izvanredna lokacija što se turizma tiče, već i brojni kulturni, politički i ekonomski sadržaji. Sa više od 15 000 stanovnika, Makarska je jedan od najvažnijih gradova hrvatskog primorja.

Brist se nalazi između Makarske i Ploča, pa često posetioci ovog prekrasnog malog mesta obiđu i Ploče. Ovaj gradić smešten je u dolini reke Neretve, a okolinu grada čine Baćinska jezera, ušće Neretve, Jadransko more i mnogobrojna brda. Upravo iz ovih razloga turisti rado iz Brista dolaze do Ploča, gde se odlučuju da provedu neko vreme. Budući da je Bristu podarena dobra klima, stanovništvo se većinski oduvek bavilo agrikulturom.  Osim razvijene agrikulture, kao što je bilo i za pretpostaviti, razvijen je i ribolov, kao osnovna i sporedna aktivnost većinskog dela stanovništva.

Kako je Brist dobio ime?

Brist duguje svoje ime drvetu brest. Ovo ime datira još iz 1571. godine ali se, možda sa pravom, pretpostavlja da je samo mesto Brist mnogo starije nego iskopine i arheološki nalazi pronađeni na ovom području.

Letovalište Brist je izuzetno pogodan za aktivan odmor

Za sve one turiste koji se ne zadovoljavaju odmorom na plaži u Bristu postoji raznovrsna ponuda kako biste ispunili svoj odmor. Tu su tereni za fudbal i odbojku na kojima možete provoditi koliko god vremena želite, a u gradu je moguće i baviti se biciklizmom i džogingom. Uz sve ovo, i svi vodeni sportovi zastupljeni su u velikoj meri.

Crkva Svete Margarite (XV vek)

Sakralni simbol Brista je svakako crkva Svete Margarite. Ova crkva potiče još iz XV veka, a u njenoj apsidi sačuvane su nadgrobne ploče porodice Kačić.  Arhitektura crkve je zaista impozantna, dok njena unutrašnjost krije svojevrsno blago sakralnih riznica različitih osveštanih spisa i predmeta. Osim arhitekture i unutrašnjosti, oko same crkve se nalaze ostaci starog naselja i kamenih kuća. Andrija Kačić Miošić, jedan od najpoznatijih pesnika ovih krajeva, po legendi se rodio u jednoj od puškarnica pokraj crkve.

Spomenik Andriji Kačiću Miošiću

U Bristu se takođe nalazi i nova crkva Svete Margarite koja je podignuta nešto kasnije od originalne crkve – 1870. godine. Spomenik Andriji Kačiću Miošiću, najčitanijem hrvatskom pesniku i autoru dela „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“, nalazi se pored nove crkve Svete Margarite. Sam spomenik je nazaobilazna tačka turista koji dolaze u Brist i okružen je bujnom zelenom vegetacijom, te ćete ovde u vrelim danima naći hlad i moći dase relaksirate.

Crkva svetog Ante Padovanskog

Još jedan u nizu bisera sakralne arhitekture i kulture je svakako crkva sv. Ante Padovanskog. Crkva je podignuta početko XIX veka na morskoj obali i to upravo na temeljima kapele koja je bila osnovana u XVI veku. U crkvi se nalaze velika slika Bogorodice sa Sv. Antom i Sv. Ivanom – najverovatnije mletački rad iz XVI i XVII veka. Ovaj svojevrsni primerak pozno barokne sakralne arhikture je renoviran 1988. godine zaslugom Ljubomira Milošića i porodice Miošić.

Kompleks kuća Miošić i Diana (XVII vek)

Uz samu obalu, na prelazu između kopna i besprekornog plavetnila Jadranskog mora nalazi se kopmleks kuća Miošić i Diana. Kuće potiču čak iz XVII veka i zaštićeni su spomenici kulture.

Osnovna škola u Bristu (1878. godina)

Zgrada u kojoj se trenutno nalazi Osnovna škola u Bristu, nekada je bila zgrada pučke škole. Ona vodi poreklo čak iz 1878. godine iako institucija Osnovne škole u Bristu postoji još od 1863. godine. Danas je ova zgrada očuvana kao spomenik kulture i svakako jedan od simbola ovog šarmantnog mediteranskog grada.

Kupanje i plaže u blizini Brista

Brist je danas poznat kulturni i ekonomski centar, a kao i većina naselja na obali Jadrana, potpuno je okrenut turizmu. U samom gradu ne živi više od 500 stanovnika, a većina se bavi turizmom. Zadivljujuća je informacija da i pored toga što grad ima oko 500 stanovnika, on raspolaže sa 550 ležajeva u različitim vrstama smeštaja.

Najčešće ga obilaze turisti želji odmora i tišine. Brist krase prelepe šljunkovite plaže na kojima ćete moći da uživate i opustite se. Tako je i glavna plaža u Bristu šljunkovita, sa prošaranim kamenčićima. Potpuno je prirodna, nema mnogo turističkih sadržaja, a veoma je pogodna za roditelje sa decom. Ukoliko planirate da je posetite kolima treba da znate da je parking ovde isključivo privatni i da se naplaćuje. Duž plaže postoji lepo šetelište, a tu su i vile i hoteli gde možete naći smeštaj.

Inače, iskonski dalmatinski duh dominira čitavim gradom, pa ukoliko ste ljubitelj ovakve vrste odmora, posetite Brist i ostaćete oduševljeni.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Brist
Rent-A-Car - BristIzleti/Ekskurzije - Brist

Drugi gradovi Splitska regija