Destinacije :: Splitska regija ::

U podnožju planine Biokovo (1762 mnv), uz obalu kristalno čistog Jadranskog mora nalazi se ljupko letovalište Baška Voda. Nekada je to bilo malo ribarsko selo, da bi ovo idilično mesto danas postalo atraktivna turistička destinacija na Makarskoj Rivjeri, u srcu Dalmacije. Ovo je idealna destinacija za ljubitelje prirode, jer su plaže koje se nalaze u blizini prelepe, a tu je i mnoštvo staza za šetanje, kao i vožnju planinskog bicikla na padinama Biokova.

Međutim Baška Voda nije samo sunce, čisto more i prelepe plaže među borovima, kao i sveži planinski vazduh. Osim predivnog krajolika možete uživati u kvalitetnoj sportskoj, gastronomskoj, kulturnoj ponudi, a tu je i arheološko nalazište koje datira iz I-VII veka, crkva Svete Lovre i crkva Svetog Nikole iz 1889. godine…

Ovde svako može naći nešto za sebe. Baška Voda je idealna za porodični odmor. Tokom leta ovde se održava veliki broj predstava, koncerata, izložbi i manifestacija, kao što su i „Ribarske večeri“.

Gradska plaža Baške Vode

Plaže u Baškoj Vodi su dugačke i po nekoliko kilometara. Niko ne može da ostane ravnodušan na lepotu kristalno plavog mora koje pere beskrajne šljunkovite plaže. Gradska plaža Baška Voda nosi Plavu zastavu, međunarodno priznanje za kvalitet i čistoću.

Plaža Ikovac

Plaža Ikovac je šljunkovita i dugačka je 100 metara. Najčešći kupaći su mlađi gosti i porodice koje dolaze vikendom. Ova plaža je udaljena oko 10 minuta laganog hoda od centra baških Voda. Lakoćete doći do nje, tako što ćete se spustiti do centra i skrenuti desno. Pešačite sve do hotela Dubrovnik, pa se zatim spustite prema plaži, odakle imate još nekih 50 metara do plaže Ikovac. Na ovoj plaži se nalazi bar „Južnjačka utjeha“.

Plaža Oseka

Plaža Oseka je šljunkovita plaža, dužine oko 300 metara. Veoma je popularna i posećena. Do nje će Vam biti potrebno oko 20 minuta laganog hoda. Spustite se u centar mesta i skrenete levo, šetajući nailazite na beach bar „Oseka“. Na nekih 50 metara zapadno od beach bara je nudistička plaža.

Istorija mesta Baške Vode

Arheološki nalazi  kao starorimski novac i predmeti iz domaćinstva, alati i oruđe za obradu zemlje se čuvaju u Zavičajnom muzeju Baška Voda, dok se 17 starorimskih nadgrobnih spomenika sa dobro očuvanim nekrolozima (natpisima) čuvaju u Istorijskom muzeju u Splitu.

Starorimsko naselje je nosilo naziv Aronija. Stradanje Aronije povezano je s dolaskom Slovena u savezu s Avarima. Prodirući dolinom Neretve i zapadno duž Jadranske obale uništili su i spalili sva naselja od Narone (Dolina Neretve) do Salone (Solin-Split) koju su osvojili 614. godine,  pa tako i Aroniju.

Pred rušilačkim naletom preživeli stanovnici Aronije, najverovatnije beže i traže zaštitu u dobro utvrđenim zidinama Dioklecijanove palate u Splitu, a njihove sluge i robovi, romanizirani Iliri sklanjaju se u skrivena područja iza i podno planine Biokovo.

Na mestu drevne Aronije uništene početkom VI veka, do početka XVII veka nije bilo nikoga! Početkom XVII veka stanovnici Basta, smeštenog u podnožju Biokova 3 km iznad sadašnje Baške Vode, grade prve kuće na današnjem predelu mesta zvanog Obor i polako se doseljavaju u Bašku Vodu. U naposrednoj blizini se nalazi mnoštvo izvora pitke vode, pogotovo u predelima Srida i Pogradina (Podgradina), pa tako samo ime Baška Voda vuče poreklo od Basta  (Baščanska Voda).

