Destinacije :: Splitska regija ::

Godina je bila teška. Bilo je problema na poslu, a vremena za sve obaveze nedovoljno. Gužva u saobraćaju začinjavala je svaki dan. Provoda tokom godine nije bilo dovoljno, a ni onde gde ste bili niste uživali, znajući da vas čeka dug put kući i da sutra morate rano da ustanete. Niste proveli ni dovoljno vremena u prirodi, na svežem vazduhu, stres se nakupio, umorni ste i nervozni. Međutim, konačno je stiglo vreme za odmor. Napokon ćete moći da odahnete, nadište se, odmorite se i proveselite. Ali gde otići?

Božanstvena priroda, tišina, mir, zvuk talasa i galebova

Treba vam mirno mesto, bez buke i galame, da biste mogli da čujete tišinu, zvuk talasa i krikove galebova. Prizori moraju biti očaravajući, a plavetnilo mora i okolna priroda takvi da se urežu u pamćenje i „drže“ vas bar do sledećeg odmora. Želite da osećate spokoj dok šetate uličicama mesta gde ste odseli, a opet, voleli biste i da vam neki veći grad bude blizu, kako biste mogli da posetite njegove znamenitosti i uživate u zadovoljstvima šopinga.

I evo, opisali ste Bratuš, na Makarskoj rivijeri, tradicionalno ribarsko mestašce u centralnoj Dalmaciji, koje je zadržalo autentični šarm nekih prošlih vremena. Nalazi se na samo 5km udaljenosti od velikog turističkog centra Makarske, a u blizini je i gradić Omiš sa svojim brojnim kulturno istorijskim spomenicima.

Planina Biokovo

Planina Biokovo nadvija se nad celom makarskom rivijerom i prava je oaza za biciklizam, planinarenje, paraglajding i sve one koji uživaju u avanturama i pustolovinama koje može da priredi netaknuta priroda.

Kratka istorija Bratuša

Bratuš se prvi put pominje 1674. godine, a smatra se da je mesto prvi put naseljeno tokom XVIII veka, kada se nekoliko porodica doselilo iz obližnjeg, takođe primorskog mesta, Podgore. Stare kamene kuće i uske uličice, cveće i mediteransko rastinje iz vrtova upotpuniće užitak dok prolazite ulicama ovog mestašca.

Kačićevi dvori (300 godina staro zdanje)

U centru ovog mesta nalaze se Kačićevi dvori, 300 godina staro zdanje, zaštićeni objekat kulturne baštine, kome je porodica Šimić vrednim radom i zalaganjem vratila stari barokni sjaj i tako svakom posetiocu omogućila da odmori oči na ovom prelepom prizoru.

Arheološko nalazište Gradina

Iznad ovog ljupkog mestašca nalazi se i važno praistorijsko arheološko nalazište Gradina, sa centralnom stenom i nekoliko manjih oko nje. Morske i mediteranske specijalitete možete probati u nekom od restorančića, a u Bratušu ima i barova i kafića, za svačji ukus.

Plaže u blizini Bratuša

Ispred naselja se nalazi uvala sa impresivnom, belom šljunkovitom gradskom plažom i malim, slikovitim pristaništem za brodove.

Gradska plaža u obližnjoj Promajni

Divna gradska plaža u obližnjoj Promajni, šljunkovita je i okružena borovom šumom koja će posetioce počastiti svojim bogatim hladom tokom vrelih letnjih dana. Plaža je uređena i organizovana, na njoj se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke, a njeni posetioci mogu uživati i u sportovima na vodi, kao i u poslasticama koje se mogu naći u kafićima i barovima u okolini.

Plaža Berulia

Nedaleko je i plaža Berulia, nagrađena prestižnom Plavom zastavicom usled svoje ponude sportova na pesku i vodi kao što su odbojka, pedalino, džet-ski, tenis, mali fudbal i druge. Plaža je šljunkovita i prilagođena osobama sa invaliditetom.

Ovde se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, ima kabina za presvlačenje, javnih WC-a i tuševa, a o bezbednosti gostiju vodiće računa pažljivi spasioci. Na plaži postoje barovi i kafići u kojima se gosti u svakom trenutku mogu okrepiti i osvežiti omiljenim koktelom ili drugim osvežavajućim pićem, a i restorani u kojima mogu uživati u čarobnom ukusu svojih omiljenih letnjih specijaliteta.

Plaža Punta Rata

O plaži Punta Rata, smeštenoj kraj Brela, nedaleko od Bratuša, najbolje govori činjenica da je izabrana za jednu od 10 najlepših plaža na svetu! Šljunkovita je, okružena predivnom, mirišljavom borovom šumom, a voda je bistra, čista i upečatljivo plava. Naravno, na njoj se ponosno viori Plava zastavica, a turisti se najčešće dive i fotografišu neobičnu stenu koja izvire iz mora. Plaža je uređena i organizovana i pruža puno mogućnosti za sportove na vodi.

Plaža Nugal

Plaža Nugal samo je 3km udaljena od Makarske, a savršena je za ljubitelje netaknute prirode i osame, budući da je između ostalog, ovo nudistička plaža. Posebnu draž predstavlja to što se gosti moraju spustiti očaravajuću bujnu šumu, park Osejeva, kako bi do nje sišli. Ova plaža nije uređena i nema ugostiteljskih objekata, tako da je važno da gosti ovde ponesu sve što će im zatrebati tokom dana.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bratuš
Rent-A-Car - BratušIzleti/Ekskurzije - Bratuš

Drugi gradovi Splitska regija