Destinacije :: Brač ::

Brač, kao jedno od najlepših ostrva na Jadranskom moru, ujedno je dom i možda najvećem biseru hrvatskog primorja – mestu po imenu Bol. Ovo letovalište je smešteno na južnoj strani ostrva i svakako je jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje, a pored plaža, zanimljive arhitekrure okruženo je zaista impresivnim prirodnim lepotama.

Kako je Bol dobio ime

Samo ime ovog mesta izvedeno je od latinske reči za ukop, zemljani bedem ili zemljom utvrđeno naselje. Ova reč na latinskom glasila je vallum, te otuda i ime za ovo mesto koje se useca kao svojevrsni ukop ili utvrđeno naselje u kristalno čistu vodu.

Plaža Zlatni rat

Zlatni rat je prva asocijacija svakog turiste kada pomisli na mesto Bol. Ova plaža duga pola kilometra koja se, poput jezika velikog čudovišta, useca u prozračnu i čistu vodu Jadrana, godinama unazad privlači ogroman broj turista. Sam usek raste i prostire se iz trenutka u trenutak sve više, lagano menjajući oblik kako ga talasi zanesu.

Plaža Zlatni rat je od centra Bola udaljena 2km, krasi je lep šljunak, a u njenom zaleđu nalazi se borova šuma u kojoj su smešteni ugostiteljski objekti gde se možete osvežiti tokom vrućina, dok se vaša deca mogu zabaviti u igralištu namenjenom za njih. Na vašu sigurnost tokom letnjih meseci ovde pazi spasilačka služba koja je tu ceo dan. U blizini postoji i parkiralište ukoliko dolazite automobilom, a do plaže možete doći još i turističkim brodićem koji vozi iz Bola svakih pola sata. Preporučujemo i da prošetate od Bola do plaže, divnim šetalištem uz more, a ovu distancu možete preći za oko 25 minuta laganog hoda.

Takođe, na plaži se nalazi škola ronjenja i škola za surfovanje gde možete iznajmiti svu potrebnu opremu. Za mlađu populaciju i one koji se tako osećaju ovde su stvoreni izvanredni uslovi za bogat noćni život.

Plaža Borak

U okolini Bola nalazi se plaža Borak koja je smeštena ispod Bluesun hotela. Ovde postoji i restoran Borak sa kojeg se pruža predivan pogled na plažu Zlatni rat. Na plaži Borak smešten je i Big blue sport centar, kao i škole surfovanja i ronjenja, a ovde možete iznajmiti kajak ili igrati odbojku na pesku.

Plaže Kotlina, Bijela kuća i Martinica

Takođe, u istočnom delu Bola, oko Dominikanskog manastira nalaze se i divne plaže Kotlina, Bijela kuća i Martinica koje takođe nude osveženje u barovima u senci borova, a u neposrednoj blizini imate i tri restorana.

Festival Bolsko leto i Dva ferala

Mnoštvo festivala odlikuju i Bol, kao i ostala primorska mesta koja imaju razvijeni turizam. Bolsko leto, festival na kome ćete moći da probate neka od najukusnijih jela i čujete izvrsnu muziku svakako ne treba propustiti. Osim ovog izuzetno posećenog festivala treba naglasiti da se Bol diči i izvrsnim letnjom pozornicom na kome nastupaju dečije grupe i grupe odraslih glumaca. Teatrino „Dva ferala“ je ime pozorišta gde ćete pored izvrsnih interpretacija moći da uživate u dobroj džez muzici i još boljem raspoloženju.

Festival grafita

Na festivalu grafita različite zanimljivosti i izvrstan sadržaj mogu pronaći turisti koji imaju sklonosti ili interesovanja ka ovoj vrsti umetnosti. Nešto urbaniji stil, ali nikako manje kvalitetan čeka vas upravo na festivalu posvećenom ovoj umetnosti te ćete ovde moći da uživate u potpunosti.

Galerija „Branislav Dešković“

Branislav Dešković bio je poznati skulptor koji je svetu poznat po svojim skulpturama životinja i stoga se smatra jednim od najpoznatijih animalista na umetničkoj pozornici. Dela ovog izvrsnog skulptoraizložena su u Galeriji umetnosti koja nosi naziv upravo Branislava Deškovića. Galerija je smeštena u okviru palate koja datira sa kraja XVII veka i sama po sebi je takođe svojevrsni spomenik renesansnom i barkonom stilu u arhitekturi.

Dominikanski manastir (1475. godina)

Jedan od najpoznatijih simbola Bola svakako je i njegov Dominikanski manastir. Osnovan je davne 1475. godine i svojevrstan je spomenik kulture i istorije. Ovaj manastir i dan danas postoji u senci borova, uz mnoge rekonstrukcije i nadogradnje, odoleva zubu vremena. U sklopu manastira postoji i muzej u kome se čuvaju umetnička dela i ostali vredni predmeti. Tu su slike Bogorodica sa svecima koja potiče iz radionice slavnog Tintoreta i to predstavlja blago ovog manstira koje bez ikakve sumnje morate videti.

Bol je mesto poznato po izvrsnoj hrani

Uske ulice posute makadamom koje u nekom trenutku izbijaju na čistinu odakle se samo vidi more kome se ne nazire kraj pune su restorana i barova u kojima možete probati izvrsne specijalitete. Morski plodovi i ribe su, kao što ste mogli pretpostaviti, u ovim restoranima izvrsni, te ćete na svakodnevne brige moći da zaboravite upravo ovde uz ukusno jelo i čašu dobrog domaćeg vina.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Bol
Rent-A-Car - BolIzleti/Ekskurzije - Bol
Drugi gradovi Brač