Destinacije :: Rab ::

Na zapadnoj obali veličanstvenog ostrva Rab, jedno pored drugog nižu se mnogobrojna mala mesta i seoca, od koji je Banjol svakako jedno od najlepših. Smešten između gradova Rab i Barbat, veoma je atraktivan zbog svojih malih marina uz obalu i dugačke promenade sa pogledom na Stari grad Rab.

Banjol je poznat po svoje tri peščane plaže koje dele jedno ime – Padova

Duga istorija i bogata kultura Raba najvidljivija je u sakralnim građevinama rasutim čitavim ostrvom, ali i rešenjima gradskih trgova. Banjol je jedno od idiličnih mesta na ovom ostrvu, i nalazi se svega nekoliko kilometara od samog grada Raba. Ovaj predeo poznat je po svoje tri peščane plaže koje dele jedno ime – Padova.

Ove plaže ime su dobile po zalivu koji se ovde nalazi, a protežu se jedna za drugom. Fini beli pesak i prekrasno plavetnilo mora, kao i mirna voda bez velikihh talasa čine ovu obalu idealnom za porodični odmor. Zbog laganog ulaza u more sve tri plaže su pogodne i za decu koja još uvek uče da plivaju, ali i za sve ljubitelje ronjenja na dah pošto je morsko dno ovde veoma raznovrsno i uzbudljivo.

Banjol važi za gastronomski centar ostrva Rab

Kao i druga mesta na Rabu, i Banjol je već dugi niz godina tradicionalno posvećen razvoju turizma i gostoprimstva, pa u ovom gradiću možete naći sveže namirnice, markete, prodavnice i suvenirnice, a uz to, Banjol se sve češće spominje i kao gastronomski centar Raba. Ovde ima nekoiko autentičnih konoba gde možete probati specijalitete od morskih plodova i svežih riba, zajedno sa čuvenim sirevima, maslinama, odličnim vinima i rakijama.

Banjol poseduje 5 kilometara dugo šetalište uz more

Banjol ima i jednu veliku prednost u odnosu na druga mestašca na ostrvu. To je čak 5 kilometara dugo šetalište uz more koje vodi sve do Starog grada Raba i najvećih znamenitosti na ostrvu. Ovim šetalištem, pored koga se nižu suvenirnice, kafići i smenjuju divni krajolici i male marine, možete stići i do omiljenih plaža na Rabu.

Plaža Pudarica

Plaža Pudarica pruža spektakularan pogled na stari deo grada Raba, a nalazi se na južnom delu ostrva, pored Barbata. Fenomenalni beli pesak i kristalno more samo su lepa pozadina za veličanstvene zalaske sunca. Ovamo možete stići i automobilom, a ukoliko ste ljubitelji plovidbe, i brodom. Na plaži Pudarica nalazi se i kafe bar, kao i jedan veoma ljupki bistro. Posebna pogodnost ove plaže je i što odavde možete istraživati – dalje. Skrivene uvale, pećinice, stenje zariveno u vodu i plaže kojih nema kada je plima – odavde možete otkriti jedan svet namenjen samo avanturistima i pravim istraživačima.

Šištovica – praznik svete Lucije se slavi svakog 5. avgusta

Ako se na Rabu zateknete 5. avgusta, obavezno svratite u Banjol. Tog dana se ovde slavi Šištovica – praznik svete Lucije, zaštitnice ovog mesta, pa ćete moći da učestvujete u proslavi, probate izvrsne specijalitete koji se pripremaju samo za ovaj dan, i uživate u festivalskoj atmosferi.

Banjol je odlično mesto da istražite čitavo ostrvo

Banjol je odlično mesto da istražite čitavo ostrvo. A, ostrvo Rab, nastalo u kontrastnim bojama sunca, mora i peska, poznato je i kao najzelenije na čitavom Jadranu. Njegove šume i proplanci premreženi su pešačkim i biciklističkim stazama, pa tako možete maksimano uživati u šetnji ili vožnji na dva točka. Inače, ostrvo je dugačko svega 22 kilometra i široko 10-ak, pa su čak i razlgedanja peške veoma atraktivna i ne toliko naporna.

Banjol pruža i odlične mogućnosti za aktivan odmor

Mogućnosti za aktivan odmor se umnožavaju sa raznovrsnim vodenim sportovima i Kvarnerskim zalivom koji nudi mnoštvo zabave, a iz Banjola se možete zapututi i na divne izlete, i to ne samo  do drugih mesta na Rabu, već i posetiti, manja ili veća, naseljena ili nenaseljena obližnja ostrva, hride i grebene. Zahvaljujući svojoj blizini gradu Rabu, predivnim okruženjem i romantičnim restoranima, Banjolu se svake godine vraća sve više i više turista.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Banjol
Rent-A-Car - BanjolIzleti/Ekskurzije - Banjol
Drugi gradovi Rab