Prvi stanovnici Baške Vode bili su ratari (bavili su se maslinarstvom i vinogradarstvom) i ribari. Gradnjom prvih parnih brodova poneki od njih bivaju mornari čak i na prekookeanskim brodovima  kojima  putovanja  traju do dve i više godina. Neposredno pred I svetski rat  Franjo Josip, Austrijski car između ostalih luka i lučica uzduž jadranske obale gradi i glavno pristanište za brodove (Veliki mul 1912. godine) u Baškoj Vodi što je podstaklo lokalno stanovništvo na izgradnju brodova jedrenjaka tipa „Stella“ nosivosti do 100.000 kg koji su služili prevozu stoke, žitarica i druge robe u trgovini ostrva Brača, Hvara i Visa s Biokovskim zaleđem sve do Duvna (Tomislavgrada) i Livna  u Bosni, a dolaskom filoksere (bolest vinove loze) i propašću vinogradarstva u Italiji i transportu vina sve do Trsta.

Turizam u Baškoj vodi nastaje po završetku I svetskog rata kada su stanovnici počeli da iznajmljuju poneku sobu za smeštaj članovima Jadranske straže (ondašnja državna institucija za čuvanje Jadranskog mora i Primorja). Po inicijativi Ante Sikavice 1933. godine osniva se Društo za ulepšavanje mesta, a iste godine njegov otac Ivan Sikavica  gradi i otvara prvi hotel u Baškoj Vodi nazvavši ga “Slavija“. Hotel je imao 40-tak kreveta, a svaka soba je imala umivaonik, a takođe hotel je posedovao jedan WC (water closet) i jedan radio koji se napajao akumulatorom. Prvi gosti hotela bili su Česi i Nemci.

Organizovaniji oblik turizma u Baškoj Vodi nastaje posle II svetskog rata gradnjom Zadružnog doma (današnji hotel Slavija, a ne onaj prvi braće Sikavice), kult-centra mesta sa bioskopskom dvoranom i knjižarom u kojem se 1950. otvara restoran Plaža za prehranu turista smeštenih u privatnim kućama. 50-tih godina otvaraju se radnička i dečija turistička odmarališta gde dolaze turisti iz sviju delova ondašnje Jugoslavije (u Baškoj Vodi najviše ih je bilo iz Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine).

Klimatski uslovi

Klimatske prilike na ovom području su tipično blago mediteranske. Sunčane zrake kupaju Bašku Vodu više od 2500 sati godišnje, a temperatura mora već se u maju penje iznad 20 stepeni i ostaje ugodna za kupanje sve do kraja septembra. U srcu zime, u decembru, temperatura vazduha retko se spušta ispod 10 stepeni. Idealno prirodno okruženje u kojem se nalazi Baška Voda otkriva mogućnosti za celogodišnji turizam koji je jako primamljiv turističkoj eliti, a dostupan svima.

Aktivnosti kojima se možete baviti

U Baškim Vodama se možete baviti širokim spektrom sportsko-rekreativnih aktivnosti, kao što su parasailing, brdski biciklizam, šetnje, paragliding, planinarenje, slobodno penjanje, fudbal, tenis, rukomet, mali fudbal, košarka, boćanje, odbojka na pesku, windsurfing, kitesurfing, skijanje na moru, voziti pedaline, vodeni skuter, ili pohađati školu ronjenja.

Šta treba posetiti dok ste u Baškoj Vodi

Dok boravite u ovom prelepom letovalištu nemojte propustiti priliku da u konobama u samoj Baškoj Vodi, a pogotovo onima u Bastu, probate neki od dalmatinskih specijaliteta kao što su peka, pršut, sir i riba. Ovde možete uživati u autohtonoj arhitekturi, originalnlom klapskom pevanju, kao i u predivnom pogledu  na more i obližnja ostrva od kojih zastaje dah.

Takođe možete krenuti na izlete do većih gradova Dubrovnik, Makarska, Omiš, Split, Trogir, Šibenik, ostrva (Brač, Hvar), nacionalnih parkova i parkova prirode (Biokovo, Krka), sportsko-rekreativnih odredišta (rafting na Cetini, paraglajding na Biokovu). Za one koji nakon ispunjenog i aktivnog dana na suncu, moru i izletima imaju snage za večernju i noćnu zabavu, u Baškoj Vodi se može uživati u brojnim kafićima, restoranima sa živom muzikom i diskotekama, kao i povremenim koncertima i ribarskim večerima u sklopu Baškovoškog leta.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Baška Voda
Rent-A-Car - Baška VodaIzleti/Ekskurzije - Baška Voda
Drugi gradovi Splitska regija